Як правильно пити мартіні

13.01.2023 10:06

Як правильно пити мартініМартіні — вермут, який користується величезною популярністю в усьому світі. Його п’ють із будь-якого приводу, причому як у чистому вигляді, так і в розведеному. Крім того, є величезна кількість варіацій коктейлів із цим вермутом. Незважаючи на шалену популярність напою, мало хто насправді знає, як правильно пити мартіні. Саме про це йтиметься сьогодні.

Мартіні — сорт вермуту, виготовленого в Італії, вміст алкоголю в якому варіюється від 15 % до 18 %. Варто зазначити, що вермут — це напій на основі вина, настояного на різноманітних травах та фруктах. Обов’язковим інгредієнтом будь-якого різновиду вермуту є полин, що становить приблизно 43 % екстракту, на якому настоюють вино.

Крім полину, до складу напою входять і інші прянощі і трави наприклад, м’ята, ялівець, безсмертник, деревій, звіробій, мускатний горіх, коріандр, ясенець, імбир, чорна бузина, лимонна меліса, материнка, дягиль, ромашка та інші. Цікаво, що для виготовлення одного різновиду вермуту нерідко використовується кілька десятків, або навіть кілька сотень різноманітних рослин. Саме ці пряні та запашні рослини збагачують виноградне вино особливими смаковими та ароматичними нотками.

Природно, що виробники мартіні ніколи й нікому не розкривають секрет виготовлення напою. Характерною особливістю всіх різновидів вермуту є приємне й дуже гармонійне поєднання гіркуватого смаку із солодкуватим.

Є велика кількість різновидів вермуту, що їх виробляє компанія «Martini» (на честь якої, до речі, напій і отримав свою назву), проте кілька з них користуються найбільшою популярністю. Отже, давайте дізнаємося, як потрібно пити мартіні різних видів.

  • Martini Rosso — вермут, що має солодкий смак із гіркуватими нотками чаю. Вживають із соком лимона, апельсиновим та яблучним соками та льодом.
  • Martini Rosato — вермут на основі червоного та білого вина, що має стійкий букет із нотками гвоздики та кориці. Як правило, вживають у чистому вигляді, а також із лимонадом та льодом.
  • Martini Extra Dry — не дуже солодкий вермут із яскраво вираженими відтінками малини, лимона та ірису. Вживають у чистому вигляді, а також як основу для багатьох коктейлів.
  • Martini Bianco — не дуже гіркий вермут, що має легкі нотки ванілі та прянощів. Його традиційно п’ють із лимоном, тоніком, содовою або з лимонадом.

Як правило, мартіні п’ють зі спеціальних келихів на високій ніжці, що мають форму перевернутого конуса. Якщо йдеться про мартіні в чистому вигляді, то його, як правило, п’ють із келихів олд-фешн, у яких зазвичай подають віскі та деякі інші міцні напої. Мартіні не прийнято пити залпом, оскільки лише повільне розпиття невеликими ковтками дозволить розкуштувати смак усіх трав та прянощів, що входять до складу напою.

Варто сказати, що мартіні треба подавати на аперитив, тобто перед трапезою, щоб не тільки стимулювати апетит, а й угамувати спрагу. Оптимальна температура мартіні становить 10–15 градусів, причому треба знати, що дуже холодний або дуже теплий мартіні може стати справжнім розчаруванням. До речі, на дно склянки із чистим мартіні прийнято укладати шпажку, на якій нанизано оливку, скибку лимона, вишню, полуницю, ананас або ківі.

Якщо говорити про те, із чим подавати мартіні, то цей напій чудово поєднується зі смаженим арахісом, волоськими горіхами та солоними крекерами. Дехто заїдає мартіні твердими сортами сиру, оливками та кислими фруктами.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5502