Як описати свій характер у резюме

12.10.2022 17:24

Як описати свій характер у резюме«Особисті якості» — один із розділів резюме, що спричиняє, мабуть, найбільше труднощів при заповненні, адже буває дуже непросто самостійно оцінити сильні та слабкі сторони власного характеру і при цьому догодити працедавцю. Як правильно описати свій характер у резюме?

Ідеальних людей немає: у характері кожної людини є як позитивні, і негативні риси. І розділ «особисті якості» — це свого роду перевірка на чесність; якщо вказати там лише сильні сторони вашого характеру, у рекрутера, напевно, виникнуть сумніви у вашій щирості.

Крім того, деякі якості не можна однозначно віднести до сильних чи слабких сторін характеру, бо тут багато що залежить від посади. Наприклад, комунікабельність важлива тих фахівців, чия діяльність нерозривно пов’язана зі спілкуванням із людьми. А, скажімо, для бухгалтера чи програміста вона стоїть далеко не на першому місці.

Які сильні сторони вказати в резюме?

Усі риси характеру, вказані в резюме, можна умовно розділити на 4 групи залежно від того, яке вони займають місце у системі відносин: це риси, що показують ставлення до інших людей, до себе, до праці й до речей. Які риси характеру кожної групи варто вказати у своєму резюме?

Ставлення до інших людей

Комунікабельність, чутливість, чуйність, ввічливість, дружелюбність, лояльність, надійність, неконфліктність, організаторські здібності, вміння працювати в команді, почуття гумору, лідерські якості.

Ставлення до себе

Оптимізм, впевненість у собі, самокритичність, прагнення самовдосконалення, життєрадісність, рішучість, цілеспрямованість, самодостатність, серйозність, чесність, скромність.

Ставлення до праці

Активність, амбітність, аналітичні здібності, уважність, гнучкість, дисциплінованість, сумлінність, ініціативність, креативність, винахідливість, орієнтованість на результат, організованість, пунктуальність, підприємливість, працьовитість, мотивованість, стресостійкість.

Ставлення до речей

Акуратність, ощадливість, відповідальність.

Зрозуміло, такий поділ на групи є досить умовним, адже деякі якості можна віднести більше ніж до однієї групи. Не варто вказувати всі перелічені в прикладі якості, вписуйте в резюме лише ті з них, які вам справді притаманні, вибираючи по парі з кожної групи. Максимальна кількість позитивних рис — десять.

Вибирати риси характеру для резюме потрібно з урахуванням особливостей посади, на яку ви претендуєте. Скажімо, не варто писати про свою комунікабельність, якщо ваш рід занять передбачає кропітку й зосереджену роботу: у цьому випадку комунікабельність швидше буде недоліком, ніж перевагою.

Намагайтеся уникати «шаблонної трійці» якостей, до якої входять відповідальність, комунікабельність та цілеспрямованість. У своїх резюме їх вказують приблизно 90 % претендентів, тому ці риси характеру ніяк не виділять ваше резюме серед інших.

Як подати в резюме свої слабкі сторони?

При самостійному складанні резюме в довільній формі краще від опису слабких сторін взагалі відмовитись. Але якщо конкретний сайт із пошуку роботи або конкретна компанія вимагають їх вказати, потрібно дотримуватись кількох правил.

Не варто намагатися видати свої переваги за недоліки, вписуючи в цю графу трудоголізм, гіпертрофоване почуття відповідальності, перфекціонізм тощо. Цей прийом давно застарів і більшість рекрутерів одразу його розпізнають. Прочерк також ставити не можна: як говорилося вище, ідеальних людей немає.

Оптимальним рішенням буде вказати 2–3 недоліки, які притаманні більшості людей, причому вибрати ті з них, які не пов’язані безпосередньо з вашою діяльністю й не надто вплинуть на виконання вами службових обов’язків.

Пам’ятайте, що графа «особисті якості» більше служить для перевірки вашої чесності, самокритичності та адекватності, ніж для реальної оцінки вашого характеру. Тому не надто захоплюйтеся під час заповнення цього розділу, а краще приділіть більше уваги опису вашого професійного досвіду, умінь та навичок.

Якщо в запропонованому шаблоні резюме розділу «особисті якості» немає, можна сміливо пропустити їх опис. Якщо ж конкретний сайт із пошуку роботи або рекрутер наполягає на його заповненні, напишіть стільки, щоби не залишати прочерк, але не пишіть ціле есе на тему свого характеру.

За матеріалами: https://anydaylife.com