Як навчитися кататися на сноуборді

18.11.2022 12:24

Як навчитися кататися на сноуборді Сноубординг, як і катання на лижах, — один із найпопулярніших видів зимового спорту. На гірськолижних курортах сноубордингом займаються й діти, і дорослі, і навіть пенсіонери, тому якщо і ви хочете спробувати свої сили в цьому екстремальному спорті, наш проєкт розповість, як навчитися кататися на сноуборді.

Вибрати сноуборд для новачків та комплект захисного екіпірування (шолом, захист для спини, суглобів ніг та рук) не складе труднощів у спеціалізованому спортивному магазині. Захистом нехтувати не варто, адже, як і гірськолижний спорт, сноубординг є травмонебезпечним.

Як правильно стати на сноуборд

Починати перше в житті катання на сноуборді потрібно не на схилі, а на рівній місцевості. Перед заняттям бажано зробити легку розминку — розігріти м’язи плечей, шиї, спини та стегон, щоби після першого тренування вони не так сильно боліли. Після цього встаньте на дошку, щільно затягніть кріплення, але не надмірно, щоби не порушувати кровообіг. Похитайтеся з боку в бік, відчуйте себе впевнено на сноуборді.

Спробуйте проїхати прямо, відштовхуючись від землі однією ногою, як на скейті. Відштовхуючись правою чи лівою ногою, ви визначите, як вам зручніше буде кататися й починати рух — стоячи ліворуч від сноуборду чи праворуч.

Знайшовши дуже пологий схил, потренуйтеся вставати на сноуборд: поставте дошку перпендикулярно до лінії схилу, проробивши в снігу кантом дошки смужку, щоби сноуборд стійко зафіксувався. Вставши обличчям до схилу, однією ногою притисніть дошку, другу пристебніть до кріплення. Потім поверніть обличчям до схилу й сядьте на сніг. Підтягніть дошку до себе і пристебніть другу ногу.

Встати на сноуборд можна із заднього канта із положення сидячи. У такому разі потрібно, спираючись на руки, відірвати корпус від землі, винести тіло вперед і одночасно з поворотом плечей стати прямо над дошкою. Можна з положення сидячи перекотитися на живіт, стати на карачки, упираючись у сніг пальцями ніг, а потім, відштовхуючись руками, стати в основну стійку.

Під час катання корпус має постійно знаходитися над дошкою, обидві ноги завантажуйте рівномірно, а коліна тримайте трохи зігнутими. Тримайте поперек трохи прогнутим, плечі й голову розвертайте в напрямку руху й уважно стежте, куди ви їдете.

Як кататися на сноуборді: перші вправи

Щоби почати рух на сноуборді, злегка зігніть коліна, опустіть носки черевиків. Дошка почне рух, тобто розкантується, а щоби її зупинити, тобто закантувати, потрібно потягнути носки на себе і злегка випрямити ноги, притискаючи до схилу задній кант. Шляхом зміни кута нахилу до переднього або заднього канта ви навчитеся регулювати швидкість зісковзування. Пам’ятайте, що рух зі схилу здійснюється лише на одному канті.

Під час руху по прямій звертайте увагу на положення корпусу, адже центр ваги мусить завжди перебувати над серединою сноуборду, а ваша вага має бути розподілена однаково на обидві ноги. Голову та плечі спрямовуйте в бік руху, а таз та ноги тримайте по лінії сноуборду. Коліна під час катання на сноуборді тримайте трохи зігнутими.

Щоб освоїти рух схилом по діагоналі, тобто косе зісковзування, поверніть голову й тулуб у бік напрямку руху. Розташувавши злегка коліна трохи ближче один до одного, перенесіть вагу тіла на передню догу й розкантуйте дошку, тобто почніть рух по діагоналі. Щоби зупинитися, притискайте задній кант сноуборду п’ятами.

Початківцям для зміни напрямку руху краще плавно сідати на схил, розвертатися й далі їхати в потрібному напрямку, але за допомогою вправи «перевертень» ви навчитеся змінювати напрямок руху стрибком. Потренуйтеся спочатку на дуже пологому схилі або на рівній місцевості. Стоячи на дошці поперек схилу, зробіть обертальний рух плечима в бік повороту, обов’язково закручуючи й руки, щоби допомогти корпусу зробити обертальний імпульс, а потім розгортайте дошку в повітрі зігнутими ногами. Потренуйте стрибки в обидві сторони.

Допомагати собі руками під час такого стрибка потрібно лише спочатку, поки ви не станете впевнено почуватися на дошці. Після руки мають брати участь у катанні лише для підтримання рівноваги.

Освоївши ази техніки катання на сноуборді вперед і по діагоналі, навчившись зупиняти й розгортати дошку в стрибку, приступайте до відпрацювання перекидання задньої ноги вліво і вправо, що дозволить змінювати напрямок руху на схилі. Спочатку тренуйтеся на рівному місці: пристебніть дошку, встаньте в основну стійку, злегка зігнувши коліна, і, розвертаючи голову і плечі в бік напрямку руху, перенесіть більшу частину ваги на передню ногу, а задню переставте в повітрі. Спочатку відпрацьовуйте вправу, тримаючись за опору, потім спробуйте свої сили й на пологому схилі.

Важливі поради сноубордистам-початківцям: як правильно падати

Поради новачкам будуть неповними, якщо не згадати про техніку правильного падіння на сноуборді, яка дозволить уникнути прикрих травм. Якщо падатимете обличчям уперед, стисніть пальці в кулак, руки притисніть до корпусу й не виставляйте їх уперед, згрупуйтеся так, щоби впасти на бік. Якщо ж відчуваєте, що падаєте назад, зігніть спину так, щоб упасти не плазом, а перекотитися колесом і знову стати на сноуборд.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5142