Як правильно тримати келих

19.05.2023 09:01

Як правильно тримати келихДля професійних дегустаторів алкогольних напоїв келих є важливим інструментом у роботі, адже він багато в чому визначає смак та аромат напою. Багато хто впевнений, що неправильний келих може зіпсувати смакове та естетичне сприйняття напою. Якщо ви відзначаєте свято в компанії, потрібно не тільки знати, який тип келихів підходить для певного напою, але і як правильно тримати келих, щоб ненароком не опинитися в незручному становищі.

Як правильно тримати келих із вином

Келихи для вина бувають різної форми, але вони призначені для того, щоб найкращим чином розкрити смак і аромат напою. Келихи для вина найчастіше бувають трьох типів: у формі кулі, ліри та тюльпану. Місткість келиха для червоного вина може становити від 140 до 180 мл, а для білого — від 70 до 100 мл.

Форма келиха для червоного вина може бути округлішою, а стінки келиха будуть звужені догори. Келих для білого вина має більш витягнуту форму та більш розкриті краї. Келих для вина завжди мусить бути на довгій та зручній ніжці, виняток становлять лише келихи для хересу та портвейну, які мають не надто високу ніжку.

Келих із вином правильно тримати лише за ніжку. Скільки пальців буде використано, залежить від об’єму келиха, але неприпустимо тримати келих лише вказівним і великим пальцем. Не треба і відстовбурчувати мізинець, коли ви триматимете келих за ніжку, це виглядає занадто манірно. Ідеальний варіант — тримати келих за ніжку трьома чи чотирма пальцями.

Винний келих недоречно тримати за основу ніжки, так можуть тримати цю ємність тільки сомельє. Вкрай некрасиво тримати келих із будь-яким вином і за чашу. Мало того, що на ній залишаться сліди, на додаток і сам напій грітиметься від долоні, що неприпустимо.

Важливо також знати, що келихи для вина не прийнято наповнювати доверху. Келих має бути наповнений лише на третину чи навіть менше. Це пов’язано з тим, що смак та аромат вина більше відкривається, коли келих наповнений повітрям.

Як правильно тримати келих із шампанським

Для шампанських вин призначені витягнуті вузькі келихи на довгій стійкій ніжці. Шампанське, налите в келих у вигляді чаші («креманку»), швидко втратить свій букет, а піна в такій ємності майже не триматиметься. Вивільнення бульбашок газу безпосередньо залежить від форми келиха, так, напій краще «гратиме» в келиху із загостреним низом.

Шампанське завжди потрібно подавати холодним, тому контакт пальців із чашею келиха неприпустимий, адже напій нагріється та втратить свої смакові якості. Правильно тримати келих із шампанським потрібно так само, як і келих для неігристого вина, тобто за ніжку. Келих із шампанським також можна притримувати за підставку ніжки.

Як правильно тримати келих із коньяком (бренді)

Коньячний келих традиційно має круглу звужену догори форму «сніфтер»; велика чаша розташовується на короткій ніжці. Об’єм келиха для коньяку може бути від 70 до 400 мл. Наливати коньяк потрібно на третину, до найширшої частини келиха.

На відміну від вина коньяк потрібно зігрівати теплом долоні, тому правильно тримати чашу келиха в долоні, пропустивши між пальцями ніжку. Також келих можна трохи обертати, щоб коньяк стікав по нагрітих стінках келиха, насичувався киснем і відкривав свій аромат. Коньяк треба пити не поспішаючи, маленькими ковтками, насолоджуючись його ароматом та смаком.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/2210