Як правильно пити лікер

27.03.2023 09:05

Як правильно пити лікерЛікер — це солодкий алкогольний напій, який роблять зі спиртованих ягідних соків і фруктів, настоїв трав, а також із додаванням прянощів, спецій тощо. Лікери можна пити нерозбавленими, а також використовувати для приготування різних коктейлів і навіть як кулінарні сиропи. Щоб збагнути смак цього алкогольного напою, потрібно знати, як правильно пити лікер.

Лікери зазвичай поділяють на три групи, які відрізняються кількістю спирту. Міцний лікер містить від 35 % до 45 % спирту, десертний лікер — від 25 % до 30 % спирту, а в лікері-кремі міститься до 23 % спирту. Також у лікерах зазвичай міститься багато цукру (до 100 г на 1 літр), тому перше, що вам треба про них знати, — це те, що лікери не подають на аперитив, оскільки цукор перебиває апетит.

Як ми вже згадували вище, є кілька варіантів вживання лікеру: його можна пити в чистому вигляді, у розведеному, у поєднанні з іншими спиртними напоями, а також як один з інгредієнтів коктейлю.

Якщо прийнято рішення пити лікер у розведеному вигляді, то розводити його можна льодом, водою, молоком, вершками, соками, гарячим шоколадом чи морозивом — залежно від основних інгредієнтів лікеру. Цей спосіб дозволить зменшити міцність, солодкість і терпкість напою, збалансувавши його смак залежно від ваших уподобань.

Варто знати, що лікери елітних марок рекомендують розбавляти лише водою або льодом, оскільки ці добавки анітрохи не псують і практично не змінюють смак лікеру. А ось молоко, морозиво та вершки змінять смак напою, тому поєднувати їх рекомендується переважно з кавовими та вершковими лікерами.

Апельсиновий сік допоможе перетворити фруктовий або ягідний лікер на освіжальний напій із легким і приємним смаком. Щоб лікер став кислішим, можна додати до нього трохи лимонного соку. Треба зазначити, що такі популярні лікери, як Baileys і Sheridan's, не можна розбавляти соками, оскільки вершки, які входять до складу цих напоїв, миттєво згортаються під впливом кислоти, роблячи напій непридатним до вживання.

Якщо говорити про поєднання лікеру зі спиртними напоями, то його можна комбінувати з горілкою, джином, бренді, ромом, віскі або коньяком. У результаті виходить міцніший, ароматніший, але не настільки солодкий напій. Відомо, що лікер виходить дуже смачним, якщо додати напій, на основі якого зроблений лікер. Це може бути будь-який із перерахованих вище спиртних напоїв; наприклад, уже згадуваний Baileys зроблений на основі віскі, тож і змішувати його треба з віскі, бажано ірландським.

Вживати лікер у чистому вигляді — це теж гарна ідея, адже лише в такий спосіб можна оцінити повноту смаку та аромату напою. Солодкі лікери подають на десерт як дижестив у спеціальній чарці об’ємом 25 мл. Зовні така чарка нагадує ємність для солодких страв із довгою ложечкою.

Температура подачі має бути в діапазоні від 10 до 18 градусів, щоб напій був трохи прохолодним, але не зовсім холодним. Більшість лікерів потрібно пити залпом, адже так можна відчути приємний післясмак.

Лікер — це аристократичний напій, тому треба не тільки пити, але й подавати його правильно. Якщо говорити про те, із чим подавати лікер, то цей напій чудово поєднується з різними десертними стравами, чаєм, кавою, а також із кислими й солодкими фруктами. Навряд чи знайдеться людина, якій не сподобається прохолодний лікер, доповнений кавою, скибками апельсина та свіжою полуницею.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5256