Що робити, якщо нападає собака

07.03.2023 09:12

Що робити, якщо нападає собакаВипадки нападу собак на людей, на жаль, не такі вже й рідкісні. І якщо, наприклад, вам дорогою додому доводиться регулярно стикатися з бездомними собаками, вам не завадить знати, як можна запобігти агресії або захиститися від укусів. Про те, що робити, коли нападає собака, докладніше йтиметься далі.

Собаки практично ніколи не нападають просто так: зазвичай є причина, нехай і неочевидна. Так, бездомні собаки можуть напасти, якщо ви випадково зайдете на територію, яку вони вважають своєю, а собаки, яких вигулюють хазяї, можуть виявити агресію, якщо ви самі їх на це спровокуєте. Розглянемо кілька найпоширеніших ситуацій та з’ясуємо, як можна запобігти нападу в цих ситуаціях.

Як запобігти нападу собаки

Собака просто підбіг до вас на вулиці й не виявляє ознак агресії. Він, швидше за все, зробив це із цікавості чи почуття голоду. У такому разі ви можете просто пройти повз, і собака на вас не нападе. Якщо ж ви почнете показувати страх, наприклад, активно розмахувати руками або кричати, ви можете змусити собаку передумати: він вирішить, що ви являєте собою загрозу, й атакуватиме.

Собака підбіг до вас із гавкотом. Гавкотом собака попереджає, що територія, на якій ви знаходитесь, — його. Вам потрібно пройти повз, не звертаючи на собаку уваги, і поводитися максимально спокійно. Загроза нападу з’явиться лише в тому випадку, якщо ви спровокуєте собаку на агресію: почнете демонструвати страх або схопитеся за палицю, камінь тощо.

Собака гуляє з хазяїном. Якщо собака на повідку й у наморднику, боятися вам нічого — просто йдіть далі. Але, на жаль, багато хазяїв собак не дуже відповідальні й часто гуляють зі своїми улюбленцями й без намордника, і без повідку. Якщо ви зустрілися саме з таким собакою, намагайтеся обійти його з боку власника й не намагайтеся погладити собаку або ж завести розмову про те, а чи не кусається він, інакше ваша поведінка може послужити собаці сигналом для атаки.

Собака побіг за вами під час велосипедної прогулянки чи пробіжки. Намагатися догнати об’єкти, що рухаються, — нормально для собак, які, як не крути, хижаки. І якщо швидкість велосипеда дозволить вам легко «відірватися» від собаки, то швидкості бігу може й не вистачити. У такому разі спробуйте на час потенційного зіткнення із собакою перейти з бігу на крок, поки не віддалитеся на безпечну відстань, зазвичай цього достатньо. Якщо хочете додатково захиститися, можете скористатися ультразвуковим відлякувачем.

Ви самі зробили собаці боляче або показали загрозу щодо її потомства. Якщо ви випадково або навмисно завдали собаці біль або ж якщо ви вирішили раптом погладити її цуценят, з великою ймовірністю чекайте нападу — для собаки це більш ніж серйозні приводи атакувати. Є шанс, що ви можете уникнути зіткнення, якщо просто підете (повільно та спокійно).

Ви гуляєте із собакою. Коли ви гуляєте зі своїм собакою, зацікавити бездомних псів можете навіть не ви самі, а ваш улюбленець. Особливо велику небезпеку ви наражаєтеся, коли вигулюєте суку в період тічки: пси, яких вона привабить, можуть вважати вас перешкодою і напасти. Як правило, запобігти небезпеці можна, якщо гуляти із собакою в тих місцях, де практично немає інших собак. Про всяк випадок тримайте при собі важку палицю.

Ознаки агресії собаки та готовності напасти

Як уже було сказано раніше, гавкіт собаки — це своєрідне попередження. Сам по собі гавкіт не небезпечний, він допомагає тільки залякати жертву й не більше. Але якщо собака не просто гавкає, а ще й намагається зайти вам за спину — це вірна ознака нападу. Крім того, ознаками агресії собаки та її готовності напасти на вас є:

  • утробне гарчання;
  • притиснуті до голови вуха;
  • здиблена шерсть на загривку;
  • вишкірені ікла.

