Як вибрати ракетку для великого тенісу

16.12.2022 13:38

Як вибрати ракетку для великого тенісу Якщо ви вирішили зайнятися тенісом, то першою та головною покупкою стане гральна ракетка. Сьогодні наш проєкт розповість своїм читачам, як вибрати ракетку для великого тенісу.

Починати займатися великим тенісом можна в будь-якому віці, адже тренування на корті — чудовий спосіб підтримувати здоровий спосіб життя та цікаво проводити дозвілля. Запорукою вашого успіху стануть не лише регулярні тренування, а і правильно підібрана ракетка.

Слово «ракетка» походить від арабського слова «рахат», яке в перекладі на українську означає «долонь». Це натякає на те, що ідеальна ракетка має стати ніби продовженням вашої руки. Головна мета ракетки — якомога ефективніше й точніше передати енергію руху руки м’ячу і водночас уберегти її від травм та шкідливих вібрацій. Отже, вибираючи ракетку, насамперед потрібно звернути увагу на такі параметри:

  • довжина ракетки;
  • вага ракетки;
  • площа струнної поверхні;
  • ручка ракетки.

Для дорослої людини оптимальним варіантом стане ракетка довжиною 69 см, площею струнної поверхні не менше 670 кв. см і вагою не більше 275 г, а ширина ручки має бути такою, щоби при обхваті долонею між пальцями залишалося 1,5–2 см.

Ракетка з такими параметрами підійде тим, хто робить свої перші кроки в тенісі. Вам не варто гнатися за професійними турнірними ракетками та витрачати величезні суми на професійні моделі, що продаються в спортивних магазинах. На цьому етапі ваше головне завдання — освоїти техніку та відточити удар.

Професійному гравцю до вибору ракетки потрібно підійти скрупульозніше і звернути увагу на такі характеристики:

  • площа струнної поверхні;
  • характер струн (їхня жорсткість, склад, схема натягування);
  • ширина обода;
  • вага;
  • баланс.

Жорсткість ракетки напряму залежить від площі струнної поверхні: чим більша площа, тим менша жорсткість, а отже сильніший удар. Щоправда, проконтролювати точність польоту м’яча буде дуже непросто. Фахівці радять обрати альтернативний варіант — жорсткі ракетки з площею 645 кв. см.

Схема натягування (кількість струн) залежить від жорсткості — чим жорсткіша ракетка, тим більше струн. За складом струни можуть бути натуральними (зроблені із жил тварин) або синтетичними. Традиційно перевага надавалася першим, але сучасні штучні матеріали вже практично не поступаються натуральним, крім того, вони більш зносостійкі та дешеві.

Ширина обода професійної ракетки не мусить перевищувати 2 см, оскільки чим ширший обід, тим нижчі аеродинамічні властивості ракетки. Вага ракетки для професіонала, звичайно ж, більша, ніж у аматорської. Це дуже важлива характеристика, адже від ваги залежить потужність удару, легкість замаху та ударного руху. У будь-якому випадку ракетка професіонала мусить бути важчою за 310 г.

І, нарешті, перевіряємо баланс ракетки. Для цього кладемо ракетку на вказівний палець так, щоб її голова була з одного боку, а ручка з іншого. Якщо ракетка зберігає рівновагу, її баланс по центру. Відповідно, відхилення в бік ручки свідчить про баланс у ручку, відхилення до голови — баланс у голову. Універсальними є ракетки з балансом у центрі. Баланс у голову забезпечує потужніші удари, а баланс у ручку дозволяє краще контролювати м’яч, грати варіативно.

І, звичайно, звертаємо увагу на матеріал, з якого зроблена ракетка. Сучасний ринок пропонує алюмінієві, графітові та титанові ракетки. Алюміній — найдемократичніший матеріал. Легкі алюмінієві ракетки відмінно підійдуть для новачків, а в руках професіонала швидко деформуються. Найбільш популярними є графітові ракетки. Графіт міцний, порівняно легкий і підходить як новачкам, так і досвідченим гравцям. Титан за характеристиками схожий на графіт. Якщо хочете міцнішу ракетку, то купіть комбіновану модель із титану і графіту. Крім того, для надання гнучкості та пружності в деяких ракетках є додатковий компонент фіберглас.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/2437