У Центральній міській лікарні Сум встановили сонячну електростанцію

13.07.2023 10:39

У Центральній міській лікарні Сум встановили сонячну електростанціюУ Сумах у Центральній міській лікарні встановили сонячну електростанцію. Вона наразі забезпечує більше половини потреби закладу в електроенергії. Про деталі проєкту та вигоди для громади від його реалізації йшлося під час брифінгу.

Наявність станції дозволяє закладу бути більш енергетично незалежним. Її потужність – 60 кВт. Кошти на встановлення зібрала ГО «Екоклуб» (м. Рівне) разом із благодійниками з Польщі, Чехії та Німеччини – 27,5 тис. євро та надала Сумська міська ТГ зі свого бюджету – 18,6 тис. євро.

Інженер-енергетик КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Віталій Луценко повідомив, що в сонячні дні електростанція покриває 52% потреб закладу. На майбутнє лікарня планує придбати акумулятори, які забезпечуватимуть накопичення потрібної кількості енергії та її використання за потреби, наприклад, у проміжки між переходом з централізованого електропостачання на генератори.

«Наш заклад разом з усіма сумчанами пережив часи, коли ми були в облозі, коли був блекаут, тому для нас важливо мати альтернативні джерела електропостачання на випадок відключення світла чи аварійних ситуацій. Ми сподіваємося на те, що згодом наша лікарня взагалі перейде на альтернативне джерело електропостачання, це, по-перше, дасть нам можливість впевненіше почуватися на випадок надзвичайної ситуації, по-друге, це значна економія коштів для бюджету громади», – зазначила директор КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Валентина Домінас.

За попередніми розрахунками, завдяки сонячній електростанції економія електроенергії по лікарні складе 457,5 тис. грн на рік. Ці кошти громада спрямує на впровадження енергоефективних заходів у інших медичних закладах.

Експерт ГО «Екоклуб» Дмитро Сакалюк розповів, що проєкт «Сонячна допомога Україні», має на меті зробити внесок в енергетичну безпеку громад шляхом встановлення сонячних електростанцій для лікарень та водоканалів. Торік у грудні ГО «Екоклуб» встановила сонячну електростанцію для лікарні у Звягелі, а вже у червні цього року – для медзакладів у Сумах, Житомирі та Дубно. Загалом організація отримала майже 200 запитів від громад в Україні, тому продовжує допомагати шукати фінансування, партнерів, надає експертну підтримку для втілення проєктів.

«Це про безпеку людей, адже дозволяє розвантажити систему і працювати системі електропостачання простіше, а також про економію, бо 1 кВт електроенергії сьогодні коштує для медичних закладів близько 7 грн, а вироблений станцією – близько 2 грн. Таку ініціативу ми реалізуємо по всій Україні. Минулого тижня запустили сонячні електростанції в Сумах, Дубно Рівненської області та Житомирі. До цього – на лікарні у Звягелі Житомирської області. До кінця року плануємо ввести в експлуатацію ще 10 станцій по всій Україні – від Кременчука до Львова. І це будуть водоканали та лікарні», – повідомив Дмитро Сакалюк.

У Сумах на черзі – улаштування сонячної електростанції для потреб КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» (грант GIZ – 100 тис. євро). Завдяки її роботі пацієнти матимуть цілодобове гаряче водопостачання. Ще одну електростанцію встановлять на теплиці з червонокнижними рослинами на території об’єкта природно-заповідного фонду «Юннатівський» (грант від ГО «Екодія» та ГО «Екоклуб» – 10 тис. євро). Також у планах – реалізація амбітних проєктів із – будівництва сонячної електростанції великої потужності для КП «Електроавтотранс» і локальних сонячних станцій на водозаборах КП «Міськводоканал».

За матеріалами: https://sumypost.com/