Із чим ходити в гості: правила та поради

10.01.2023 10:09

Із чим ходити в гостіПравила гостинності можуть бути різними в різних культурах, але в багатьох країнах є загальна рекомендація: у гості не можна ходити з «порожніми руками». Але що саме треба брати із собою, вирушаючи в гості? Із чим ходити в гості правильно? Про це ви дізнаєтеся далі.

Спочатку варто сказати кілька слів про те, як загалом потрібно ходити в гості в наші дні. Виявляється, незважаючи на стрімкий біг часу, багато правил нанесення візитів залишаються незмінними вже багато десятиліть.

Ходіть у гості лише на запрошення

Щоб відправитися в гості до будь-кого, завжди спочатку дочекайтеся запрошення. Пам’ятайте, що з тих чи інших причин господарі дому, який ви хочете відвідати, можуть бути не готові до зустрічі гостей. Постарайтеся не «напрошуватися» на візит, а якщо дуже хочеться поспілкуватися, призначте зустріч на нейтральній території або запросіть гостей до себе.

Завжди попереджайте про візит

Глузливі приказки про непрошених гостей з’явилися не на порожньому місці. Прийшовши в гості без попередження, ви можете поставити й себе, і господарів дому в незручне становище. Так що навіть якщо ви отримали запрошення приходити «у будь-який час» або якщо візит ви плануєте зовсім короткий, не полінуйтеся хоча б за пару годин до цього повідомити про свої наміри господарям дому.

Правильно обирайте час візиту

Навіть до близьких друзів чи родичів треба приходити в «урочний» час. Наприклад, не варот вирушати в гості раніше дванадцятої години або пізніше восьмої години вечора. Крім того, якщо заздалегідь не зазначено, що ви запрошені на обід або вечерю, постарайтеся прийти в такий час, коли господарі не за столом. Якщо ж правильний час візиту підгадати не вдалося і ви прийшли якраз, коли сім’я зібралася за обідом чи вечерею, постарайтеся відмовитися від запрошення приєднатися. Тільки коли господиня наполягає, прийміть таке запрошення.

Не засиджуйтеся в гостях

Ввічливий господар ніколи не покаже, що гість йому набрид. Тому під час візиту самі стежте за часом і постарайтеся піти не пізніше 22 години, у крайньому випадку — 23 години. Не сидіть у гостях цілий день: навіть для дружніх та родинних візитів вистачить 2–4 години. Пам’ятайте, що прощання, як і візит, не повинне затягуватися.

Як бачите, основні правила візитів дуже прості. Залишилося тільки вибрати, що ж принести із собою, щоб додати до свого портрета «правильного» гостя фінальні штрихи. Так, пляшка вина — найпростіший варіант. Якщо ви, наприклад, запрошені до обіду або вечері, доречно буде принести із собою вино або інший алкогольний напій, що до вподоби господарям. Якщо в домі, куди ви їдете, спиртного не вживають, ви можете зупинити вибір на упаковці гарної кави або чаю.

Ще один вдалий варіант гостинця — солодощі. Подібний подарунок може бути доречним практично для будь-якого візиту; ви можете вибрати торт, коробочку цукерок, набір тістечок, рулет тощо. Пам’ятайте лише, що обраних смаколиків мусить вистачити на всіх присутніх, тому заздалегідь подумайте, скільки буде гостей, і лише тоді вирішуйте, скільки взяти солодощів.

Якщо ви смачно готуєте, можете вирушити в гості, захопивши із собою свою фірмову страву, проте врахуйте, що господиня дому не обов’язково буде рада подібному повороту: ви ризикуєте своєю стравою зіпсувати всю концепцію підготовленого застілля або вкрасти в господині «місце під сонцем», тому про подібний подарунок краще попередити заздалегідь.

Якщо в домі, куди ви йдете в гості, є маленькі діти, то в цьому випадку буде дуже доречним невеликий подарунок для них. Це можуть бути якісь ласощі (дізнайтеся, чи можна його дитині/дітям), маленька іграшка, книга, набір для творчості тощо. Пам’ятайте, що подарунок має дістатися кожній дитині, тому заздалегідь поцікавтеся в господарів дому, чи будуть присутні гості з дітьми.

Ще один хороший варіант гостинця — квіти для господині дому, причому букет зовсім не обов’язково має бути розкішним та дорогим. Фрукти — теж відмінне рішення, практично завжди з ними ви не помилитеся. А ось чого ніколи не варто нести в гості, то це дорогих подарунків (якщо ви запрошені не на урочистість, звичайно), засобів гігієни чи косметики, посуду або елементів декору — це вважається нетактовним.

Ходити в гості — приємно та радісно, адже саме в гостях ситуація дозволяє зблизитися, душевно поспілкуватися, отримати заряд тепла. Принесений із собою невеликий подарунок дозволить вам показати господарям дому, що ви раді запрошенню, цінуєте їхні старання і хочете зробити приємний жест у відповідь.

За матеріалами: ttps://anydaylife.com/post/6431