Як правильно пити віскі

03.04.2023 08:56

Як правильно пити віскіНа вітчизняних столах такий міцний алкогольний напій, як віскі, з’являється далеко не щодня. І тому так прикро буває, якщо цінний напій (а хороший віскі коштує чимало) п’ється неправильно: втрачається велика частина його смакових і ароматичних якостей, у результаті чого якість віскі неможливо гідно оцінити. Як правильно пити віскі, щоби повною мірою насолодитися його ароматом і смаком?

Виски отримують із різних видів зерна шляхом солодування, перегонки та подальшого обов’язкового настоювання в дубових бочках. Зазвичай для виробництва віскі використовують пшеницю, ячмінь і жито, деякі особливі різновиди віскі можуть вироблятися також із кукурудзи (бурбон) і навіть гречки (французький віскі з Бретані). Традиційними регіонами, де виробляють віскі, вважаються Шотландія та Ірландія.

Вміст спирту у віскі зазвичай варіюється в межах від 32 % до 50 % обсягу — залежно від конкретної торгової марки. Але загалом ірландський віскі прийнято вважати м’якшим, а шотландський — міцнішим. У будь-якому віскі немає цукру, тому цей напій вважається суто «чоловічим», хоча, звісно, це лише стереотип, а насолоджуватися віскі може будь-хто.

Експерти і просто шанувальники віскі рекомендують вживати цей напій обов’язково нерозбавленим, щоби повністю відчути його смак та аромат. І, наприклад, у Шотландії в питних закладах склалася навіть певна манера вживання нерозбавленого віскі, що дозволяє отримувати від цього напою максимум задоволення.

Так, відповідно до шотландського правила «5 S», спочатку потрібно ретельно оглянути віскі, щоб оцінити його колір, потім необхідно вдихнути аромат напою і злегка пригубити віскі з келиха, щоб відчути смак. Далі потрібно проковтнути перший ковток і на завершення розбавити кількома краплями води для повного розкриття букета.

У США, де віскі, що називається бурбоном, виробляють за спеціальною технологією з кукурудзи, культура вживання напою відрізняється від традиційної шотландської: тут віскі здавна п’ють із льодом та содовою. Вважається, що подібний спосіб вживання віскі був винайдений, щоби «перебити» надмірно різкий смак, властивий саме бурбону. Сьогодні американським способом вживання віскі називають його поєднання з колою.

Як уже згадувалося, віскі відносять до «чоловічих» напоїв, але сьогодні і представниці прекрасної статі можуть його вживати. І, звичайно ж, жінкам можна розбавляти напій на свій розсуд, щоби пом’якшити його смак. Жінки, на відміну від чоловіків, можуть також і заїдати віскі, для цього підходять гіркий шоколад, фрукти, дичина та морепродукти.

Віскі — це благородний напій, і чималу частку задоволення від його вживання складає спосіб його подачі. Наприклад, у барах віскі часто подають у спеціальних келихах tumbler (тамблер, тумблер), що мають товсте дно та прямі стінки. Вважається, що такі келихи були винайдені для віскі в США, де цей напій прийнято подавати із содовою та льодом.

Ще один різновид келихів, у яких прийнято подавати віскі, — це келихи тюльпаноподібної форми на тонкій ніжці. Такі келихи поціновувачі віскі люблять за те, що напій у них найповніше розкриває свій аромат, а насолоджуватися кольором віскі через стінки такого келиха можна без оптичних перешкод.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5079