Як правильно пити абсент

10.04.2023 09:02

Як правильно пити абсентАбсент — один із найміцніших відомих на сьогодні алкогольних напоїв. За свій оригінальний колір, а також за незвичайну дію в народ абсент відомий під назвою «зелена фея» або «зелена відьма». Якщо вам у руки потрапить пляшечка-друга абсенту, вам буде корисно знати, як пити абсент правильно, щоби повною мірою насолодитися цим незвичайним напоєм.

Головним компонентом в абсенті, міцність якого становить, до речі, зазвичай 70°, а іноді навіть більше, є екстракт полину гіркого, що містить таку речовину, як туйон. Туйон у великих кількостях токсичний, а його дія на організм посилює вплив етилового спирту, йому навіть у свій час приписувалися галюциногенні властивості, проте офіційно галюциногенну дію туйону доведено не було.

Крім екстракту гіркого полину абсент може містити ще екстракти анісу, фенхелю, лепехи, м’яти, меліси, лакриці, дягиля, ясенця білого, коріандру, вероніки, ромашки та петрушки. Залежно від співвідношення цих компонентів напій може мати як характерний смарагдово-зелений колір, так і жовтий, синій, коричневий, червоний або чорний колір.

Смак у абсенту специфічний, із яскраво вираженим ментоловим присмаком, який дає туйон. У зв’язку із цим вживати абсент прийнято або дуже невеликими порціями в чистому вигляді (не більше 30 мл за раз), або в складі різних коктейлів. Примітно, що в багатьох країнах культура вживання цього напою наказує підпалювати його перед тим, як випити.

Класичні способи вживання абсенту є різні; деякі з них названі по тих країнах, де набули найбільшого поширення. Наприклад, широко відомий сьогодні чеський спосіб, адже свого часу саме чеський абсент торгової марки Hill’s сприяв поверненню популярності цього напою після його заборони з 1930-х по 1980-ті роки. Щоби пити абсент по-чеськи, потрібно дотриматися особливого ритуалу:

  • на краї чарки або келиха встановити спеціальну абсентну ложечку;
  • пропустити через цю ложечку великими краплями 1 частину абсенту;
  • кубик цукру підпалити та накапати отриману карамель у келих;
  • розбавити напій 3 частинам води;
  • випити.

Цікаво, що крім цього класичного чеського способу вживання абсенту виділяють ще спосіб, званий кристальним чеським. Він дуже простий і ідеально підходить для домашніх умов: потрібно лише налити абсент у вогнетривку скляну чарку або келих, підпалити, трохи почекати, щоб спирт прогорів, а потім залпом випити. Ні заїдати, ні запивати абсент у такому разі не треба.

Французький спосіб вживання абсенту схожий із традиційним чеським. Щоби пити абсент у такий спосіб, потрібно покласти на встановлену на краях келиха абсентну ложечку кубик цукру, а потім налити на цукор крижану воду (співвідношення води та абсенту дорівнює 3:1). Замість води можна використовувати товчений лід.

Практично аналогічний французькому способу російський, але в цьому випадку цукровий сироп готується окремо, а потім його можна додавати до абсенту в бажаній пропорції. Крім того, російським називають у світі спосіб вживання абсенту з підпалюванням та вдиханням парів. Для такого способу спочатку треба підпалити абсент у склянці, почекати трохи, а потім накрити порожнім келихом. Після того як полум’я згасне, абсент потрібно швидко перелити в другий келих, а перший — швидко накрити серветкою і перевернути догори дном. Після цих дій можна залпом випити абсент, а потім через соломинку вдихнути пари, що зібралися в келиху, проткнувши нею серветку.

Крім класичних способів вживання абсенту є ще чимало авторських, винайдених знавцями цього напою — абсентьє. Наприклад, як у барах, так і в домашніх умовах набув популярності метод, названий коржевським суворим. Відповідно до цього способу, спочатку потрібно налити абсент (50 мл) у склянку через ложечку з двома кубиками цукру. Потім потрібно один кубик цукру залишити на ложці, а другий — відкласти на блюдце.

Абсент треба підпалити, а потім за допомогою ложечки акуратно розчинити в ньому цукор (оскільки він просякнутий абсентом, то теж загориться). Коли цукор розчиниться, необхідно погасити полум’я, накривши склянку з абсентом блюдцем. Далі треба підпалити кубик цукру в блюдці, почекати кілька секунд і задути полум’я різким видихом. Тепер залишається випити теплий абсент та закусити його цукром із блюдця.

Отже, пити абсент правильно можна по-різному. У тих випадках, де абсент підпалюється, важливо бути гранично уважним та обережним, дотримуватися техніки безпеки. Зверніть увагу, що весь посуд, який використовується для маніпуляцій із запалюванням абсенту, мусить бути стійким до дії високих температур. Зокрема скляні келихи або чарки мусять обов’язково мати товсте дно та стінки, інакше від різкого нагрівання вони можуть луснути.

До речі, як ви можете помітити, усі відомі способи вживання абсенту, як класичні, так і авторські, не припускають заїдання напою. Крім того, абсент часто подається до столу як аперитив, тому заїдати його, загалом, і не потрібно. Але якщо ви все ж таки хотіли б чимось заїсти цей напій, то для цієї мети підійде скибка лимона або лайма, шматочок гіркого шоколаду. Ще добре поєднуються з абсентом морепродукти.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5069