Як правильно пити кальвадос

13.03.2023 08:54

Як правильно пити кальвадосКальвадос — це міцний алкогольний напій, який виготовляють на основі яблучного чи грушевого сидру. Цей напій мають право виробляти лише три регіони, які знаходяться у Франції; яблучний або грушевий бренді, вироблений деінде, права називатися кальвадосом не має. Сьогодні наша збірка порад розповість, як правильно пити кальвадос.

Кальвадос нерідко називають також «яблучною горілкою», оскільки найчастіше роблять його з яблучного сидру, але правильніше буде називати напій яблучним бренді. Його витримують у спеціальних дубових бочках, а його міцність варіюється від 40 до 44 градусів. Взагалі, конкретних правил про те, як потрібно пити кальвадос, немає, проте необхідно все ж таки враховувати певні особливості цього напою, а також загальні рекомендації щодо його вживання.

Дуже часто кальвадос вживають відразу після їжі, оскільки він має трохи кислуватий смак, проте багато хто помітив, що напій покращує апетит і сприяє нормальному травленню. Така чудова властивість кальвадосу пояснюється тим, що в ньому є ферменти яблучної кислоти. На батьківщині кальвадоса (французький регіон Нижня Нормандія) його п’ють у перервах між стравами.

Кальвадос зазвичай вживають у чистому вигляді, але нерідко з його основі роблять різні коктейлі. Крім цього, цей напій можна змішувати з вермутами, лікерами, грейпфрутовим, гранатовим, апельсиновим та ананасовим соками, а також із джином. Деякі вважають за краще пити кальвадос, розбавлений яблучним соком, оскільки така суміш тільки підкреслює яблучний смак напою.

Отже, спочатку треба знати, що кальвадос потрібно пити неохолодженим, оскільки саме за кімнатної температури смак напою розкривається найбільше. Насиченість яблучного аромату залежить від того, наскільки витриманий кальвадос. Чим молодший напій, тим більше виражений яблучний смак і запах.

Подавати кальвадос треба в келихах для коньяку чи білого вина. Перш ніж зробити ковток, потрібно трохи погріти келих із напоєм у руках, оскільки так він віддасть весь аромат і повною мірою розкриє приємний смак. Щоб до кінця насолодитися смаковими та ароматичними властивостями кальвадосу, необхідно спочатку вдихнути його пари, оскільки саме так відбувається дегустація цього напою перед реалізацією. До речі, вдихати пари потрібно не лише носом, а й ротом.

Якщо говорити про те, із чим подавати кальвадос, то він чудово поєднується із чорним, темним і молочним шоколадом, апельсинами, ківі, лимонами, виноградом, авокадо, фруктовим морозивом, з усіма різновидами сирів, з кавою, а також із молочними коктейлями. Щодо страв, які потрібно подавати до кальвадосу, то тут обмежень немає. Кальвадос служить чудовим дижестивом, а тому його слід пити невеликими ковтками після кожної страви.

На жаль, не скрізь можна купити кальвадос, а тому охочим скуштувати цей напій доведеться витратити час на його пошуки, зате результат того вартий. Можна сміливо сказати, що кальвадос — це чудовий напій, який можна подавати з будь-якого приводу та пити в будь-якому вигляді. Він не розчаровує ані любителів чистого, міцного алкоголю, ані шанувальників алкогольних коктейлів.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5312