Як правильно пити вино

27.02.2023 09:10

Як правильно пити виноВино на вітчизняних столах — не такий рідкісний напій, як, скажімо, текіла або кальвадос, але все ж таки питання щодо його правильного вживання є. Якої температури має бути вино? Як правильно тримати келих із вином, щоб розкрити його смак та аромат? Із чим краще поєднувати вина різних видів? Відповість на ці запитання та розповість, як пити вино правильно, наша збірка порад.

У домашніх умовах найчастіше доводиться мати справу з недорогими ординарними винами, від яких не чекають видатних смакових та ароматичних якостей. Але це не означає, що в цьому випадку допустимо нехтувати правилами вживання вина, інакше можна геть-чисто зіпсувати враження від напою.

Насамперед треба, звісно, правильно вибрати вино. Не потрібно в цьому питанні покладатися на «розкрученість» марки та високу ціну, а краще довіритися власному смаку та здоровому глузду. Наприклад, немає потреби гнатися за дорогим марочним вином із Франції, якщо невідомо, чого від нього чекати: якщо букет смаку та аромату виявиться надто складним, то можна «не зрозуміти» вино й пошкодувати про витрачені гроші.

Після того як вино вибрано й куплено, можна або відразу подавати його до столу, або залишити зберігатися. Ось тільки варто врахувати, що коли справа стосується недорогих ординарних вин, занадто тривале зберігання не вітається, оскільки воно може зіпсувати якості вина, тому оптимальний термін зберігання вина вдома — не більше року, а вже відкорковану пляшку не можна зберігати понад 48 годин.

Основні правила вживання вина в домашніх умовах

Вибирати вино під конкретні страви

Щоб вино повністю розкрило свій смак та аромат, важливо правильно підібрати сорт вина до певної страви, з якою воно подаватиметься. Класичні поєднання — це червоне вино із «червоним» м’ясом, тобто яловичиною та свининою, біле вино з рибою та курятиною, шампанське із сиром та фруктами. Рожеве вино вважається універсальним напоєм, який можна подати практично з будь-якими стравами.

Наливати вино у відповідні келихи

Для розкриття смакових та ароматичних якостей вина важливо ще подавати обраний напій у «правильному» посуді. Так, для червоних вин найкращими вважаються келихи з великою чашею, що трохи звужуються до верху, для білих — келихи меншого об’єму і практично рівні, а для шампанського — спеціальні вузькі подовжені келихи. Для кріплених вин, таких як портвейн і херес, краще вибирати спеціальні келихи, які менші за звичайні винні келихи.

Забезпечувати вину «правильну» температуру

Різні вина найкраще виявляють свої якості за різної температури, а тому треба знати, до якої температури краще охолодити те чи інше вино й чи взагалі його потрібно охолоджувати. Наприклад, червоні вина зазвичай взагалі не охолоджують, подаючи їх за кімнатної температури або трохи нижчої, білі вина та шампанське охолоджують до +6–8 °С, а рожеве вино прийнято подавати за температури +8–12 °С. Значення має ще й міцність вина: міцні солодкі вина подаються за звичайної кімнатної температури.

Правильно подавати вино до столу

Зазвичай вино подається до столу безпосередньо в пляшках, рідше — у графинах або глечиках. Біле вино краще відкорковувати відразу ж, а червоне вино краще відкоркувати приблизно через годину після початку застілля. Червоне вино за традицією наливається в келихи лише на 2/3 об’єму, біле — на 3/4, а солодкі вина потрібно наливати в келихи лише на половину об’єму.

Правильно тримати келих із вином

Винні келихи треба тримати тільки за ніжку, інакше від тепла рук вино може нагріватися, а це спотворить його смак. Тримати келихи з вином завжди потрібно трьома, чотирма або відразу п’ятьма пальцями, але не двома (великим і вказівним). Брати в долоню чашу або тримати келих за підставку, а також відставляти палець вважається грубим порушенням етикету вживання вина.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6271