Чим заїдати алкогольні напої

17.02.2023 10:08

Чим заїдати алкогольні напої Вживання алкогольних напоїв має безліч гласних та негласних традицій, особливо щодо поєднання їх із різними стравами та продуктами під час застілля. Сьогодні наша збірка порад пропонує вам дізнатися, чим заїдати алкогольні напої різних видів.

Культура вживання різних спиртних напоїв у кожній країні й у кожного народу зазвичай своя. Найчастіше вона зумовлена тими чи іншими історичними традиціями, а також ґрунтується на доступності різних продуктів у конкретному регіоні, призначенні напоїв тощо. Нижче представляємо вашій увазі декілька найбільш популярних варіантів підбору відповідних закусок до поширених алкогольних напоїв.

Чим заїдати горілку?

Горілка входить до найпопулярніших спиртних напоїв у вітчизняних умовах, і найчастіше жодних правил щодо вибору закуски для цього напою в народі не дотримуються — кожен вибирає те, що йому найбільше подобається. Тим не менш, є кілька найбільш усталених варіантів — солоні та мариновані огірки та помідори, консервовані гриби, квашена капуста, солоний оселедець із вареною картоплею, червона та чорна ікра, холодець, сало, печені пиріжки з м’ясною, рибною або грибною начинкою.

Чим заїдати коньяк?

Згідно з правилами алкогольного етикету, коньяк не прийнято заїдати чи запивати. Однак у вітчизняних умовах коньяк найчастіше поєднують зі скибочкою лимона або шматочком твердого сиру, також можливі комбінації з кавою та шоколадом.

Чим заїдати віскі?

Як і коньяк, віскі заїдати не заведено. Але залежно від національних традицій цей напій іноді розбавляють содовою, як у Шотландії, поєднують із колою, як у США, або ж подають із копченою рибою, устрицями та дичиною, як в Ірландії. Можна вибрати будь-який із цих варіантів, який більше до вподоби.

Чим заїдати ром?

Підбір правильної закуски до рому залежить найчастіше від часу подачі напою до столу. Наприклад, якщо ром подається як аперитив, то вибирається білий сорт рому й розливається в чарки-шоти. У цьому випадку напій треба пити залпом, заїдаючи будь-якою м’ясною стравою до смаку. Якщо ж ром передбачений як дижестив, то вибір падає на золотистий і темний сорти, а напій подається самостійно або поєднується із чашкою ароматної кави й сигарою. У деяких випадках ром вживається в складі різних коктейлів, а також поєднується зі свіжими фруктами — яблуками, ананасом, лимоном, апельсином чи динею.

Чим заїдати джин?

Джин має міцність не менше 37,5 % і дуже характерний смак, зумовлений наявністю в напої ягід ялівцю, коріандру, кореня дудника, кореня ірису, мигдалю та інших добавок. Тому напій у чистому вигляді п’ють рідко, а використовують його в основному для приготування коктейлів або вживають, розбавляючи тоніком. Якщо ж хочеться заїсти джин, то до нього рекомендуються оливки, лимон та маринована цибуля.

Чим заїдати раки?

Міцний турецький спиртний напій раки — різновид бренді з додаванням екстракту насіння анісу. Через сильний смак анісу раки рідко п’ють нерозбавленим, воліючи додавати в напій воду або кубики льоду. Як закуску до раки можна вибрати оливки, бринзу або скибочки дині. Крім того, раки часто подають до столу разом зі стравами національної турецької кухні, до яких напій, як вважається, особливо підходить.

Чим заїдати чачу, грапу, ракію?

Усі ці три напої належать до категорії бренді, мають схожу технологію виробництва і є продуктами перегонки виноградної сировини (хоча ракія може виготовлятися і з інших фруктів). Тому і правила вибору закусок до чачі, грапи та ракії схожі: зазвичай до них подаються різні соління, м’ясні страви, приготовані на відкритому вогні, національний твердий сир або фрукти та солодощі.

Чим заїдати текілу?

Цей мексиканський національний напій є дуже популярним у вітчизняних умовах. Його вживають головним чином із сіллю і лаймом за поширеною схемі «лизни — випий — заїж»: спочатку треба лизнути сіль на краю келиха з напоєм, потім швидко випити саму текілу й закусити приготованою скибкою лайма. У деяких випадках сіль може замінюватися на корицю, а лайм — на апельсин.

Чим заїдати лікери?

Правила заїдання лікерів різняться залежно від конкретного різновиду лікеру, але є кілька основних принципів. Наприклад, гіркі лікери (бітери) прийнято заїдати цитрусовими, переважно — лимонами та апельсинами. Фруктові та ягідні лікери заїдають тими ж фруктами та ягодами, що лежать в основі їхнього букету, ну а до солодких вершкових та кавових лікерів добре підходять кава, випічка, шоколад, цукерки.

Якщо ж говорити про деякі найбільш відомі фірмові лікери, такі як «Бехеровка», «Бейліс», самбука або «Калуа», їх краще всього вживати, не заїдаючи, щоб не зіпсувати їхній характерний смак і аромат. Втім, якщо лікер хочеться обов’язково заїсти, залишайтеся вірними головному правилу: поєднуйте подібне з подібним. Або зупиніть вибір на універсальному варіанті для будь-якого лікеру — тістечках або тортах із горіховою начинкою, яка відтінить і гіркий, і фруктово-ягідний, і вершковий, і кавовий смак напою.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7011