Хто виконуватиме обов'язки міського голови Сум у разі відсторонення Олександра Лисенка: стало відоме ім’я

03.10.2023 11:07

Хто виконуватиме обов'язки міського голови Сум у разі відсторонення Олександра Лисенка: стало відоме ім’я2 жовтня міського голову Сум Олександра Лисенка затримали під час отримання хабаря у 1,4 млн грн. У разі повідомлення посадовцю про підозру та відсторонення його від посади, обов'язки міського голови мають перейти до секретаря міської ради. Про це Суспільному розповіла політологиня Андріана Костенко.

Політологиня зазначила, що відповідно до закону про місцеве самоврядування, обов'язки міського голови мають перейти до секретаря Сумської міськради, але оскільки Олег Рєзнік наразі перебуває на службі в ЗСУ, то виникає питання про повернення його на цивільну посаду.

"Ця процедура не визначена законодавством і швидше за все може вирішуватися у Офісі президента. Друга можлива опція — введення у місті Суми військової адміністрації, ця опція може бути введена президентом або обласною військовою адміністрацією. У цих двох варіантах зростає вплив на Сумську міську раду пропрезидентської партії, однак посилення пропрезидентської сили навряд чи зменшить ефективність і підвищить градус політичного протистояння у Сумській міській раді", — повідомила політологиня.

Керівник правового управління Сумської міської ради Олег Чайченко у коментарі Суспільному заявив, що станом на 9.00 до міськради жодних документів про прийняття відповідних рішень не надходило.

Суспільне готове оприлюднити позицію Олександра Лисенка та Олександра Журби.

Що відомо про затримання сумських посадовців

Ввечері 2 жовтня НАБУ і САП спільно з СБУ затримали Олександра Лисенка та Олександра Журбу під час отримання ними частини хабаря в 1,4 млн грн. За інформацією СБУ, фігуранти вимагали 2 млн 130 тис. грн з місцевої компанії, яка займалася вивезенням сміття.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України. Пізніше посадовцям буде обрано запобіжний захід.

Що відомо про Олександра Лисенка

Олександр Лисенко народився у Москві у родині військовослужбовця у 1971 році. Навчався в Донецькому вищому військово-політичному училищі, закінчив Сумський державний університет та здобув другу вищу освіту за спеціальністю “Менеджмент організацій”. У Сумах живе з 1984 року.

З 2006 року — член партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина". Також з 2006 року очолював власне підприємство ТОВ "Сумитранс–С", нині підприємство не працює.

У 2012 та 2014 роках балотувався до Верховної Ради України від “Батьківщини”. У 2010 році працював як керівник Зарічного районного в м. Суми виборчого штабу кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко. У 2010 та 2015 роках балотувався до Сумської міської ради від “Батьківщини”. З 2010 року по 2012 був головою Сумської міської партійної організації ВО “Батьківщина”.

У 2020 році на виборах втретє був обраний міським головою Сум.

За матеріалами: https://suspilne.media/