Мешканка Сумського району «зливала» російським спецслужбам дані про дислокацію підрозділів ЗСУ

22.08.2023 13:22

СБУ затримала на Сумщині ворожу інформаторкуСпівробітники СБУ в Сумській області за процесуального керівництва обласної прокуратури затримали на Сумщині прихильницю рашизму, яка «зливала» ворогу інформацію про місця базування підрозділів ЗСУ і Держприкордонслужби у прикордонних районах Сумської області.

Особливо загарбників цікавила дислокація підрозділів, які забезпечують захист обласного центру і державного кордону на північно-східних рубежах України. Ці розвіддані потрібні були ворогу для здійснення прицільних повітряних атак по позиціях українських захисників та можливої підготовки «прориву» російських ДРГ на територію регіону.

Однак завдяки співробітникам СБУ, які своєчасно викрили ворожу інформаторку, задокументували її злочинні дії та затримали, усі ці «плани» окупантів було зірвано. Зловмисницею виявилась проросійськи налаштована мешканка Сумського району, яка активно поширювала власні антиукраїнські дописи у забороненій соцмережі «Однокласники».

Саме деструктивний контент фігурантки привернув увагу представників російських спецслужб, які згодом дистанційно залучили жінку до співпраці, за яку пообіцяли своїй поплічниці «безперешкодне» оформлення російського громадянства з «перспективою» подальшого виїзду до рф.

Для збору розвідінформації жінка об’їжджала місцевість на громадському транспорті й приховано спостерігала за українськими об’єктами. Також вона «втемну» використовувала своїх знайомих, в яких під надуманими приводами розпитувала «новини» про бійців Сил оборони у прикордонних районах.

Отримані відомості ворожа інформаторка передавала рашистам з детальним описом через месенджер. Під час обшуків у затриманої було вилучено мобільний телефон із доказами злочинної діяльності на користь рф.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Суд обрав їй запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує до 8 років тюрми.

За матеріалами ssu.gov.ua