Як фотографуватися в кафе

03.07.2024 17:05

Як фотографуватися в кафеПохід у кафе з друзями, сім'єю чи коханою людиною – приємний привід сфотографуватися на згадку. Але як це зробити красиво? Розкажемо сьогодні, як фотографуватися в кафе і поділимося популярними ідеями для позингу.

Хоч для особистого фотоальбому, хоч для соцмереж знімки хотілося б мати не просто якісь, а привабливі та цікаві, чи не так? Але найчастіше перегляд галереї на смартфоні або комп'ютері показує, що всі кадри якісь однотипні, нудні, не чіпляють. Що ж, можливо, ви просто ще не пробували підібрати найбільш підходящі ракурси, пози і, найголовніше, ідеї для зйомки.

Для початку давайте розглянемо кілька загальних рекомендацій для фотографій у кафе. Насамперед уникайте знятих "в лоб" кадрів у стилі "я стою", "я сиджу", "я їм" - це однозначно не те, що вам потрібно. Краще натомість пошукайте в кафе цікаві локації та ракурси для зйомки.

Наприклад, спробуйте використати відбивні поверхні, щоб робити фото через них. Відмінний ефект подвійної експозиції вийде, якщо ви попросите сфотографувати вас з боку вулиці через вікно кафе: відображений у склі вигляд цікаво доповнить кадр. Намагайтеся невимушено виглядати, не дивіться безпосередньо в камеру.

Задіяйте у кадрі обрамлення підручними засобами, щоб створити ефект підгляду, ніби камера ненавмисно вас «зловила», коли ви задумливо попиваєте каву, поглядаєте на годинник, прикривши очі, насолоджуєтеся розслабленою атмосферою і т. д. Використовувати як природні рамки можна практично будь-що, будь то ваза з квітами, гратчаста перегородка між столиками, дверний отвір і т. д.

Використовуйте контрове світло, тобто яскраве світло позаду, яке перетворить вас на знімку на темний силует. Загалом знімати проти світла зазвичай не рекомендується, але тут це продуманий хід для досягнення цікавого художнього ефекту. Зазвичай такі кадри роблять профіль, щоб підкреслити витонченість ліній тіла.

Тепер перейде до порад із позування та ракурсів зйомки. Як вже згадувалося, не фотографуйтеся «в лоб», натомість просіть фотографуючого знімати вас трохи збоку, а самі розгорніться до камери наполовину. Не сидіть у позі "руки по швах", а "грайте" з волоссям або будь-якими підручними предметами, наприклад, трубочкою для коктейлю, ложечкою, сонячними окулярами, журналом, книгою і т.п.

Візьміть у руки келих, чашку — дивлячись, що п'єте. Спробуйте сфотографуватись, піднісши свій напій до губ, тримаючи його на рівні грудей, поставивши на стіл. Влітку особливо популярні знімки з прохолодними коктейлями, які притискають віч-на-віч на рівні очей, - спробуйте і ви так зробити.

Можете трохи взяти себе за плечі, особливо якщо знаходитесь на літній терасі. Повторіть знамениту позу Одрі Хепберн з «Сніданку у Тіффані», задумливо подивіться у вікно, тримаючи в руках чашку, зробіть вигляд, що вивчаєте щось у своєму телефоні, також можете схрестити руки перед собою, підперти підборіддя однією рукою — пробуйте різні варіанти позування, щоб отримати цікаві кадри.

Приступайте до їжі, скажімо, кусайте круасан або насолоджуйтесь ложечкою апетитного десерту. Тільки пам'ятайте, що ваші жести не повинні бути «важкими», достатньо лише натякати в позі на те, що ви ось-ось відправите в рот черговий ласий шматочок, адже набитий рот навряд чи виглядатиме естетично на підсумкових знімках.

До речі, фото з кафе вийдуть «чіплячими», якщо ви з їхньою допомогою розповісте невелику історію. Наприклад, спробуйте зняти різні етапи вашого візиту: як ви входите, як готуєтеся зробити замовлення, як отримали свої страви та напої, як насолоджуєтеся відпочинком та атмосферою та ін. Постарайтеся зробити серію в єдиному стилі, скажімо, ніжному та романтичному або, навпаки, веселому та задерикуватому.

Не бійтеся «розбавити» свої фото з кафе знімками якихось деталей. Крупним планом можете сфотографувати, скажімо, смартфон, що лежить на столі, годинник на руці, окуляри або якісь аксесуари. Або зробіть фокус свого замовлення; нехай у кадрі на першому плані буде якась страва, яку ви замовили, або ж напій, тоді як ви будете на тлі і трохи розмиті.

Коли фотографуєтеся в кафе, завжди є ризик занадто захопитися і перестати стежити за навколишнім оточенням. Але слід пам'ятати, що у кафе ви не одні (якщо це не запланована фотосесія за домовленістю із закладом, зрозуміло) і ви не повинні заважати іншим відвідувачам. До того ж не забувайте про ту людину чи людей, з якими ви сюди прийшли: у вас має залишитися час і сили власне на зустріч, а не тільки на зйомку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7844