Як приготувати кальян

04.05.2023 08:54

Як приготувати кальянЗавдяки тому, що відпочинок у Туреччині та Єгипті останніми роками став досить доступним, великої популярності набули кальяни — східні курильні прилади. Деякі туристи привозять кальяни як сувеніри та прикраси для інтер’єру. Але якщо ви збираєтеся використати придбання за прямим призначенням, потрібно знати, як приготувати кальян.

Від правильності складання та приготування кальяну залежить не тільки смак диму, що вдихається, а й безпека куріння. Насправді приготувати кальян не так уже і складно, як може здатися на перший погляд, проте поспіху ця справа не терпить: усі дії потрібно виконувати послідовно й акуратно, тоді у вас неодмінно все вийде.

Якщо кальян уже був у вжитку, насамперед його потрібно ретельно вимити, це допоможе позбутися бруду (наприклад, вугільної золи) і запахів, що залишилися від попереднього куріння. Для миття використовують теплу воду та спеціальний йоржик. Мийні засоби не можна застосовувати: якщо вони залишаться на стінках шахти або шланга, під час куріння вони можуть потрапити в легені.

Потім у колбу кальяну потрібно налити воду для фільтрації та охолодження диму. Від рівня води залежить комфортність куріння: якщо води налити дуже багато, у колбі залишиться дуже мало місця для диму, а вода потраплятиме в шланг. Кінець шахти має бути занурений у рідину на 2–4 см.

Після встановлення шахти в колбу перевірте, чи щільно прилягає прокладка в місці з’єднання шахти та колби: для кальяну дуже важлива герметичність. Якщо є щілини, спробуйте замотати місце з’єднання скотчем: не дуже естетично, зате ефективно. У майбутньому погану прокладку потрібно буде замінити.

Потім вставте шланг і перевірте герметичність. Якщо кальян розрахований на два й більше шлангів, але планується використовувати тільки один, порти для шлангів, що не використовуються, потрібно закрити спеціальними пробками або підручними засобами.

Далі настає найважливіший етап підготовки кальяну — забиття чаші тютюном. Дуже важливо правильно забити кальян, щоб забезпечити комфортний процес куріння та запобігти горінню тютюну. Для кальянів використовується спеціальний вологий тютюн, що є подрібненим тютюновим листям у патоці.

Перед заповненням чаші тютюн ретельно перемішують, після чого спеціальними щипцями акуратно укладають у чашу. Укладати потрібно не надто щільно, щоби повітря могло нормально проходити між частинками тютюну. Ступінь щільності укладання залежатиме від марки тютюну, об’єму і форми чаші. Не потрібно накладати тютюн нарівні з краями чаші, а тим паче «з гіркою»: між шаром тютюну та верхом чаші має бути відстань приблизно 2 мм.

Далі чашу накривають фольгою. Можна використовувати спеціальну фольгу для кальяну, уже нарізану шматками потрібної форми та розміру, але за її відсутності підійде звичайна фольга або навіть фольга від шоколаду. Якщо фольга тонка, потрібно скласти у 2–3 шари.

Шматок фольги прикладають до верху чаші та щільно обертають чашу фольгою. Поверхня фольги має бути гладкою. Простежте, щоб між тютюном і фольгою був зазор, інакше тютюн прилипатиме до фольги й горітиме замість того, щоб тліти. У натягнутій фользі за допомогою голки або шпильки зробіть отвори для диму. Їх не повинно бути ні надто багато, ні надто мало. Оптимальну кількість та розташування отворів доведеться з’ясовувати досвідченим шляхом — для кожного кальяну вона своя.

Встановіть на шахту спеціальне блюдце, а потім чашу. Кальян підготовлений, залишилося лише запалити вугілля. Швидкозаймисте вугілля із селітрою або магнезією беруть щипцями й підпалюють сірниками або запальничкою. Робити це краще на вулиці, тому що буде багато іскор. Натуральне деревне вугілля підпалюють на плиті або пальнику. Перш ніж класти вугілля на кальян, потрібно почекати, поки воно стане рівномірно помаранчевим (для цього на вугілля можна акуратно подути, тримаючи його щипцями).

Розпечене вугілля покладіть на фольгу й зачекайте, поки чаша прогріється, а тютюн почне тліти. Не потрібно намагатися якнайшвидше розкурити кальян, роблячи інтенсивні затяжки: це нерідко призводить до займання тютюну. Крім того, вам може стати погано. Для того щоб чаша нагрілася швидше та рівномірніше, надягніть на неї спеціальний ковпак. До речі, якщо ви курите кальян на вулиці, ковпак ще й захистить вугілля від вітру.

Після куріння не полінуйтеся і відразу ж розберіть і вимийте кальян. Якщо до чаші прилип тютюн, можна на якийсь час замочити її у воді. Якщо ви хочете покурити кальян ще раз, обов’язково замініть воду: повторно використовувати стару воду не можна, адже вона містить домішки й не зможе нормально фільтрувати дим.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/3803