Як не соромитися знімати себе на вулиці для влога, сторіз або рілс?

10.06.2024 15:07

Як не соромитися знімати себе на вулиці для влога, сторіз або рілсСтатистика свідчить про те, що у соціальних мережах відео, де в кадрі видно автора, мають охоплення набагато більше, адже аудиторія більше довіряє акаунту, бачачи реальну людину за ним. Однак для багатьох з'явитися у кадрі — справжнє випробування, особливо якщо зйомку потрібно провести на вулиці. Як не соромитися знімати себе на вулиці на відео для влогу, сторіз або рілс, ми розповімо вам сьогодні далі.

Чому взагалі виникає сором'язливість? Є багато різних причин, серед яких перше місце займають різні страхи. Нам страшно, що всі оточуючі на нас дивляться і тишком-нишком сміються, страшно виглядати в кадрі безглуздо чи некрасиво, страшно, що нікому не сподобається ролик, страшно, що відео розкритикують у пух і прах хейтери, тощо.

Страх суспільного осуду — мабуть, найпоширеніший із усіх. Здається, що варто натиснути на кнопку запису на смартфоні і почати говорити, як відразу всі перехожі звернуть на вас увагу і почнуть думати про вас погано, вважатимуть, що ви займаєтеся чимось негідним або дурним. Насправді часто перехожим абсолютно байдуже, хто ви і що робите. Так, вони можуть кинути на вас кілька цікавих поглядів, але не більше.

При цьому подумайте, що саме для вас означають думки незнайомців? Навіть якщо раптом хтось і подумає про вас щось не те, як це на вас вплине? Ви не знаєте цих людей, вони не знають вас, тож чи треба так переживати?

Досить часто тими, хто соромиться знімати себе на відео, керує страх погано виглядати у кадрі. Найчастіше такий страх безпідставний, але якщо ви вважаєте, що у вашій зовнішності є якісь недоліки, що заважають вам вільно почуватися перед камерою, то у ваших силах це змінити: ракурс та освітлення відіграють дуже важливу роль при зйомці в портретному режимі, тому постарайтеся підібрати точку зйомки так, щоб подобатися собі в кадрі, знайдіть свою «робочу» сторону.

Зверніть увагу і на свій образ. Подумайте, в якому одязі ви почуватиметеся комфортно та впевнено. Якщо потрібно, зробіть зачіску, макіяж, манікюр. Пам'ятайте тільки, що зйомка відео має свої нюанси і деякі моменти в кадрі виглядають не так, як у реальності.

Страх невідомості теж може змушувати соромитися знімати себе на відео. Якщо тільки у вас не закритий обліковий запис «для своїх», то ваші відео можуть побачити будь-які користувачі, а не лише ваші підписники. І страшно, що це можуть бути хейтери. Але, по-перше, нічого, крім негативних коментарів, які легко можна видалити, хейтери зробити не можуть, а по-друге, хейтити насправді можуть будь-кого і будь за що; ви ніколи не можете бути на 100% упевненими в тому, що не нарветесь на хейт у соціальних мережах, хоч будьте ви справжнім гуру блогінгу.

Ще один страх, через який ви не ризикуєте «засвітити» себе в сторіз або рілс, - страх виявитися некомпетентним. Це зазвичай називають синдромом самозванця, коли здається, що ви не заслуговуєте наданої вам довіри або поваги, і здається, що ви недостатньо добре знаєтеся на темі питання, щоб виступати в кадрі, ділитися якимись знаннями чи давати поради. І ви боїтеся, що аудиторія вас «розкусить», вважатиме, що ви видаєте себе за хорошого фахівця.

Знаєте, що є спільного у всіх цих страхів? Те, що їх можна подолати. І тому є різні способи. Але спочатку перед самими собою постарайтеся бути максимально чесними і запитайте себе, навіщо взагалі вам потрібно зняти те чи інше відео? Яка ваша ціль? Що ви хочете донести до аудиторії? Чим людям буде корисне чи цікаве ваше відео?

Подумайте і про те, чого саме насправді боїтеся? Що з вами станеться, якщо ви не знімете та не викладете своє відео? А що буде, якщо викладете? Постарайтеся зрозуміти причину та природу свого страху, а потім переходьте до дій.

Почніть нарешті знімати!

Вам необов'язково навіть кудись викладати відзняті ролики. Просто знімайте і раз, і другий, і третій, поки не почнете почуватися перед камерою вільніше та впевненіше. Працює просте правило: те, що ви робите постійно, рано чи пізно, просто перестає вас лякати.

Навмисно доведіть свій страх до абсурду

Ви не знімаєте себе, бо боїтеся виглядати в кадрі безглуздо? Значить спеціально зніміть ролик, в якому ви перед камерою дуркуєте. Знову ж таки, вам не потрібно його десь публікувати, просто зробіть це для себе, щоб подивитися збоку і переконатися, що насправді невдача вам не загрожує.

Сконцентруйтеся на основному завданні — зйомці відео

Розслабте тіло, видихніть, відкиньте убік все сумніви. Якщо вам потрібно зняти себе прямо на вулиці на камеру вашого смартфона або фотоапарат, зосередьтеся тільки на цьому. Знімайте, навіть якщо відчуваєте чужу увагу, не зупиняйтеся, навіть якщо хтось відпускає за вашою спиною якісь коментарі.

Говоріть досить голосно

Якщо ви говоритимете тихо, сподіваючись не привертати до себе уваги, то навпаки тільки посилите її, оскільки перехожі намагатимуться вслухатися у ваші слова та зрозуміти, що ви робите. Зараз публічною зйомкою влогів, сторіз або рілс вже нікого не здивуєш, тому якщо оточуючі чутимуть, що ви пишете ролик, вони втратять до вас інтерес і навіть намагатимуться обійти вас, щоб не потрапити в кадр і не «засвітитися» у вашому відео.

Почніть знімати ще дорогою на задуману локацію

Вам буде легше перестати соромитися під час зйомки, якщо ви почнете записувати свій ролик ще до того, як прийдете туди, куди задумали. І взагалі в русі вам буде простіше відволіктися від думок, що оточуючі дивляться на вас, оскільки ви менше звертатимете на них увагу.

Не намагайтеся зняти відразу «красиво» з першого дубля

Пам'ятайте, що якщо йдеться не про прямий ефір, то ви завжди можете перезняти невдалі дублі, щось вирізати, щось додати тощо. Якщо ж ви зациклюватиметеся на тому, щоб одразу зняти все «красиво», то ви постійно відтягуватимете момент зйомки, оскільки будете переживати, що все недостатньо «ідеально». Але у світі соціальних мереж що відразу не знято, про те вже можна забути, – тренди змінюються дуже швидко!

Вивчіть текст або використовуйте суфлер

Якщо ви соромитеся знімати себе на відео на вулиці (і не тільки), тому що переживаєте про нескінченні «бе», слова-паразити і довгі паузи, поки ви вигадуєте текст на ходу, то найвірніше рішення — заздалегідь вивчити текст або ж користуватися суфлером, з якого читатимете потрібні слова.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7827