Як створити онлайн-курс своїми руками? Основні етапи

23.02.2023 14:23

Як створити онлайн-курс своїми руками? Основні етапиНавчальні онлайн-курси сьогодні дуже популярні, адже вони дають змогу усім бажаючим отримувати знання та навички в будь-якому місці та в будь-який зручний час. При цьому автори такого навчання можуть непогано заробляти, а тому багатьох цікавить, як створити онлайн-курс своїми руками. Ну що ж, розказуємо.

Якщо вам спало на думку створити навчальний курс, то значить, вам є що розповісти чи показати потенційним учням. Але із чого почати? Який формат курсу вибрати? Як розробити структуру уроків, де взяти контент та які завдання придумати для учнів? Де розмістити курс і як отримати прибуток від його запуску?

Навіть кілька цих основних питань дають зрозуміти, що створення свого онлайн-курсу — це справа не проста й не швидка. Приготуйтеся до того, що вам доведеться витратити дуже багато часу та сил на розробку, продумування структури уроків, створення навчального контенту тощо. І щоб зусилля в результаті окупилися, постарайтеся від самого початку підійти до процесу максимально відповідально та серйозно.

Виберіть перспективну тему

Тему онлайн-курсу буває дуже складно вибрати, але від неї багато в чому залежить, чи ваш курс зацікавить цільову аудиторію. Вчіть тому, що знаєте самі й що буде корисно досить широкої аудиторії. Спирайтеся на вже наявний досвід: якщо ви вже робили кілька уроків, то, можливо, є сенс поєднати їх в невеликий тематичний курс, який акумулює ваші знання.

Перевірте, які курси та уроки онлайн уже є у вашій ніші. Оцініть їх переваги та недоліки, подумайте, яка тема взагалі не охоплена або охоплена недостатньо. Пам'ятайте, що вам потрібно чимось зачепити цільову аудиторію, запропонувати щось унікальне.

«Накидайте» загальну канву курсу

Будь-який онлайн-курс - це кілька уроків/занять, об'єднаних якоюсь темою. Зазвичай на початку курсу подається якась базова інформація, розкриваються основні поняття, дається уявлення про тему. Далі в міру проходження курсу учні мають отримувати все глибші знання, допоки не досягнуть задуманої автором курсу мети навчання.

Під час підготовки онлайн-курсу на ранніх етапах тезисно запишіть, чого хочете навчити свою аудиторію, продумайте «контрольні точки», за якими ви або ваші учні зможете оцінювати рівень отриманих знань, і розбийте курс на кілька основних блоків.

Створіть план занять

План занять обов'язково знадобиться вам на етапі створення контенту для курсу та допоможе краще структурувати інформацію. Коли у вас є загальні начерки курсу, розбийте його на уроки, а кожен урок потім розбийте на теми, які хочете висвітлити в процесі навчання.

Якщо ви ніколи раніше нікого не навчали, то почніть із малого та зробіть нескладний курс буквально на 5-10 уроків, інакше ризикуєте заплутатися. Для кожного уроку корисно продумати мету, щоб і ви, і ваші майбутні учні розуміли, чого чекати після кожного заняття.

Створіть контент для курсу

Це, мабуть, найскладніший, найтриваліший і найвідповідальніший етап у розробці онлайн-курсу. Вам належить «упакувати» свої знання в зрозумілу учням форму, вибравши, наприклад, живі вебінари, відеоуроки, аудіоуроки, текстово-візуальні уроки або їх комбінацію.

Орієнтуйтеся на вашу нішу та тематику при виборі формату контенту для курсу. Подумайте, наскільки майбутнім учням важливо бачити вас наживо в режимі реального часу, чи потрібен від вас миттєвий зворотний зв'язок, чи хочете ви максимально наблизити онлайн-курс до очного.

Подумайте, чи буде доступ до курсу обмеженим у часі або безстроковим для учнів. При безстроковому доступі учні повинні мати можливість звернутися до навчальних матеріалів у будь-який момент, а це означає, що якщо курс складається, скажімо, з вебінарів, то вони мають бути записані та збережені у хмарному сховищі або на сервері.

Використовуйте ваші наявні напрацювання як основу для курсу. Якщо ви прийшли до ідеї навчати когось онлайн, напевно, у вас уже є щось, що може стати базою для такого навчання - тексти, окремі відеоуроки або вебінари, фото, записи з майстер-класів тощо.

Розробіть домашні завдання

Як правило, в онлайн-курсах теорія комбінується з практикою, щоб знання засвоювалися учнями краще. Це означає, що вам необхідно буде скласти для студентів курсу домашні завдання, які допоможуть їм закріпити пройдену теорію. Завдання, як і уроки, можуть бути представлені в різних форматах.

Залежно від індивідуальних особливостей вашого курсу це можуть бути контрольні тести, відеозйомка практичного відпрацювання учнями тих чи інших навичок, фотозвіти та ін. При цьому умови виконання, критерії перевірки та терміни здачі домашніх завдань, якщо є зворотний зв'язок мають бути однозначно вказані і зрозумілі учням.

Продумайте канали комунікації з учнями

Якщо ви хочете на своєму курсі не просто давати знання, а і взаємодіяти з учнями, даючи їм зворотній зв'язок, вам обов'язково потрібно продумати, як саме ви здійснюватимете комунікацію. Можливо, така опція буде «зашита» в обраній вами платформі для онлайн-курсів, якщо ж ні, то завжди доступні групи в месенджерах, e-mail, системи управління проектами, чат-боти та інше.

Якщо курс розрахований на досить невелику аудиторію, спілкуватися з учнями можна навіть в індивідуальному порядку, комунікуючи будь-яким зручним чином, але обов'язково вкажіть, як довго готові давати зворотний зв'язок і наскільки будете залучені до процесу взаємодії.

Виберіть платформу для розміщення онлайн-курсах

Вибір відповідної платформи, на якій проходитиме навчання, - дуже відповідальний етап, адже потрібно врахувати і вартість розміщення курсу, і доступний для авторів та учнів функціонал, і зручність та простоту використання для обох сторін. При цьому використовувати можна як спеціалізовані майданчики для онлайн-курсів, так і звичайні сайти або популярні соціальні мережі та месенджери.

У кожної платформи свої переваги та особливості, і немає єдиного критерію вибору, оскільки різні курси можуть мати різні потреби. Наприклад, на багатьох спеціалізованих платформах є готові модулі та шаблони для курсів, але вони платні, тоді як у месенджерах та соцмережах проводити курси можна безкоштовно, але тут недоступний широкий функціонал.

Якщо говорити про популярні та затребувані платформи для онлайн-курсів, то можна згадати такі, як Unicraft, GetCourse, Zenclass, Stepik, Google Classroom та Moodle. Із соціальних мереж можна згадати такі, як Facebook чи Instagram, а серед месенджерів користуються популярністю переважно Whatsapp і Telegram.

Подумайте над ціною курсу

Останній у списку, але не останній за значенням етап у розробці онлайн-курсу власноруч — це вибір його ціни. Вона складається з усіх ваших витрат на створення та бажаного прибутку. При цьому важливо знайти баланс між ціною та платоспроможністю потенційних учнів, оскільки навіть найцікавіший і найкорисніший курс, на жаль, не буде затребуваний у цільової аудиторії, якщо для неї він виявиться надто дорогим.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7467