Як прокидатися раніше

20.03.2023 09:05

Як прокидатися ранішеПро те, як корисно бути «ранньою пташкою», у народі складено чимало прислів’їв та приказок. Але багато хто просто не може змусити себе прокидатися рано, списуючи все на індивідуальні особливості біоритмів і приналежність до так званих «сов». Але чи справді природу не перемогти? Давайте спробуємо з’ясувати, як прокидатися раніше і водночас бадьоро почуватися.

Мабуть, кожній людині на землі знайоме те почуття, коли вранці сон особливо солодкий і так не хочеться вибиратися з ліжка. Адже справи не чекають, і якщо дозволити собі вранці розніжитися, то можна запізнитися на роботу чи навчання. Так що залишається лише змиритися з неприємною неминучістю і все-таки змушувати себе прокидатися. Ну а результат подібного насильства над собою, звичайно ж, цілком передбачуваний: якщо ви не відчуваєте, що виспалися, ви цілий день відчуватимете розбитість та втому.

Насправді жодних особливих хитрощів у тому, щоби привчити себе прокидатися раніше, немає. Усе, що вам потрібно, — це раніше лягати, щоб загальна тривалість вашого сну залишалася в межах норми. Але із цим якраз зазвичай і виникають проблеми. Чи можна ситуацію якось виправити? Звичайно ж, так. І допоможуть у цьому випадку найпростіші поради.

Згадайте, наприклад, як багато мам, щоб вчасно укласти своїх малюків спати, вигадують цілі ритуали відходу до сну: наприклад, спочатку йде вечірнє купання, потім — казка на ніч чи колискова. То чому б цей прийом не використовувати і вам? Наприклад, ви завжди можете перед сном послухати приємну музику чи почитати книгу.

Намагайтеся створити в кімнаті правильні умови для сну. Ваше ліжко має бути свіжим і приємним на дотик, кімната — провітреною. Якщо можливо, оптимізуйте інтер’єр кімнати, скажімо, поставивши ліжко так, щоб ранкове сонце світило вам у вічі. У цьому випадку ви й без будильника вставатимете легко навіть у ранню годину.

До речі, будильник (або телефон із налаштованим будильником) краще ввечері поставте подалі від себе, щоб для його виключення довелося як мінімум далеко потягтися, а ще краще — встати. Обов’язково правильно налаштуйте дзвінок будильника: так, щоб він не дратував, але був досить гучним, щоб розбудити.

Намагайтеся не піддаватися бажанню перед сном подивитися телевізор чи посидіти в інтернеті, а також намагайтеся перед сном не наїдатися. Усе це може стати на заваді вашому здоровому сну. Не забудьте ще перед відходом до сну погасити всі світильники в кімнаті, оскільки навіть приглушене світло нічника може заважати організму розслабитися і налаштуватися на відпочинок.

Спробуйте завжди лягати спати не тоді, коли годинник уже показує пізній час, а коли вам цього дійсно хочеться. Адже часто трапляється, що ми ігноруємо сигнали організму про його готовність відійти до сну через те, що ще «зарано», а до моменту, коли справді час лягати спати, знову почуваємося бадьорими. У результаті заснути виходить зовсім глибоко вночі, а пробудження потім перетворюється на справжній жах.

Щоби прокидатися раніше, потрібно не тільки правильно лягати спати, а і правильно вставати. Наприклад, треба заборонити собі відсувати час пробудження на 5–10 хвилин після дзвінка будильника. Ні, звичайно ж, дати собі відразу після сигналу ще якихось кілька хвилин «повалятися» для остаточного пробудження ви можете, а ось засипати повторно в жодному разі не можна: прокинутися буде ще складніше.

Приготуйте собі ще з вечора зручний одяг для ранкового підйому, наприклад, затишний халат. Встаючи, одягніть цей одяг, і ви не відчуватимете дискомфорт від того, що вибралися з-під ковдри. Це, до речі, особливо актуально для зимової пори, коли вставати рано заважає ще й холод.

Якщо ви прокинулися, навіть раніше, ніж треба, намагайтеся вже не засипати. Краще, щоби підбадьоритися, відкрийте вікно, випийте склянку води та увімкніть улюблену енергійну музику, якщо, звичайно, дозволяє ситуація. Спробуйте також трохи розім’ятися або навіть зробити ранкову зарядку: користь від цього буде подвійна, адже зарядка позитивно впливає на загальний стан здоров’я та допомагає зберігати стрункість.

Цікаво звернути увагу, що багато людей сьогодні зазначають, що рано вставати не виходить за жодних умов, якщо поспати вдалося непарну кількість годин, наприклад, 5, 7 або 9. Інші, навпаки, не можуть змусити себе прокинутися, якщо їхній сон тривав парну кількість годин: 6, 8, 10. Спробуйте визначити, скільки годин сну потрібно саме вам, і відповідно встановити оптимальний час відходу до сну й час пробудження. Цілком можливо, що такий підхід допоможе вам раз і назавжди вирішити проблему.

На закінчення варто зауважити, що, на думку багатьох дослідників, час, який потрібний для вкорінення будь-якої нової звички, — це 21 день. Отже, якщо ви зможете протягом такого періоду щодня прокидатися раніше, ніж звикли до цього, то ви виховаєте в собі нову звичку. І вам прокидатися рано не буде складним завданням. Але є одне «але»: дотримуватися нового режиму сну вам також потрібно буде й на вихідних, інакше всі зусилля підуть нанівець.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5279