Що робити з непотрібними подарунками до Нового року

04.01.2023 13:27

Що робити з непотрібними подарунками до Нового рокуНавіть коли розміняно далеко не перший десяток років, від Нового року очікуєш дива. І тим сильніше розчарування, якщо отримані подарунки виявляються непотрібними чи невдалими. Розкажемо вам сьогодні, що зробити із непотрібними новорічними подарунками.

На жаль, як би ми не намагалися, читати думки поки що ніхто не вміє, а значить завжди є ризик помилитися з подарунком-сюрпризом. І перш ніж приймати рішення, що робити з невдалим подарунком, краще спочатку оцінити наміри людини, яка вручила його.

Завжди видно, чи намагався дарувальник підібрати щось дійсно підходяще вам або ж просто дорогою забіг у найближчий магазин і схопив перший ліпший сувенір або набір гелів для душу. І так само досить легко можна зрозуміти, коли подарунок спеціально зроблено з метою зачепити вас або коли дарувальник взагалі нічого не чув про таке поняття, як такт.

Класичні правила етикету вимагають, щоби подарунок ви розгорнули в присутності дарувальника і відразу висловили свою радість і подяку, навіть якщо презент вас відверто розчарував. Але це стосується більше ситуації з формальними подарунками від не дуже близьких людей, тоді як у випадку з родичами або хорошими друзями справа інакша.

Перед близькими складніше «тримати обличчя» і не виказувати розчарування, при цьому ще й не хочеться самому образити дарувальника, особливо, якщо видно, що людина по-справжньому намагалася вам догодити, а подарунок ще й дорогий. Постарайтеся не засмучуватися самі й не засмучувати дарувальника, перетворіть ситуацію на жарт, якщо у вас обох хороше почуття гумору.

Якщо подарунок виявився не просто непотрібним, а ще й образливим, то отримати його від когось близького вдвічі неприємніше. У цьому випадку ви маєте повне право взагалі відмовитися приймати подарунок або без докорів сумління викинути його: той, хто подарував його, не дбав про ваші почуття, то із чого б вам переживати про його потенційні образи?

З формальними подарунками, як уже говорилося, завжди простіше. Такими подарунками обмінюються між собою люди, які не дуже близько спілкуються, і ризики взаємних образ мінімальні. Ну, не вгадала людина з подарунком, буває! І якщо ви спробуєте тим чи іншим чином позбутися непотрібного презенту, ви навряд чи сильно засмутите дарувальника.

Залиште

Якщо подарунок не такий габаритний, щоб заважати вам у побуті, ви можете з ним взагалі нічого не робити. Нехай собі полежить десь на дальній полиці шафи або в шухляді столу: під час чергового прибирання ви «випадково» викинете його та й по всьому. Або навіть не витрачайте час, а одразу після свята утилізуйте непотрібний презент.

Продайте

Продати непотрібний подарунок — чудова ідея. Зробити це можна як за допомогою звичайних онлайн-барахолок, так і за допомогою спеціалізованих магазинів непотрібних подарунків (так, такі теж існують).

Віддайте

У США напередодні Різдва навіть відзначається День передарування подарунків, коли бажаючі віддають минулорічні невдалі презенти тим, кому вони більш потрібні. То ж і ви можете просто віддати комусь свій непотрібний подарунок, лишень варто спочатку пересвідчитися, що людина точно йому зрадіє.

Переробіть

Звісно ж, якщо у вас для цього є можливість та настрій. Ви можете, наприклад, по-своєму декорувати нудну рамку для фото, змінити дизайн світильника або, скажімо, пошити м'які іграшки із подарованих (хтозна, навіщо) шкарпеток.

Знайдіть інше застосування

Якщо подарунок не можна продати, віддати або переробити, йому ще можна спробувати знайти інше застосування. Наприклад, якщо вам хтось вручив до Нового року набір рушників, яким ви не плануєте користуватися за призначенням, перетворіть їх на кухонні ганчірочки — у господарстві завжди знадобляться.

Непотрібні та невдалі новорічні подарунки, на жаль, були й будуть завжди. Але у ваших силах зробити так, щоб отримувати їх якнайменше. Для цього насамперед перевірте, чи бувало не робили комусь таких же безглуздих подарунків. Можливо, оточуючі намагаються вам натякнути про це?

Далі складіть віш-лист (список бажань). І розкажіть про нього тим, від кого плануєте отримувати в Новий рік подарунки. Так ви допоможете дарувальникам не помилитися з вибором, а собі залишите елемент сюрпризу, адже не знатимете точно, хто й що саме з вашого списку подарує вам.

Попросіть дарувати вам не подарунки, а сертифікати або гроші. Так, це зовсім не «чарівно», а жахливо банально і прагматично, але якщо вам із року в рік дарують непотрібні подарунки, це допоможе вирішити проблему.

У крайньому випадку взагалі не обмінюйтеся подарунками. Новорічний обмін подарунками — традиція, яка має приносити радість. Але якщо радості немає, то навіщо це взагалі потрібно? Заощадьте час, гроші та нерви і краще придумайте інший варіант отримання радісних відчуттів у свято.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7426