Як охолодити квартиру в спеку без кондиціонера

26.05.2023 08:56

Як охолодити квартиру в спеку без кондиціонераТим, хто за якихось причин не може встановити кондиціонер (наприклад, знімає житло або просто не може собі дозволити його придбати), у спеку доводиться шукати інші способи охолодження кімнат у квартирі. На щастя, таких способів є досить багато, і за умови правильного їх використання можна встановити у своєму житлі комфортну температуру навіть при +40 °С на вулиці. Про те, як охолодити квартиру в спеку без кондиціонера, докладніше йтиметься далі.

Відразу зазначимо, що якщо квартира вже нагрілася через спеку, то знизити температуру в ній швидко і відразу на кілька градусів без кондиціонера неможливо. Але якщо із самого початку для боротьби зі спекотною погодою вжити профілактичних заходів, то за допомогою звичайних підручних засобів температуру в кімнатах вдасться утримати на комфортному рівні, просто не даючи їй підвищуватися до критичної позначки.

Так, насамперед постарайтеся за допомогою доступних засобів затінити вікна. Наприклад, використовуйте жалюзі або рольставні, щільні штори, спеціальну сонцезахисну плівку або хоча б щільний білий папір або фольгу. Вікна залишайте затіненими на всі спекотні години дня, і ви помітите, що у квартирі буде прохолодніше, ніж на вулиці.

У спеку не провітрюйте квартиру в найспекотніші години. Краще оберіть для провітрювання ранній ранок або пізній вечір, а за можливості взагалі залиште вікна відчиненими на всю ніч. Під час провітрювання поставте у вікна вентилятор, щоб він сприяв інтенсивнішому повітрообміну.

До речі, вентилятор — ваш найкращий друг у порятунку квартири від спеки, коли в розпорядженні немає кондиціонера. За допомогою вентилятора ви можете не лише створити відчуття прохолоди завдяки руху повітря, але і справді трохи знизити температуру повітря у квартирі. Для цього просто розташуйте перед вентилятором заморожені пляшки з водою або таз із льодом — ось вам і готовий такий собі бюджетний «кондиціонер» із підручних засобів.

Якщо вентилятор встановити в найбільш прохолодному приміщенні квартири й направити на решту кімнат, ефект від його використання буде набагато відчутнішим. Як правило, найбільш холодною в літню спеку є ванна кімната, так що ставте вентилятор саме в ній.

Цікаво, що навіть без вентилятора ванна кімната може допомогти вам хоч трохи підвищити комфорт у квартирі. Наберіть у ванну холодну воду (можете навіть додати льоду) і залиште двері кімнати відчиненими: поступово прохолодне повітря наповнить інші кімнати, і вам стане набагато легше дихати у квартирі.

Спеку у квартирі легше переносити, якщо регулярно освіжати кімнати вологим прибиранням або час від часу розпорошувати в кімнатах воду з пульверизатора. Як варіант, можна розвісити по квартирі вологі холодні простирадла та рушники, але важливо не перестаратися, інакше ви створите в себе справжні тропіки, а волога спека переноситься ще важче, ніж суха.

Щоб не сприяти нагріванню квартири під час спекотної погоди за вікном, приберіть на час спеки теплі пледи та килими, а також зведіть до мінімуму використання побутової техніки та приладів, що виділяють під час роботи велику кількість тепла. За можливості уникайте тривалого використання плити й духовки або замініть ці прилади мікрохвильовкою і мультиваркою — така техніка під час робота виділяє набагато менше тепла.

Щоби почуватися в спеку комфортніше у квартирі без кондиціонера, іноді зовсім не потрібно намагатися охолодити всю квартиру, а достатньо лише охолодити себе чи невеликий простір поряд із собою. Тому вам неодмінно знадобиться холодний (не прохолодний!) душ, пульверизатор із прохолодною водою і грілка з льодом. Останню добре покласти недалеко від себе перед тим, як лягати спати: грілка трохи остудить простір поруч із вами та дозволить легше заснути в спеку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6319