На Сумщині СБУ викрила посадовців підприємства на розкраданні комплектуючих до озброєння на понад 3,5 млн грн

13.09.2023 13:17

На Сумщині СБУ викрила посадовців підприємства на розкраданні комплектуючих до озброєння на понад 3,5 млн грнКонтррозвідка Служби безпеки викрила розкрадання та продаж продукції для виготовлення озброєння на одному із підприємств оборонного комплексу, повідомляє Управління СБ України в Сумській області.

Зловмисники незаконно збували комплектуючі, які необхідні для виробництва озброєння ЗС України.

Таким чином замість того, щоб постачати запчастини виробникам українських засобів ураження, ділки підпільно реалізовували товар за готівку «клієнтам» з чорного ринку. Незаконна діяльність фігурантів завдала збитків держбюджету на понад 3,5 млн грн і могла призвести до зниження обороноздатності України.

За даними слідства, до організації оборудки причетні двоє керівників підрозділів підприємства. До злочинних дій вони залучили підлеглого – майстра одного з цехів промислового об’єкту.

Щоб реалізувати «схему», посадовці спочатку «списували» продукцію як непридатну до використання, а потім приховано продавали її своїм «покупцям».

Для цього вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Під час обшуків за адресами роботи та проживання зловмисників виявлено десятки тисяч комплектуючих, а також мобільні телефони, флеш-карти та документи із доказами оборудки.

Наразі одному з керівників підрозділів підприємства повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
– ч. 1. ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Триває розслідування для притягнення до відповідальності його спільників. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Сумській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Сумської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.

За матеріалами: https://www.facebook.com/ssu.sumy/