Як вибрати термосумку

15.07.2024 16:46

Як вибрати термосумкуКоли потрібно зберегти певну температуру вмісту, на допомогу приходять термосумки, які часто називають ще сумками-холодильниками. Сьогодні ми розповімо вам, як вибрати таку сумку, на що звернути увагу при покупці і як правильно користуватися придбанням, щоб отримати максимальну ефективність.

Термосумка має конструкцію, що дозволяє їй утримувати температуру вмісту: холодне вона зберігає холодним, а гаряче - гарячим. За принципом дії така сумка аналогічна термосу; вона має двошарові стінки та дно, між якими знаходиться спеціальний термоізоляційний матеріал; такий матеріал уповільнює теплообмін між внутрішнім та зовнішнім шарами, тим самим і підтримуючи необхідну температуру.

Термосумки бувають дуже різними за формою, розмірами, дизайном та технічними характеристиками, тому вибрати відповідний варіант буває непросто. І ось що слід пам'ятати, вибираючи термосумку.

Спочатку визначтеся, навіщо і в яких умовах ви користуватиметеся такою сумкою. Найчастіше подібна продукція призначена для пікніків, туристичних походів та різних вилазок на природу, де немає доступу до благ цивілізації та немає можливості охолодити чи підігріти їжу. Але трапляються також і випадки, коли термосумки потрібні, наприклад, для того, щоб брати з собою на роботу гарячі обіди або мати під рукою холодні напої.

Від цілей використання буде залежати, якого розміру вам знадобиться термосумка. Зазвичай внутрішнього об'єму до 5 л вистачає, щоб брати з собою ланч і пару пляшечок води або вибратися на невеликий пікнік на 1-2 особи. Відпочинок на пікніку на 3-5 чоловік вимагатиме сумки від 10 до 15-20 л, а якщо ви припускаєте, що сумка буде потрібна на тривалий термін, то можна дивитися на варіанти більше 25 л.

Враховуйте, що від товщини шару термоізоляції безпосередньо залежить, наскільки добре сумка буде утримувати тепло або холод: чим товщі, тим краще, наприклад, оптимальним вважається варіант 2-2,5 см, а мінімально необхідним — 1 см. Щоправда, цей параметр впливатиме на габарити термосумки, тому доведеться знайти «золоту середину» саме у своєму випадку.

У середньому термосумки з достатнім шаром ізоляції можуть утримувати температуру близько 4-5 годин, а у варіантів із тонким шаром ізоляції час, звичайно ж, буде меншим — всього 2-3 години. Якщо додати до сумки акумулятори холоду, можна продовжити час збереження температури приблизно до 12 годин, але важливо, щоб кількість акумуляторів була достатньою. Зазвичай виходять із розрахунку, що на кожні 3 л внутрішнього об'єму сумки потрібен 1 стандартний акумулятор.

Матеріали, які використовуються для термосумок, мають значення. Як правило, зовнішній шар виконується з тепло- та водовідштовхувальних матеріалів, які легко мити. Внутрішня поверхня повинна бути покрита матеріалом, що відбиває тепло, який не повинен мати будь-яких отворів, щоб максимально ефективно зберігати температуру, а в якості термоізолюючого наповнювача найчастіше виступає спінений поліуретан, але також можуть зустрічатися пінополістирол або поліетиленвінілацетат.

Дизайн термосумки вибирається виходячи з особливостей застосування. Це може бути як сумка, максимально зовні схожа на звичайну, так і рюкзак або короб. У термосумки можуть бути, а можуть бути спеціальні кишені для акумуляторів холоду, їх наявність — питання зручності; наприклад, якщо кишені є і в стінках, і в кришці сумки, це дозволить забезпечити охолодження з усіх боків і тим самим продовжити час збереження температури. Окрему увагу слід звертати на блискавки, замки, липучки та іншу фурнітуру, від якості якої залежить, наскільки надійно закрита сумка; важливо, щоб у закритому вигляді сумка була максимально герметична і пропускала якнайменше повітря ззовні.

Комплектація термосумок буває різною, багато моделей продаються відразу з акумуляторами холоду або наборами аксесуарів для пікніка. Це не обов'язкові доповнення, тому вирішувати, чи варто за них переплачувати, лише вам. Наприклад, якщо ви хочете, щоб однією покупкою ви змогли одразу забезпечити себе всім необхідним для приємного відпочинку на природі і не бажаєте довго підбирати доповнення до сумки, то придбання одразу всього комплекту дійсно може здорово виручити вас.

Важливо зазначити, що будь-яка термосумка найкраще працює, якщо заповнена повністю або майже повністю (не менше 60% об'єму), а її вміст від самого початку має задану температуру. Тому правильно використовуйте вибрану сумку, щоб не втрачати температуру занадто швидко: попередньо розігрівайте або охолоджуйте продукти, які кластимете всередину, візьміть достатню кількість акумуляторів холоду, намагаючись розмістити їх так, щоб продукти з усіх боків були ними оточені, а також не відкривайте сумку занадто часто і надто надовго, щоб зменшити контакти із зовнішнім середовищем.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7852