Як поєднувати вино з фастфудом

02.06.2023 13:52

Як поєднувати вино з фастфудомУ вітчизняних умовах поширена думка, що гарне вино потрібно подавати до столу тільки в комбінації з вишуканими стравами, тоді як до фастфуду йдуть менш «шляхетні» напої на кшталт пива, сидру, різних настоянок чи алкогольних коктейлів. Але насправді поєднувати вино з фастфудом можна і навіть потрібно, і сьогодні ми розповімо вам, як це краще зробити.

Які образи з'являються у ваших думках, коли ви уявляєте собі вечерю з келихом справжнього французького вина? Навряд чи це буде щось, пов'язане з хот-догами, шаурмою, бургерами, картоплею фрі чи нагетсами! А тим часом і французькі, і будь-які інші вина дійсно можна подавати до всіх цих страв, які ми звикли вважати вуличним фастфудом.

Справа в тому, що в реальності значення має не спосіб приготування тієї чи іншої страви, а домінуючі в ньому смаки: чим вони яскравіші, тим інтенсивнішим має бути смак вина, щоб не «загубитися» у подібному дуеті. В усьому іншому правила поєднання вина з різними продуктами залишаються чинними: червоні вина підходять в основному до м'яса, а білі — до птиці та риби. Втім, бувають і винятки.

Бургери

Класичний гамбургер з яловичою котлетою та томатним соусом можна поєднувати з не менш класичним мерло або каберне совіньйон. Якщо бургер з куркою або індичкою і містить соуси на основі сиру чи майонезу, то до нього підійде французький шенен блан, а також невитримане шардоне. Бургери з рибою будуть особливо смачні в компанії рожевих вин.

Шаурма

Вибір вина до шаурми залежить від конкретної начинки. Наприклад, сухе ігристе вино можна поєднувати з шаурмою з куркою або індичкою та гірчичним соусом, червоне іспанське вино темперанільо буде гарне до шаурми з яловичиною та томатами, а до шаурми зі свининою та гострим соусом варто взяти австралійський шираз. Ще до різних варіантів шаурми добре підходять вина рислінг, а також досвідчені сомельє рекомендують гарначу і таннат.

Піца

На батьківщині піци, в Італії, її прийнято «запивати» або простою водою, або вином — і жодних інших варіантів! А ось сам вибір вина досить широкий і залежить від насиченості смаку начинки: якщо мова, скажімо, про піцу «пепероні», «мексиканську» чи «сільську», то до неї вибираються червоні вина, а для піци з куркою, «4 сири» або піци з морепродуктами підходящою парою вважається біле вино.

Чебуреки

Ідея поєднувати вино та чебуреки може здатися зовсім дивною і недоречною, але все одно подібний дует має право на існування. І потрібно лише прийняти рішення, яке саме вино найкраще «впорається» з вираженим смаком м'яса з прянощами і жирним смаженим тістом. Оптимальний вибір — звісно, червоне вино, наприклад, купаж шираза і каберне, а також мерло. Але також досить вдалим може бути поєднання з деякими білими винами, такими як совіньйон блан, шардоне і рислінг в сухому або напівсухому варіанті.

Картопля фрі

До «стандартної» картоплі фрі якнайкраще підходить сухе біле ігристе вино, що зветься зазвичай у вітчизняному побуті шампанським, причому це поєднання настільки популярне і улюблене, що йому навіть присвячене окреме свято. Якщо йдеться про такі страви з картоплею фрі, як британський фіш-енд-чіпс або канадський путі́н, то до них можна підібрати в пару сухі білі вина пікпуль, мюскаде, а також піно-грі або низькотанинні червоні вина і насичені рожеві вина.

Нагетси

Нагетси — соковиті шматочки ніжного курячого філе в хрумкій паніровці — відмінно поєднуються з винами розе, а також їм у пару підходить сухе біле ігристе вино, скажімо, просеко. При цьому якщо до курки в даному випадку доданий кетчуп, то вибір краще змінити на користь піно нуар. Також можна спробувати поєднувати з нагетсами ті ж вина, які зазвичай йдуть до смаженої курки — невитримане шардоне, а також легкі червоні вина гаме та гренаш.

Хот-доги

Поєднувати вино та хот-доги — ідея, яка може сприйматися навіть ще дивнішою, ніж у випадку з чебуреками. Але насправді хот-дог може скласти практично ідеальний дует з винами сіра (шираз), а також з ними можна пити темпранільйо або щільні білі вина на кшталт віоньє з долини Рони. А ще до хот-догів йде як молода, так і витримана ріоха.

Фастфуд і вино — комбінація не найтрадиційніша, але останнім часом такий варіант знаходить все більше і більше шанувальників. І якщо ви любите і те, й інше, ви сміливо можете приєднуватися до них: ніяких рамок і правил насправді немає, а представлені рекомендації покликані лише допомогти прийняти рішення.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7547