Сіянці від Шевченкового дерева: у Сумах висадили дуби, привезені з Черкащини

18.04.2023 10:55

Сіянці від Шевченкового дерева: у Сумах висадили дуби, привезені з ЧеркащиниЕкоакція «Шевченко єднає Україну» відбулася в Сумах. У сквері Тараса Шевченка неподалік пам’ятника українському поету і мислителю сумчани висадили сіянці дуба, привезені з Черкащини.

В яблуневому саду Шевченківського сільськогосподарського коледжу в селі Будище Звенигородського району Черкаської області росте «дуб Шевченка». Його сіянці зібрали і виростили в розсаднику Звенигородського лісового господарства, розповіла речниця Держекоінспекції Наталія Новак.

«За легендою, цей дуб, що росте біля колишньої садиби пана Енгельгардта, застав юного Шевченка, який служив козачком у пана і начебто навіть в одному з дупел цього дерева молодий Шевченко ховав свої малюнки», - розповіла Наталія Новак.

Вік цих сіянців — 3-4 роки, розповів представник лісового відділу Держекоінспекції. За перші 10 років ця рослина може вирости на 2-3 метри. Максимальна висота залежить від місця зростання. У лісі дуби вищі. У цьому сквері, очікують, дуби будуть нижчі, але розлогі.

«Зараз саме згідно з лісовими нормативів закінчується термін посадки цієї рослини. Його приживлюваність ми побачимо восени. Доглядати обовязково потрібно, в спеку поливати. Саджається на глибину 30-40 см, грунт має бути підготовлений, трішки спушений, щоб коренева система краще прижилася», - розповів в. о. начальника лісового відділу Держекоінспекції в Сумській області Сергій Філіпов.

Місце для висадки обрали символічно. Також цей сквер і грунт у ньому підходять для вирощування таких дерев, - розповів представник підприємства «Зеленбуд», що разом із колегами долучився до озеленення.

«Це багатолітні дерева, які, кажуть, можуть рости 200-300 років. Ділянка пустувала, тополя стара росла, з дитинства пам'ятаю, я тут гуляв, липи були дві, зрізали. Треба засаджувати, в цій липі стовбурова гниль є, але, можливо, її омолодимо в осінній період часу», - розповів заступник директора підприємства «Зеленбуд» Андрій Матрос.

Поливати й доглядати дерева, крім працівників «Зеленбуду», пообіцяли працівники офісного приміщення, що в сквері. Там, зокрема, діє обласний осередок товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

«Дуб – це один із символів України. Дуб – народний символ, як гімн, мова. У символах багато енергії. Символ дуба – це сила нашого народу. Дуб згадується в дуже багатьох піснях. Шевченко на Черкащині народився. Черкащина — це серце України. З черкаської і полтавської говірки утворилася літературна мова українська. Тому це дуже символічно в плані географічному, що Україна – єдина», - вважає керівник сумського осередка товариства «Просвіта» Олексій Шевченко.

Іншу частину сіянців дуба в рамках акції висадили в містах Охтирка і Тростянець.

За матеріалами: https://suspilne.media/