Як правильно їсти устриць

31.01.2023 10:22

Як правильно їсти устриць Устриці — популярний делікатес у сучасних ресторанах, їх високо цінують гурмани по всьому світу. Коштувати устриці можуть досить дорого, тому було б дуже прикро замовити їх і не «розсмакувати». Щоб із вами подібного не сталося, пропонуємо дізнатися, як правильно їсти устриць, і з’ясувати, чи можна їх готувати.

У ресторанах устриці подаються зазвичай повністю підготовленими до вживання. На 1 порцію подається 6 або 12 штук, устриці при цьому відкриті і лежать на колотій кризі, щоб максимально довго залишатися свіжими. Устриці сервіруються зі скибками лимона або винним оцтом із зеленою цибулею. До устриць подається біле вино, іноді шампанське.

Щоб з’їсти устрицю, потрібно взяти раковину, збризкати молюска вичавленим із лимонної скибки соком, потім за допомогою двозубої вилки підчепити устрицю і відправити її в рота. Після цього залишається випити рідину, що залишилася в раковині, і запити страву ковтком білого сухого вина. На цьому ритуал поїдання устриці закінчено, можна братися за наступну.

Як бачите, нічого складного в поїданні устриць немає. Але чому тоді виникає стільки питань навколо цього екзотичного для вітчизняних умов продукту? Уся справа в тому, що в низці випадків устриці подаються до столу в закритому вигляді, і перед тим, як їх з’їсти, раковини доведеться ще розкрити.

Як би жорстоко це не звучало, але устриці найсмачніші, якщо їсти їх ще живими. У ресторанах, що спеціалізуються на устрицях, ці молюски до самої подачі до столу перебувають у спеціальних акваріумах, де їм забезпечені всі необхідні умови. І тільки коли гості замовляють устриць, потрібну кількість раковин дістають спеціальними щипцями й одразу подають на подушці з льоду.

У цьому випадку необхідно самостійно відкривати устриці, для чого до столу подається спеціальний устричний ніж. Щоб відкрити устрицю, її треба взяти в одну руку пласкою стороною догори. В іншу руку треба взяти ножа — його потрібно вставити в місце з’єднання стулок. Після цього потрібно повертати ніж, поки не почується характерне клацання. Далі потрібно провести лезом ножа по центру верхньої стулки й підрізати м’яз молюска, що закриває стулки.

Відокремлену стулку раковини треба зняти акуратно, притримуючи нижню стулку так, щоб не розплескати сік. Далі устрицю потрібно полити лимонним соком. Якщо молюск живий, ви помітите, як він злегка скорочується під впливом лимонної кислоти. Тепер можна виделкою або ложкою вийняти молюска і з’їсти його, запивши рідиною з раковини.

Описаний спосіб вживання устриць є класичним, але він не єдино можливий. І, наприклад, деякі гурмани вважають за краще не випивати сік із раковини або не поливати молюсків ні лимонним соком, ні винним оцтом, щоб не спотворювати їхній природний смак. А частина шанувальників устриць взагалі воліє не їсти їх сирими, а повноцінно готувати.

Справа в тому, що якщо устриць купувати замороженими, то природно вони вже не будуть настільки ж свіжими, як щойно виловлені. І в цьому випадку устриць для запобігання потенційно можливому отруєнню часто варять, смажать, тушкують або запікають, отримуючи, до речі, неймовірно смачні страви.

Як і інших молюсків, устриць не можна піддавати занадто довгій термічній обробці. Наприклад, варити устриць прийнято не довше 1–2 хвилин, готувати на пару — приблизно 5 хвилин, а смажити на грилі — від 5 до 10 хвилин. Готують устриць, як правило, не виймаючи з раковин: якщо устричні раковини під час приготування не розкриваються, такі раковини викидають, оскільки це свідчить про те, що молюски зіпсувалися і можуть бути небезпечні для здоров’я.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6292