Що заважає продуктивній роботі впродовж дня? ТОП-7 неочевидних речей

15.11.2022 13:05

Що заважає продуктивній роботі впродовж дня? ТОП-7 неочевидних речейЯкщо тільки вашим завданням не є навмисне ухилення від робочих обов'язків, впевнені, вам цікаво виконувати робочі завдання якісно та вчасно. Але хоч в офісі, хоч на фрілансі часто буває так, що начебто й зусилля докладаються, а результату все одно немає. Сьогодні ми розповімо вам про те, що заважає продуктивній роботі протягом дня, навіть якщо ці речі не надто очевидні.

Для початку пропонуємо згадати, що взагалі розуміється під продуктивністю. У бізнесі це кількісний показник того, якого саме результату досяг працівник за певний час. Наприклад, для менеджера по роботі з клієнтами продуктивність може вимірюватися в кількості оброблених заявок на день, для дизайнера - у кількості виконаних проектів на місяць тощо.

У кожного показник продуктивності свій і встановлюємо його або ми самі, або роботодавці. На жаль, є чимало речей, які помітно знижують «планову» продуктивність, заважаючи зосередитися на робочих завданнях, забираючи час і буквально «витягуючи» енергію.

Що це може бути? З очевидного - це, звісно ж, «порожні» розмови з колегами, телефонні дзвінки, не пов'язані з роботою, «зависання» в соцмережах, всілякі перекури та кавобрейки. Усі ці відволікаючі чинники давно відомі і «крадуть» нашу продуктивність відкрито, а ось як щодо неочевидних речей?

Виявляється, деяких «пожирачів» продуктивності ми майже не помічаємо, і в результаті дивуємося, чому не змогли виконати задумане до дедлайну. Нижче розкажемо вам про ТОП-7 не надто очевидних перешкод продуктивній роботі, про які варто знати.

Багатозадачність

Може здатися на перший погляд, що багатозадачність сприяє підвищенню продуктивності, адже за її допомогою вдається робити кілька справ одночасно. Однак насправді, якщо кілька разів перемикатися між різними завданнями, то жодне з них не вдасться виконати швидко і якісно.

Сповіщення

Навіть якщо ви не берете смартфон до рук, як тільки чуєте характерне «дзинь» чергового повідомлення, це ще не означає, що ви не відволікатиметеся, адже звук або вібрація все одно перемикатимуть вашу увагу. Тому для підвищення продуктивності корисно вимкнути на смартфоні всі другорядні повідомлення.

Відсутність списку завдань

Навіть якщо пам'ять дуже хороша і ви завжди чітко знаєте, що й коли маєте зробити, необхідність постійно тримати щось у голові «фоново» дуже вимотує та заважає зосередитися на поточних робочих завданнях. І щоби не витрачати ресурси, варто все ж складати список завдань.

Відсутність відпочинку

Довго зберігати зосередженість буває дуже важко, тому якщо працювати взагалі без перепочинку, то в певний момент продуктивність починає помітно падати. Щоби цього не відбувалося, потрібно періодично давати собі хоча б невеликий відпочинок.

Безлад на робочому місці

Здавалося б, ну як може безлад впливати на продуктивність? Але насправді це дійсно так. По-перше, у безладі складніше знайти те, що потрібно, а це змушує витрачати зайвий час і нервувати. По-друге, погляд постійно «чіпляється» за мотлох, що дуже відволікає.

Ігнорування власних потреб

Якщо ігнорувати природні потреби організму, це на якийсь час спрацює, але довго терпіти однаково не вийде, адже мимоволі ви постійно відволікатиметеся на неприємні відчуття. Отже, якщо хочете працювати продуктивно, подбайте про те, щоб ані голод, ані спрага, ані інші природні потреби вам не змогли перешкодити.

Багатогодинна робота

Це не надто очевидно, але багатогодинна робота в довгостроковій перспективі призводить не до підвищення, а до зниження продуктивності праці, оскільки чим менше часу залишається на відпочинок, тим більше організм починає «саботувати» робочі завдання. Посилюється прокрастинація, і в кінцевому підсумку виявляється, що часу роботі приділяється більше, а результат - той самий або навіть гірший.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7388