Що зробити, щоб чхнути? 10 простих лайфхаків

16.05.2024 13:38

Що зробити, щоб чхнути? 10 простих лайфхаківБ’ємося об заклад, у вас бувало так, що хочеться чхнути, а не виходить? На цей випадок є безліч способів викликати потрібну реакцію організму, і сьогодні ми назвемо вам 10 з них. Збережіть, аби не втратити!

Чхання — надзвичайно корисна штука. Це захисна реакція організму, що виникає у відповідь на подразнення трійчастого нерва в носі: якщо щось (пил, пух, шерсть, пилок та ін) впливає на закінчення цього нерва, то головний мозок подає тілу команду позбавитися цього потенційно небезпечного предмета або речовини.

Запускається механізм чхання, в якому задіяні діафрагма, м'язи грудей і живота, голосові зв'язки, а також м'язи обличчя. Створюється потужний потік повітря, який з силою виштовхує з верхніх дихальних шляхів подразник, попутно «захоплюючи» крапельки слини і слизу і розбризкуючи їх на відстань до 2-3 м від людини, що чхає.

Чхання - безумовний рефлекс організму, тобто він спрацьовує незалежно від нашої волі. І нехай навіть у деяких випадках вдається стримати чергове «апчхі!», насправді цього не потрібно робити. Більше того, якщо відчувається передуючий чханню лоскіт в носі, варто, навпаки, допомогти своєму тілу позбутися подразника.

Щоб зрозуміти як це зробити, потрібно пам'ятати про те, що саме може провокувати чхання, а також про особливості функціонування та будови трійчастого нерва. Чхання запускають найчастіше пилок, пліснява, дрібні частинки пуху, вовни, шкіри тварин, а також тютюновий дим, парфумерна продукція або харчові продукти з різким запахом.

Крім того, чхання може бути спричинене штучним механічним подразненням закінчень того самого трійчастого нерва. Причому ці закінчення знаходяться не тільки в носі. Відгалуження трійчастого нерва проходять ще через очі, а також в області рота. І якщо спеціально впливати на нервові закінчення тут, то можна спровокувати чхання.

Погляньте на світло

Це, мабуть, найпоширеніший лайфхак і до того ж один із найдієвіших. Якщо довго дивитися на яскраве світло, не моргаючи, це подразнює трійчастий нерв, і вуаля — ви чхаєте! Кажуть, це діє кожного четвертого, ба більше, деякі люди генетично схильні до подібної реакції яскраве світло і чхають від нього, навіть якщо до цього не хотіли.

Потріть носа

Якщо потерти кінчик носа та ніздрі пальцями, то можна спровокувати подразнення трійчастого нерва та чхнути. Тільки тертя має бути дуже легким, лоскотливим, інакше ви, навпаки, остаточно приберете бажання чхнути. Втім, можливо, це те, що вам потрібно.

Помасажуйте перенісся

Діє так само, як і попередній спосіб. Акуратно і легко масажуйте перенісся рухами зверху вниз, полоскочіть або трохи пощипайте її. І знову не надто сильно старайтеся, інакше нічого не вийде, та ще й судинам можете зашкодити.

Полоскочіть язиком піднебіння

Спосіб, який допомагає чхнути за рахунок подразнення відгалуження трійчастого нерва в області рота. Підніміть язика до піднебіння і спробуйте знайти точку, в якій при найменшому русі відчувається лоскіт - тут проходить трійчастий нерв. Якщо вам вдасться впливати на нього, ви чхнете. Щоправда, спрацьовує такий метод не у всіх, майте на увазі.

Полоскочіть у носі

Пам'ятаєте, як у фільмах та мультиках персонажі проводять один у одного під носом пір'ячком, щоб викликати чхання? Це цілком робочий варіант, спробуйте. Замість пір'їни, якщо що, підійде також кінчик серветки або будь-який інший подібний подразник. Тільки, звісно, не засовуйте нічого в ніс глибоко!

Понюхайте гострий перець

І знову спосіб, про який багато хто знає з кіно чи мультфільмів. Якщо добре понюхати чорний або червоний мелений перець, подназнюючі речовини, що містяться в таких продуктах, будуть впливати на слизову носа і викличуть рефлекс чхання. Але будьте обережні, адже якщо вдихнете перцю занадто багато, можете зазнати пекучого болю!

Понюхайте парфуми

Більш безпечний (при дотриманні певних правил), але не менш дієвий, ніж попередній, варіант. Парфуми з різким запахом теж подразнюють ніс і можуть запускати чхання, але не потрібно розпорошувати їх безпосередньо на слизову. Крім того, спосіб не підійде за наявності алергії чи астми.

Подихайте холодним повітрям

Спосіб, який, знову-таки, допомагає подразнювати закінчення трійчастого нерва в носі. Потрібно лише кілька разів вдихнути носом холодне повітря, щоб викликати чхання, і для цього можна відкрити вікно, якщо на вулиці якраз холодно, або відкрити дверцята морозилки, якщо за вікном літо.

Потріть або повищипуйте брови

Повертаємося до відгалуження трійчастого нерва в області очей. Механічне вплив на область брів, особливо вищипування волосків, може подразнювати нервові закінчення та призводити до спрацьовування рефлексу чхання.

Відтворіть гримасу чхання

Якщо щось «свербить» у носі і заважає, а потрібна реакція у вигляді чхання все не запускається, можливо, рефлекс ослаблений. Ви можете спробувати змусити організм «згадати», як треба вчинити, відтворивши на обличчі потрібну гримасу, тобто заплющивши очі, зморщивши ніс, розкривши рота, притиснувши язик до твердого піднебіння і зробивши глибокий вдих. Вийти може не з першого разу.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7806