Якщо спостерігаються всі або лише деякі такі ознаки, вам потрібно почати готуватися до захисту та контратаки.

Як захиститися від собаки, що нападає?

У деяких випадках, якщо йдеться, наприклад, про собаку явно домашнього вигляду, допомогти вам захиститися під час нападу можуть команди типу «Фу!», «Не можна!», «Апорт!». Тільки обов’язково подавайте їх спокійним та грізним голосом, без істеричних ноток. Багатьом собакам подібні команди добре знайомі, і вони рефлекторно можуть на них відреагувати.

Спробуйте ще продемонструвати собаці нестандартну поведінку. Замість того, щоб стискатися в страху в грудочку, навпаки, розправте плечі, випростайтеся, якщо на вас куртка чи плащ, розкрийте їх ширше. Усе це зробить вас в очах собаки більшим, а отже, і страшнішим. Додатково можете дуже грізно закричати чи загарчати, не бійтеся застосувати навіть ненормативну лексику: собака, звичайно, значення слів не зрозуміє, але інтонації вловить чудово, та й ви відчуєте себе впевненіше.

Під час нападу собаки вам потрібно зайняти активну, а не пасивну оборонну позицію. А тому навіть не думайте падати на землю. Натомість постарайтеся відступити і притулитися спиною до якоїсь опори (огорож, стовп, стіна будівлі), щоб уникнути нападу ззаду. У жодному разі не повертайтеся до собаки спиною або боком.

У разі агресії з боку собаки найкращий захист для вас — це напад. Якщо бачите, що собака ось-ось нападе на вас, озброїться палицею, ящиком або іншим підручним досить важким предметом і нанесіть удар. Цільтесь у найбільш уразливі місця собаки: очі, слизові оболонки, перенісся, кінчик носа, ніздрі, потиличну частину, сонячне сплетіння, ребра, геніталії, суглоби лап.

Собаки не надто чутливі до болю, і тому ваші удари мусять бути достатньо сильними, щоб мати належну дію. Пам’ятайте, що йдеться про ваше здоров’я і навіть життя, і не соромтеся бити навіть із максимальною силою, якщо так можна врятуватися.

Якщо важкого предмета під рукою немає, ви можете піти на хитрість і вдати, що піднімаєте якийсь предмет. Або ви можете і справді підняти щось, наприклад, жменю землі або піску: киньте її в очі тварині — і зможете дезорієнтувати її. Якщо у вас є парасолька, вона також може послужити вам хорошу службу: направте її в бік собаки й кілька разів розкрийте й закрийте. Збитий із пантелику собака взагалі може передумати нападати або хоча б трохи, але заспокоїться.

Не намагайтеся втекти від собаки, що нападає. Такий прийом може спрацювати хіба що в тому випадку, коли поблизу є дерево, на яке ви зможете піднятися (якомога вище), або під’їзд, у якому ви зможете сховатися. Інакше ви тільки ще більше розізлите собаку, а бігає він куди швидше за людину.

Якщо нічого травмонебезпечного для собаки під рукою немає, а сховатися ніде, приймайте бій. Ваша мета в цьому випадку — не дати собаці зачепити своїми укусами важливі органи та кровоносні судини. Спробуйте зняти верхній одяг (підійде також шарф, шапка, светр або сумка) і виставити вперед на витягнутих руках. Собака вхопиться за одяг і потягне його на себе, а ви, поки тварина відволіклася, сильно вдарте ногою у горло собаки. Собака повинен відступити.

Зробивши один або кілька вищезазначених спроб захисту та контрнападу, ви, швидше за все, зумієте вийти з бою переможцем або навіть зовсім уникнути його. Однак якщо ви помітите, що собака все-таки зміг вас хоч трохи зачепити, не нехтуйте медичною допомогою: обов’язково відвідайте травмпункт і зробіть щеплення від сказу!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5929