Як правильно їсти морепродукти в ресторані

10.07.2024 14:52

Як правильно їсти морепродукти в рестораніВідвідування ресторану, де подаються устриці, омари, креветки та інші дари моря, може доставити не лише хвилини насолоди екзотичними смаками, але й серйозний дискомфорт, якщо ви не знаєте, як їсти морепродукти в ресторані правильно. Ми допоможемо вам уникнути проблем та незручностей та розповімо, що робити.

Морепродукти смачні та корисні, але їх вживання в публічних місцях, таких як рестирани, часто пов'язане зі складнощами, оскільки вимагає використання спеціальних приладів та дотримання особливих правил поїдання. Тож якщо не хочете осоромитися, ви маєте знати, як за вимогами етикету слід вживати ті чи інші морепродукти.

Як у ресторані їсти устриць?

Свіжі устриці на «подушці» з льоду — делікатес, за який багато хто готовий платити чималі гроші. Якщо ви ще ніколи не стикалися з цією стравою і не знаєте, як правильно її їсти, зараз розповімо.

Насамперед має значення, як саме подані устриці. Вони можуть бути вже розкритими або можуть бути цілими. У першому випадку вам достатньо полити устрицю лимонним соком, взяти спеціальну тризубу виделку, підчепити молюска і відправити в рот, не жуючи. Коли виделки немає, дозволяється «випити» устрицю разом із соком прямо з половинки мушлі.

У ситуації, коли устриці подані до столу закритими, до них обов'язково подається ще й устричний ніж, а також часто - щільні рукавички для захисту рук. Тримаючи устрицю в руці пласкою стороною вгору, ножем потрібно акуратно розкрити раковину: помістіть кінчик ножа між стулок із загостреного боку, переверніть, щоб відкрити ширше стулки, і потім повністю приберіть «кришечку». Дійте обережно, щоб не розплескати устричний сік.

Як у ресторані їсти мідії?

Якщо вам у ресторані подали мідії, то питання виникають лише тоді, коли ці молюски не відокремлені від раковин. У такому разі слід скористатися такою ж вилкою, як і для устриць: у неї посилені крайні зуби, що дозволяє відокремлювати м'якоть молюска від мушлі. Ті «шкаралупки», що вже використані, потрібно складати в спеціальну окрему тарілку або ж на край основний.

Допускається тримати мідії за раковину під час їжі в тому випадку, якщо вони не политі соусом.

Як у ресторані їсти лобстерів?

Поданий цілим лобстер (омар) — це, мабуть, найскладніший для новачків випадок. Будьте готові, що поїсти «чисто» у вас навряд чи вийде, тож не поспішайте відмовлятися від запропонованого персоналом ресторану нагрудника. І також не нехтуйте серветками, щоб захистити коліна.

Лобстерів розкривають щипцями та руками, їх м'ясо поїдають за допомогою звичайної та спеціальної двозубої виделок, а також за допомогою ножа. Починати потрібно з клешень: їх відокремлюють від тушки, випивають сік і ламають щипцями, після чого м'ясо вибирають виделкою або прямо руками.

Далі переходять до хвоста. Найчастіше він вже розкритий і потрібно лише за допомогою виделки вибрати м'ясо, макаючи його в соус. Якщо ж ні, то панцир потрібно розкрити та зняти, після чого можна їсти м'ясо. Далі залишається переходити до черевця. Там є печінка, яка їстівна та вважається делікатесом, а також може бути ікра. Також на черевці є трохи м'яса.

Як у ресторані їсти крабів?

Крабів прийнято їсти практично так само, як і омарів, якщо вони подані цілими у панцирі. Їстівними частинами є клешні і невелика частина м'яса під панцирем, з відкриттям якого доведеться, щоправда, трохи повозитися. Вам знадобляться молоток для крабів, щипці для клешень, ніж і, можливо, виделка.

Відокремте клешні від тіла краба, щипцями розламайте «шкаралупу», з'їжте м'ясо. У ресторані не прийнято висмоктувати м'ясо з клешень, а вибирати його потрібно виделкою або спеціальною паличкою. Після клешні переходьте до тіла. Вам потрібно перевернути його на спину та розкрити грудний відділ панцира.

Відірвіть верхню частину панцира і відкладіть убік, нижню частину розламайте навпіл. Пальцями, ножем чи виделкою діставайте м'ясо, до якого дістанетеся, і їжте. Зверніть увагу, що дрібні ноги крабів, а також їхню печінку їсти не прийнято.

Як у ресторані їсти креветки?

Як і в усіх попередніх випадках, складнощі з поїданням виникають, якщо креветки подано цілими разом із панциром. І як і у всіх попередніх випадках, тут на допомогу приходять руки — це дозволено за правилами етикету. Тримайте креветку за голову однією рукою, а іншою – знімайте хвостик.

Якщо креветки великі, то знадобляться виделка та спеціальна лопатка. Притримуючи креветку виделкою, за допомогою лопатки відокремте голову. Далі, продовжуючи притримувати креветку, лопаткою відокремлюйте від хвоста панцир і знімайте його спочатку з одного боку, а потім - з іншого. Їсти креветку можна, наколовши на виделку, також допускається її розрізати на менші шматочки за допомогою виделки.

Коли креветки подані очищеними від панцира і без голів, але з неочищеним кінчиком хвоста, їх прийнято їсти руками: креветку беріть за кінчик хвоста, вмочуйте в соус і з'їдайте, залишаючи кінчик у руках недоторканим; хвостики, що залишилися, потім укладаються на призначену для них тарілку.

Правила вживання морепродуктів у ресторанах, як бачите, зовсім не складні, і практично завжди, коли вони подаються з панцирями, їх можна розкривати руками. Але все одно це не означає, що потрібно поводитися по-свинськи: намагайтеся діяти акуратно, не розкидати неїстівні частини морепродуктів по всьому столу, при необхідності витирати пальці серветками і споліскувати руки у спеціальній мисці з водою та лимоном, яку вам подадуть. І в жодному разі не бійтеся попросити у офіціанта допомоги, якщо відчуваєте труднощі, - це зовсім не соромно, а навпаки заохочується, адже так ви зможете сповна насолодитися стравою і гідно оцінити старання кухарі.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7849