Як влаштуватися на роботу після 40 років, якщо немає досвіду

06.12.2022 12:37

Як влаштуватися на роботу після 40 років, якщо немає досвіду Працевлаштування у віці 40 років і старше — завдання непросте, а якщо ще й досвіду роботи немає, то це стає справжньою проблемою. І все-таки влаштуватися на роботу після 40 років без досвіду цілком можливо, особливо якщо знати, на що звернути увагу під час пошуку, і вміти правильно презентувати себе.

Відповідно до трудового законодавства, жодних вікових обмежень під час приймання на роботу бути не повинно, і навіть у вакансіях роботодавці не можуть вказувати ті чи інші вікові рамки для претендентів. Проте насправді дискримінація за віковою ознакою, на жаль, існує, а тому кандидатів віком від 40 років, які до того ж не мають досвіду роботи, рекрутери практично не розглядають.

Чому ж до претендентів у віці 40+ без досвіду роботи таке ставлення? Уся справа тут у стереотипах, які встигли скластися в суспільстві, адже людина, яка в такі роки ніде не встигла попрацювати, може вважатися лінивою, безвідповідальною і безініціативною. До того ж потенційні роботодавці можуть боятися, що кандидати віком від 40 років важко освоюють нове, мають проблеми зі здоров’ям і часто змушені брати відгули за сімейними обставинами.

Треба визнати, що подібні страхи та стереотипи аж ніяк не безпідставні: рекрутери чи роботодавці справді досить часто стикаються з тим, що кандидати у віці за 40 серйозно програють молодшим претендентам і в готовності ефективно виконувати поставлені завдання, і в спроможності сприймати нову інформацію, й у фізичному здоров’ї. Ось чому для того, щоб влаштуватися на роботу без досвіду навіть після 40 років, доведеться спочатку довести ейчару або керівнику компанії, що вік у жодному разі не буде на заваді вашим кар’єрним успіхам.

Для цього подумайте, як перетворити свої роки на «фішку». У резюме або співбесіді зробіть акцент на своїй психологічній зрілості, стійкості, лояльності та відповідальності. Підкресліть, що саме людині вашого віку найімовірніше довіряться настільки ж зрілі клієнти або покупці, а також зверніть увагу потенційного роботодавця на те, що ви знаєте, наскільки важлива особиста та професійна репутація.

Якщо ви взагалі ніколи не працювали, то в цьому випадку буває найскладніше працевлаштуватися. Але не опускайте руки, а натомість краще зверніться по допомогу до державної служби зайнятості. Дуже часто в подібних службах для тих, хто вперше шукає роботу, діють програми перепідготовки або підвищення кваліфікації, які допомагають кандидатам будь-якого віку отримати «релевантні» знання та навички.

Якщо потрібні знання та навички у вас уже є, але ви боїтеся зіткнутися з відмовою саме через відсутність необхідного досвіду роботи, спробуйте знайти програми стажування або того, хто зможе за вас поручитися перед майбутнім роботодавцем. На перший час ви можете навіть погодитися на посаду та зарплату нижче за бажані, щоб все-таки напрацювати досвід, але, звичайно ж, не дозволяйте «користуватися» вами ні начальству, ні колегам.

Дуже важливу роль у пошуку роботи завжди відіграє резюме. Але що ж у ньому зазначити, якщо трудового досвіду немає? У такому випадку опишіть свої досягнення в освіті, причому бажано, щоб вони були максимально релевантні цікавій для вас вакансії. Також опишіть свої практичні навички, які будуть корисні в роботі, і не забудьте згадати про здатність швидко навчатися, щоби продемонструвати рекрутеру, що ви швидко почнете приносити користь компанії.

У ситуації, коли пошук роботи не є питанням виживання і є вільний час, спробуйте попередньо пройти курси, майстер-класи та стажування зі спеціальності, що вас цікавить. Так, на студентів та стажистів старше 40 років часто дивляться трохи «косо», але яка різниця, якщо після цього ви суттєво підвищите свої шанси на працевлаштування з бажаним рівнем заробітної плати?

Пам’ятайте, що в сучасному світі робота може бути дуже різною, і зовсім необов’язково намагатися знайти «тепле містечко» в якійсь конкретній компанії, коли можна спробувати фрілансити. Так ви не залежатимете від чиїхось уявлень про «правильний» вік або досвід, а зможете повністю реалізувати свій потенціал.

Навіть якщо ви поки що нічого особливого не вмієте, на різних фріланс-біржах ви зможете знайти та виконати найпростіші замовлення. Так, вони не будуть надто вже прибутковими, але так ви зможете отримати корисний досвід, розібратися в принципах роботи подібних бірж і надалі вже переходити до більш складних і високооплачуваних проєктів. Крім того, робота на фрілансі суттєво розширить ваш кругозір та допоможе покращити навички ділової комунікації, що надзвичайно важливо.

Пошук роботи після 40 років — це, повторимося, складне завдання, і навіть за грамотного та комплексного підходу ніхто не зможе вам гарантувати, що працевлаштуватися вдасться швидко. Тому дуже важливо психологічно налаштуватися на позитив, не боятися труднощів та відмов та впевнено продовжувати шлях до заповітної мети, що би не сталося!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7305