Як вибрати палиці для скандинавської ходьби

12.12.2022 12:42

Як вибрати палиці для скандинавської ходьби Скандинавська ходьба — це один із найефективніших і водночас один із найменш травмонебезпечних різновидів фізичної активності. Для таких занять потрібний мінімальний набір екіпірування — спортивний одяг, зручне взуття та спеціальні палиці. У цій статті ми розповімо, як обрати палиці для скандинавської ходьби.

Північна, фінська або нордична ходьба, як ще називають цей різновид фізичної активності, підходить для людей будь-якого віку й на відміну від бігу не зношує суглоби, тренуючи при цьому до 90 % усіх м’язів в організмі. Така ходьба покращує почуття рівноваги, відмінно тренує витривалість та серцево-судинну систему, повертаючи до повноцінного життя навіть людей із проблемами опорно-рухового апарату.

Як уже згадувалося, для такої ходьби знадобиться лише зручний спортивний одяг, взуття та пара спеціальних палиць із кріпленнями для рук. Ці кріплення, темляки, виготовлені у вигляді широкого ремінця, який закріплюється через великий палець біля основи кисті. Він допомагає відштовхуватися палицями під час ходьби, не сильно стискаючи саму ручку палиці. Під час вибору палиць звертайте увагу на зручність темляка: він мусить бути якраз за розміром; якщо він натирає кисть — спробуйте іншу модель. Хороший ремінець не сильно здавлюватиме кисть і не перешкоджатиме кровообігу.

Як і лижні палиці, палиці для скандинавської ходьби потрібно вибирати за ростом. Є два основні різновиди палиць для скандинавської ходьби — з фіксованою довжиною та телескопічні, які дозволяють підібрати довжину точно за ростом людини.

Перед тим як вибирати палиці фіксованої довжини, потрібно заздалегідь прорахувати їхній розмір, помноживши свій ріст на 0,66 і округливши отримане число в більшу або меншу сторону до найближчого показника в діапазоні 5 см. Більш тренованим людям і спортсменам можна використовувати палиці більшої довжини, помножуючи ріст на 0,68 чи 0,70.

Телескопічні палиці, на відміну першого типу, можуть мати дві чи три секції. Більш дорогі та якісні моделі з них мають вбудовану пружину, яка амортизує та компенсує ударне навантаження. Їхня безперечна перевага в тому, що їх можна самостійно налаштувати під ріст будь-якого члена сім’ї, проте якщо в механізм потрапить пісок або вода, фіксатори можуть зламатися. Такі моделі підійдуть для дітей і підлітків, які ще не припинили рости, і для новачків, які не визначилися з довжиною палиць, але для досвідчених спортсменів рекомендується вибирати палиці фіксованої довжини.

Звертайте увагу й на матеріал, з якого зроблені палиці для скандинавської ходьби, адже вони мають бути одночасно легкими та міцними. Матеріали самої палиці можуть різноманітними: алюмінієві сплави, карбон, вуглецеве волокно та ін. Важливо, щоби при ударах об поверхню палиця поглинала їх і не створювала вібрації та гучного звуку. Найкраще із цим завданням справляються палиці, у складі яких більше карбону. Чим більше буде в складі такого матеріалу, тим легшою та міцнішою буде палиця, але й водночас дорожчою.

Якщо ви придбаєте найдешевший металевий варіант, який, напевно, виготовлений у Китаї, практичність, безпека та довговічність такого екіпірування будуть під великим сумнівом. До того ж металеві палиці не пружинитимуть самі по собі, як карбонові.

Керуючись власними відчуттями, виберіть найзручніші для вас руків’я палиць. Вони виготовляються із пробкового покриття, пластику або гуми чи обтягуються прогумованою тканиною. Відразу зазначимо, що руків’я з пластику — найнижчої якості та найменш зручні, тому від таких палиць краще відмовитися. Усі руків’я можуть сильно відрізнятися за формою, тому виберіть ті палиці, руків’я яких вам здадуться найзручнішими.

Палиці для ходьби забезпечуються різними наконечниками. Якщо в комплекті є шипи для різних типів поверхні, це значно підвищує термін служби палиць та їхню безпеку, наприклад, якщо ви ходите по підмерзлому снігу. Простежте, щоб у комплекті обов’язково були гумові наконечники, вони значно пом’якшують удари палиць під час руху асфальтом.

У дешевших моделях палиць наконечники не знімні; вони згодом зітруться і почнуть прослизати. Через це палиці стануть непридатними для використання, тому краще відразу вибрати моделі зі знімними наконечниками.

Під час вибору палиць для скандинавської ходьби, як і будь-якого іншого спортивного обладнання, важливо розуміти, що краще відразу вибрати якісніший предмет, який коштуватиме дорожче, але буде безпечнішим, надійнішим і прослужить набагато довше, ніж дешевша модель.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5372