Хто такий контент-мейкер і як ним стати

24.10.2022 13:06

Хто такий контент-мейкер і як ним статиСьогодні все частіше можна побачити в списках затребуваних спеціалістів так званих контент-мейкерів. Але хто це? Що саме являє собою контент-мейкінг? Сьогодні пропонуємо вам більше дізнатися про цю порівняно нову професію та з’ясувати, як стати контент-мейкером.

Контентом в інтернет-середовищі називається будь-який вміст веб-сторінок, будь то тексти, зображення, анімаційні елементи або відеоролики. Відповідно, контент-мейкером може бути будь-яка людина, яка все це створює, але найчастіше подібний фахівець все ж більше займається візуальним наповненням, тоді як текстове наповнення беруть на себе копірайтери (веб-райтери).

Гарний візуал для соціальних мереж та/або сайтів компаній, брендів та публічних особистостей надзвичайно затребуваний у наш час, адже саме такий контент має найбільший попит у цільової аудиторії. «Смачні» фотографії, «чіпляючі» відео, забавні ілюстрації або анімації — усе це збирає лайки та перегляди й помітно підвищує популярність облікових записів.

Контент-мейкінг потрібен якраз для цього й може бути як окремою послугою, так і складовою комплексного SMM-просування. У результаті контент-мейкер часто не просто вміє робити «красиві картинки», але ще й володіє хоча б базовими знаннями в SMM і може брати участь у розробці контент-плану для облікового запису, написанні текстів та розробці стратегії просування загалом.

Що конкретно робить контент-мейкер у межах своїх робочих обов’язків? Це залежить від конкретного проекту та поставлених завдань. Так, найчастіше це аналіз цільової аудиторії, дослідження тематичної ніші, а також безпосередньо розробка контенту відповідно до раніше складеного плану. При цьому зйомка фото та відео, звісно, є основною роботою контент-мейкера.

Розмір доходу контент-мейкера може сильно змінюватись залежно від цілої множини чинників. Наприклад, від того, де саме працює контент-мейкер:

  • у певній компанії як штатний фахівець;
  • як незалежний підрядник (фрилансер);
  • в агенції діджитал-реклами;
  • в IT-школі як викладач.

Також рівень доходу контент-мейкера може залежати від бюджету проектів, які він веде, від рівня власних професійних навичок, а ще, що дуже важливо, від обраної тематичної ніші діяльності. Наприклад, сьогодні контент-мейкери можуть спеціалізуватися на контенті для б’юті-сфери, спорту, кулінарії, IT, тревелінгу, флористичного дизайну, дизайну інтер’єрів тощо.

Є, звісно, й такі контент-мейкери, які не надають перевагу певній тематиці роботи, а готові створювати наповнення для будь-яких облікових записів. Однак варто зазначити, що роботодавці частіше прагнуть знайти фахівців у конкретній ніші й зазвичай готові добре заплатити за послуги дійсно хорошого й досвідченого професіонала. Зрештою, створювати контент для перукарні та для СТО — це зовсім не одне й те саме, чи не так?

Як стати контент-мейкером?

Зрозуміло, що у вузі такої спеціальності як контент-мейкінг ви не знайдете. Тому очні та онлайн-курси, різноманітні майстер-класи, воркшопи та вебінари — ось ваші основні інструменти навчання. А ще вам потрібно вивчати мистецтво фото- та відеозйомки, а також освоювати суміжні навички зі сфери SMM.

Контент-мейкер має вчитися новому щодня, адже соціальні мережі розвиваються дуже стрімко, а треба завжди бути в курсі найсвіжіших трендів. Тож вкрай бажано підписатися на тематичні акаунти та канали в соцмережах та регулярно підвищувати свою кваліфікацію.

Кращим «майданчиком для експериментів» контент-мейкера-початківця служить, як правило, його власний акаунт, а тому всім, хто хотів би освоїти цю професію, обов’язково потрібно бути активним користувачем обраної соцмережі (або соцмереж). При цьому варто бути готовим до того, що онлайн доведеться проводити чимало часу.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7370