Де купатимуться у Сумах на Водохреща

18.01.2023 12:29

Де купатимуться у Сумах на ВодохрещаНапередодні свята Водохреща, яке православні віряни відзначають 19 січня, сумські медики розповіли, як правильно готуватись до занурення в ополонку. А рятувальники зазначили, у яких місцях буде дозволено купатися.

«Хоча б тиждень митися в холодній воді, обтиратися, виходити на прогулянки. Перед зануренням в ополонку треба суттєво розім’ятись, щоб трошки себе зігріти. Для того, хто цим вже займався можна зануритись до 30 секунд, не більше, якщо на вулиці буде температура нижче 5 градусів. Для новачків не більше 10 секунд», — пояснив інструктор Сумського обласного центру екстреної меддопомоги Валентин Циганенко.

У разі нещасного випадку після того, як людину дістали з води рятівники, треба терміново проводити реанімацію. Для цього підійде маска-клапан з автомобільної аптечки, або мішок Амбу.

«Cтавимо на підборіддя і перенісся маску, запрокинули голову і робимо 5 рятувальних вдихів… Далі визначаємо місце компресії грудної клітини: це ключиці і край реберної дуги, посередині. Визначаємо точку натискання і починаємо компресію грудної клітини. Співвідношення компресії грудної клітини і дихання буде 2 до 30. Тобто, два вдиха і 30 натискань. Якщо немає кому допомогти, ми дістаємо свій телефон, телефонуємо на 103 і передаємо інформацію», — розповів медик.

Чи можна зануритися в ополонку — краще запитати у сімейного лікаря. Категорично цього не можна робити, маючи наступні хвороби, говорить Валентин Циганенко: «З хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, дихальної системи, цукровий діабет, венеричні шкірні захворювання. Дітям взагалі не можна занурюватись в ополонку».

«Не можна і до цього заходу і під час заходу вживати алкогольні напої, категорично заборонено. Купатись треба у визначених місцях, там де є екстрені служби, які зможуть ефективно, якісно та швидко надати медичну допомогу і рятування. Треба мати з собою теплий одяг, треба мати з собою гарячі напої, щоб зігрітися», — зазначив начальник відділу техногенної безпеки ГУ ДСНС Сумщини Володимир Волков.

За інформацією Володимира Волкова, попередньо в Сумах визначено одне місце для занурення у воду на Водохреща: біля готельно-ресторанного комплексу «Здибанка».

За матеріалами: https://suspilne.media/