Як правильно зняти квартиру

26.04.2023 09:01

Як правильно зняти квартируСьогодні оренда житла часто потрібна і студентам, й одиноким людям, що працюють, і молодим сім’ям. Однак у такій, здавалося б, простій справі, як оренда квартири, є безліч «підводних каменів», і без певного досвіду в цьому питанні можна зіткнутися з великими неприємностями. Наша збірка порад пропонує дізнатися, як зняти квартиру правильно, щоб отримати оптимальний варіант.

Відразу зазначимо, що в рієлторській практиці прийнято розрізняти поняття оренди та найму житлових приміщень: про оренду може йтися лише в тому випадку, якщо орендарем виступає юридична особа, а найм здійснювати може тільки фізична особа. Однак у рамках цієї ознайомлювальної статті ототожнимо ці поняття для зручності.

У наш час основних варіантів пошуку квартири для оренди є два: можна самостійно вивчати наявні пропозиції ринку нерухомості або ж звернутися до спеціалізованої агенції. У кожного із цих варіантів є свої переваги й недоліки.

Наприклад, при самостійному пошуку житла можна заощадити, оскільки не доведеться платити комісійні агенції, зате агенція приймає на себе клопіт із пошуку варіантів, що задовольняють умовам орендаря, а самому орендарю залишається тільки вибрати квартиру, що найбільше сподобалася, із запропонованих.

Щоб винайняти квартиру правильно — хоч самостійно, хоч через агенцію — потрібно знати кілька основних принципів грамотного найму житла. Розглянемо ці принципи.

Дотримуватися обережності

Не перерахувати всіх шахрайських схем у сфері оренди житла, що існують нині, причому таких схем із кожним днем стає все більше й більше. Тому потенційному квартиронаймачу вкрай важливо дотримуватися граничної обережності під час пошуку та оренди квартири, щоб не стати жертвою обману.

Так, під час самостійного пошуку житла дуже важливо навчитися фільтрувати розміщену в газетних оголошеннях чи інтернеті інформацію. Наприклад, досить часто виявляється, що додані до оголошення фото — це «липа», а зазначені умови оренди — брехня. Особливо не варто довіряти оголошенням «без посередників»: у переважній більшості випадків такі оголошення дають або агенції, або приватні рієлтори, а не власники житла.

Якщо пошук квартири здійснюється через агенцію нерухомості, то розслаблятися також не можна. Наприклад, нерідко буває так, що агенції насправді не укладають жодних договорів із власниками квартир, а просто шукають інформацію в інтернеті або газетах і передають потенційним квартиронаймачам список телефонних номерів, за якими потім потрібно самостійно додзвонюватися до орендодавців і домовлятися з ними про зустрічі. І хоча фактично це не обман, але все ж таки плата за настільки сумнівну послугу зазвичай зависока.

Перевіряти документи орендодавця

На жаль, сьогодні зовсім не рідкісні випадки, коли шахраї винаймають квартири, щоби потім знову їх здавати, але вже за вищою ціною. Причому після отримання завдатку від потенційних наймачів квартири шахраї одразу ж ховаються, залишаючи людей без грошей і без житла.

У результаті абсолютно нормальною в наші дні є практика перевірки в орендодавця як особистих документів, так і документів на квартиру. І тому сумлінний орендодавець не відмовиться показати свої документи майбутньому квартиронаймачеві, адже він і сам розуміє, навіщо це потрібно. А от якщо орендодавець відмовляється продемонструвати документи або всіляко намагається уникнути такої необхідності, то це може бути тривожним сигналом.

Укладати договір найму

Для захисту від можливого обману орендарю квартири найкраще укласти з орендодавцем договір найму. Такий договір укладається між двома фізичними особами та не вимагає нотаріального завірення, а також не підлягає обов’язковій державній реєстрації. Виняток становлять лише випадки, у яких квартира, що орендується, буде відремонтована за рахунок наймача, а також випадки, у яких орендна плата вноситься відразу на великий термін, наприклад, на квартал або цілий рік уперед, і договори найму житла з викупом.

У договорі найму житла можна вказати термін оренди та розмір орендної плати, а також умови використання квартири. Договір підписується у двох примірниках, один із яких зберігається у квартиронаймача, а другий — у власника квартири. Досить корисним доповненням до договору може стати, до речі, опис майна, щоб виключити можливі звинувачення в псуванні чи крадіжці речей господаря квартири.

Чи можна уникнути договору найму житла під час оренди квартири? Можна, проте в такому разі сторони можуть довіряти лише слову одна одної, і ні орендар, ні орендодавець не застраховані від можливого обману. Якщо ж буде порушено умови письмового договору, постраждала сторона завжди зможе звернутися до суду та відстояти свої права.

Таким чином, перед тими, хто задумався про оренду квартири, виникає досить складне завдання, адже потрібно не просто знайти квартиру, що відповідає певним вимогам, але ще й переконатися, що вона здається справді власником, а не шахраями. Також важливо навіть після здійснення угоди про найм квартири не втрачати пильності: щомісяця віддавати гроші власнику квартири треба лише під розписку (у ній мають бути зазначені паспортні дані обох сторін), а всі візити власника попередньо погоджувати.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/4484