Як заснути в спеку

02.06.2023 08:50

Як заснути в спекуКоли за вікном ось уже котрий день стоїть спекотна погода, а квартира чи будинок не оснащені кондиціонером, навіть сон може перетворитися на тортуру. Не мучитися від літнього безсоння та з комфортом засинати навіть у найспекотніші ночі допомагають прості народні хитрощі, і сьогодні наша збірка порад пропонує дізнатися, як заснути в спеку без кондиціонера.

Комфортна температура для сну варіюється в межах +20–22 °С, тому в період, коли навіть вночі стовпчик термометра не опускається нижче +25 °С, засинання стає справжньою проблемою. Щоб цю проблему вирішити, потрібно придумати, як знизити температуру в спальні до комфортної або хоча б досягти відчуття прохолоди.

Зрозуміло, щасливі власники кондиціонерів можуть легко впоратися із завданням. Їм досить незадовго до відходу до сну увімкнути кондиціонер і встановити його на потрібну температуру. Щоправда, піддаватися спокусі залишити кондиціонер працювати всю ніч не варто: по-перше, так недовго й захворіти, а по-друге, рахунки за електрику в цьому випадку виявляться значними.

Якщо кондиціонера немає, завдання засипання в спеку стає складнішим, але його однаково можна вирішити. Просто доведеться виявити трохи життєвої мудрості та побутової винахідливості. Наприклад, спробуйте охолодити кімнату, у якій спатимете, за допомогою підручних засобів: тримайте впродовж дня вікна заштореними, щоб уникнути перегріву кімнати, використовуйте вентилятор і заморожені пляшки або повісьте в кімнаті холодний вологий рушник.

Коли кімната завдяки вжитим заходам трохи охолола, спати в ній буде вже комфортніше. А якщо цього недостатньо, спробуйте один або кілька лайфхаків для засинання в спеку, які вже неодноразово підтвердили свою ефективність.

Добре провітріть кімнату

У спеку провітрювати кімнати у квартирі чи будинку рекомендується якраз увечері, коли спека спадає. І нехай навіть на вулиці не надто і прохолодно, свіже повітря набагато приємніше для засинання. Вікна можна залишити відчиненими на всю ніч, але тільки в тому випадку, якщо ви спите не прямо під ними.

Прийміть прохолодний душ

Щоб легше заснути в спеку, прийміть освіжаючий прохолодний душ і відразу вирушайте в ліжко. Ви не встигнете занадто нагрітися, і засинання буде комфортним. Якщо ж у кімнаті настільки спекотно, що навіть душ не дає бажаного відчуття прохолоди, спробуйте поставити поруч із ліжком мисочку, наповнену льодом та накриту хусткою. Холодною хусткою в разі потреби протирайте обличчя.

Охолодіть постільну білизну

Десь за дві години до відходу до сну складіть у пакет простирадло, наволочку та покривало, а потім сховайте пакет у холодильник. Коли прийде час засинати, у вас під рукою буде свіжа прохолодна постільна білизна, на якій спати в спеку — одне задоволення. Додатково можете охолодити подібним способом піжаму.

Покладіть біля ліжка вату з ментолом

Не зробить температуру в кімнаті нижче, але «обдурить» ваші відчуття невеликий шматочок вати, змочений у ментоловій олії. Покладіть цей шматочок на тумбочку, і ви помітите, як дихається набагато легше.

Лягайте спати на підлогу

Якщо інші засоби боротьби зі спекою не допомагають, щоб легше заснути, перенесіть своє спальне місце на підлогу. Гаряче повітря піднімається вгору, а більш холодне — залишається внизу, тому, перебравшись на підлогу, ви зможете заснути в комфортній прохолоді. Якщо є досить просторий балкон, ви можете спробувати в спеку спати на ньому: завдяки постійній циркуляції повітря вам буде легше заснути.

За допомогою різних народних засобів ви можете охолодити спальню, ліжко або себе, щоби засинати в спеку без проблем. Однак пам’ятайте, що не обов’язково саме спека винна у вашому безсонні: якщо ви пізно вечеряєте або займаєтеся перед сном фізичними вправами, ваш організм налаштується на роботу замість відпочинку, і ви, відповідно, не зможете швидко заснути.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6327