Як правильно приготувати прикормку для риболовлі

12.07.2024 14:18

Як правильно приготувати прикормку для риболовліРибалка - це не просто лов риби, а ціле мистецтво. Потрібно знайти, де водиться та чи інша риба, підібрати способи лову та снасті, а також, звичайно, вибрати наживку та прикормку. Багато рибалок вважають за краще робити прикормку самостійно, і ми розповімо вам як приготувати прикормку для риболовлі своїми руками, щоб улов був вражаючим.

Навіщо взагалі потрібна прикормка? Відповідь проста - щоб залучити рибу до місця лову. При цьому важливо, щоб прикормка не насичувала рибу, а тільки «роздратувала» її, пробуджували апетит і сприяла клюванню на пропоновану наживку. Досвідчені рибалки знають, що кожна риба має свої переваги в плані смаків і ароматів прикормки, ба більше, в різних місцях одна і та ж риба може зовсім по-різному реагувати на запропоновані варіанти.

Ось чому рекомендується робити прикормку власноруч: орієнтуючись на те, яку рибу і де саме ви ловитимете, ви зможете точніше підібрати підходящі інгредієнти і приготувати найбільш «уловисту» прикормку саме для вашого випадку.

Будь-яка прикормка складається з основи, частка якої в загальній масі повинна становити близько 50%, сполучних компонентів, компонентів, що стимулюють апетит, смакових компонентів, ароматичних добавок, а також іноді ще й барвників. Якщо прикормка робиться для хижака, то до складу вводяться ще й якісь тваринні компоненти.

Основою прикормки найчастіше виступають різні крупи, хліб, панірувальні сухарі, висівки, залишки бісквіту, печива тощо. Як сполучні компоненти можна використовувати глину, кукурудзяне борошно, манку, мелену вівсянку, а як стимулятори апетиту відмінно підходять мелене насіння льону, конопель і соняшника, вівсянка, висівки, арахіс, кокосова стружка.

Щоб рибі особливо сподобалася прикормка, до неї додають такі смакові добавки, як мед, патока, какао, цукор, різні прянощі. А як ароматизатори застосовуються макуха, різні натуральні прянощі або штучні есенції з необхідними запахами. Часто ті самі компоненти служать і для смаку, і для аромату, їх можна поєднувати в різних пропорціях для отримання ідеального результату для кожного конкретного випадку.

Прикормку прийнято готувати безпосередньо перед рибалкою або навіть під час неї. Її консистенцію вибирають залежно від особливостей водойми: у стоячій воді прикормки може бути пухким, а ось там, де є течія, потрібна більш в'язка консистенція, інакше від вашого підкорму дуже швидко нічого не залишиться, він не встигне залучити рибу.

Зазвичай з прикормки ліплять невеликі кульки і прямо так кидають їх у воду, охоплюючи обрану для лову ділянку. Також підкормка може бути використана в спеціальних годівницях при фідерному лові. Правила застосування прикормки для різних видів риби будуть відрізнятися, наприклад, для верховодної риби грудка прикормки повинна почати розсипатися при ударі об воду, повільно занурюючись на дно, а для риби, що водиться на глибині, потрібна, відповідно, прикормка, яка розсипається лише при зіткненні з дном.

Всі тонкощі застосування будь-якого прикормки — хоч покупної, хоч саморобної — можна осягнути тільки на практиці, пробуючи різні суміші, різні варіанти замішування, різні способи закидання тощо. А щоб з чогось почати, тримайте кілька найбільш вдалих рецептів прикормки для деяких найпопулярніших видів риб.

Прикормка своїми руками для карася

Для лову карася дуже вдалою вважається досить проста прикормки всього з 3 інгредієнтів. Візьміть мелені сухарі або вівсяні пластівці, додайте макуху або мелене насіння соняшника, а також додайте часник або аніс як ароматизатор. Суміш зволожуйте безпосередньо під час риболовлі.

Варіант складніше вимагатиме від вас по півкіло панірувальних сухарів, мелених висівок і меленого смаженого насіння соняшника. Додайте до них 5 ст. л. цукру та 3 г ванільного цукру. Воду додайте в суміш вже під час риболовлі, домагаючись бажаної консистенції.

Прикормка своїми руками для коропа

Карп любить кукурудзу, картоплю, горох і сухе молоко в прикормці, можна використовувати комбікорм, якщо він є під рукою, для ароматизації в суміші для коропа часто додають рибний порошок, макуху.

Ось, наприклад, один із популярних рецептів. Візьміть 1200 г манки, 400 г сухого молока, 300 г цукру, 500 г гранульованого корму для котів або собак, 400 г смаженого арахісу, 1200 г панірувальних сухарів, 2000 г кукурудзяного борошна, 400 г макухи. Якщо вам не потрібно стільки прикормки, зменшіть кількість інгредієнтів у 2 чи 4 рази.

Інгредієнти змішайте та подрібніть до однорідності. Залишіть їх не менше ніж на 20 хвилин, щоб всі компоненти просочилися запахами один одного. Під час риболовлі додайте до суміші воду з водойми, домагаючись бажаної в'язкості суміші. Дайте настоятися 5-10 хвилин та користуйтеся.

Прикормка своїми руками для ляща

Розмаїття прикормки для ляща величезне. Один із рецептів передбачає використання наступних інгредієнтів. Візьміть 2 ст. перлової крупи і відваріть до розбухання в 3 склянках окропу. Додайте 1 ст. пшоняної крупи, 2 ст. л. соняшникової олії, 1 пакетик ванільного цукру, варіть, доки вода не википить.

Зніміть з вогню та зачекайте півгодини. Додайте по 2 склянки ячної та кукурудзяної круп. Перемішайте. Прикормка готова. Застосовувати її рекомендують, змішуючи на місці з глиною, щоб обтяжити грудки і не дати течії віднести прикормку далеко від місця лову.

Прикормка своїми руками для плітки

Плотва досить примхлива щодо прикормки, є безліч факторів, що впливають на її вподобання. Головною особливістю підгодівельних сумішей для плітки є те, що вони повинні створювати каламутну завись у воді, щоб залучити рибу, при цьому колір прикормки обов'язково підбирається під колір дна водоймища: світлі варіанти підходять для піщаного дна, темні - для мулистого.

Серед домашніх рецептів прикормки для плітки можна виділити, наприклад, такий. Візьміть 300 г бісквіту та подрібніть. Додайте 100 г панірувальних сухарів, 100 г сухої подрібненої глини, дрібку меленого кмину, 100 г подрібнених висівок, а також по 2-3 сірникові коробочки опариша і дрібного мотиля. Зволожуйте на місці, роблячи грудочки досить пухкими, щоб вони розбивалися одразу при ударі об воду.

Приготування своїми руками прикормки для риби - процес творчий, де завжди є місце експериментам. Тому якщо любите рибалку, спробуйте робити прикормки самі, щоб отримати ще більше задоволення від лову, адже знати, що хороше клювання подарувала не фортуна, а прикладені зусилля, - дорогого коштує.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7851