Що подати до пива різних сортів?

29.05.2024 14:23

Що подати до пива різних сортів?Всі знають, що, наприклад, до вина різних видів та сортів потрібно правильно підбирати закуски – щоб розкрити весь букет аромату та смаку. А як щодо пива? Що можна подати до пива різних сортів, щоб підкреслити особливості смаку пінного напою? Давайте з'ясуємо зараз.

В ідеалі пиво потрібно смакувати соло, щоби повною мірою відчути всі нюанси його смаку, але культура споживання цього напою у вітчизняних умовах передбачає наявність закусок. Вони можуть бути різними, і часто багато хто навіть не замислюється про те, щоб намагатися підібрати ту чи іншу закуску під конкретний сорт пива.

А тим часом, «правильна» закуска може добре підкреслити смак пінного напою, зробивши його більш приємним та багатим. У той же час не дуже вдалий варіант способу може геть-чисто зіпсувати враження про обраний сорт пива. Тож давайте зараз разом розглянемо, якими повинні бути поєднання пива і закусок для створення дійсно гармонійної «пари».

Найбільше, мабуть, відоме у вітчизняних умовах пиво — це світлі лагери. До них відносяться легкий американський лагер, стандартний американський лагер, американський преміум лагерта мюнхенський світлий лагер, а також дортмундер експорт. Об’єднує ці сорти пива вміст алкоголю в межах 3-6%, світло-солом'яний або світло-золотистий колір, а також свіжий сухий смак із легкою солодкістю. Як правило, у такого пива легкий аромат хмелю та солоду.

До такого пива підходять легкі закуски, які не «перебиватимуть» його смак. Наприклад, це можуть бути овочеві салати, легкі страви з риби та птиці, морепродукти, а також сири, такі як сулугуні, молодий пармезан, козячий сир із травами. Також до світлого лагеру гарні помірно солоні горішки, сушені кальмари, чіпси (без добавок або з не надто вираженими смаками), грінки з білого хліба, кільця цибулі в клярі.

Ще одна популярна у вітчизняних умовах група сортів пива - це пільзнери. Пільзнер буває богемським, німецьким та американським, характерним для цього пива є відчутний гіркий смак та аромат хмелю. До пільзнерів якнайкраще підходять різні пряні закуски і закуски з яскравим смаком. Наприклад, це можуть бути гострі курячі крильця, копчена, солона або сушена риба, молодий козячий сир, свинина зі спеціями, суші, гострі страви паназійської кухні.

Елі у нас дещо менш популярні, ніж лагери, але якщо говорити про них, то серед найбільш поширених можна назвати пейл-ель, тобто світлий («блідий») ель. Такий ель зазвичай виробляють у Великій Британії, а ще в США та Канаді, при цьому особливим попитом у цінителів користується індійський пейл-ель, для якого характерно великий вміст хмелю і тому властивий виражений гіркий смак.

З таким яскравим пивом повинні поєднуватися так само яскраві закуски. Наприклад, хорошим варіантом буде тайська або мексиканська їжа, яка відрізняється пряністю та гостротою. Також можна поєднувати це пиво зі смаженою рибою, гамбургерами, а також салатами та закусками, в яких є манго.

До пшеничного пива (вайсбір, вайцен), яке також є одним із видів елю, йдуть закуски та доповнення, які підкреслять його особливості. Таке пиво нефільтроване, при його виробництві до ячмінного солоду додається пшениця, що дає особливий легкий трохи пряний смак, що освіжає. З пшеничним пивом добре поєднуються ті ж варіанти закусок, що і зі світлими лагерами, особливо можна виділити креветки з часником, цибулинні кільця, сирні палички в паніровці, спрінг-роли, смажену білу рибу, легкі свіжі сири, піцу з морепродуктами, грецький салат.

Крім того, пшеничне пиво відмінно поєднуватиметься зі стравами з сирої риби, такими як суші та сашимі, копченою червоною рибою, заливним з курки або свинини, смаженими свинячими ковбасками, салатом «Цезар» з куркою та ін.

Тепер давайте перейдемо до темного пива. І темні лагери, і темні елі мають дуже насичений смак, пару їм мають складати настільки ж насичені страви. Наприклад, завжди будуть вдалими різні м'ясні страви, такі як смажена курка, запечені реберця, стейки. Також дуже хорошими будуть різні види сиру, особливо витримані, гострі картопляні закуски, сосиски з гірчицею, м'ясні копченості.

Якщо у пива насичений солодовий смак, то до нього добре підходять, як не дивно, солодкі закуски. І, наприклад, до стаутів можна подавати фруктові десерти, а до портерів – шоколадний пудинг. Незвичайно, але дуже цікаво!

Поєднання пива та закусок з урахуванням вищеописаних рекомендацій дозволить насолодитися пінним напоєм у повній мірі, але воно не враховує головного – ваших особистих уподобань. Тому якщо вам смачно, незважаючи на «неправильність» підібраного дуету, то так тому і бути: завжди має бути місце експериментам!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7817