Як заробити на зефірі своїми руками? Головні моменти

09.03.2023 14:57

Як заробити на зефірі своїми руками? Головні моментиПеретворити хобі на бізнес і почати заробляти на цьому гроші? Непогана ідея, але потрібно не просто вміти добре щось робити своїми руками, а ще й знати хоча б основи підприємницької діяльності, аби якнайшвидше окупити стартові витрати та почати отримувати дохід. Сьогодні ми розповімо вам, наприклад, про те, як можна заробити на зефірі своїми руками.

Зефір — ласощі, які багато хто пам'ятає і любить ще з дитинства. Ніжний і повітряний, наче хмара, він так і манить до себе. Однак сьогодні в будь-якому магазині подібний солодкий виріб можна знайти в найширшому асортименті і за цілком доступними цінами, тож чому саме варто спробувати перетворити виготовлення зефіру на бізнес?

Уся справа в тому, що домашній зефір ручної роботи - це зовсім не про їжу. Це ексклюзив, яким можна порадувати себе та близьких на честь якогось свята або ж одного з вечорів вдома, який хочеться зробити особливим. Сучасний зефір, зроблений вручну, відрізняється від масового продукту і незвичайною лінійкою смаків, і креативною формою, і ошатною стильною упаковкою, що перетворює ласощі на справжній шедевр. При цьому готувати зефір досить легко, інгредієнти для нього дуже доступні, а термін зберігання дозволяє робити ласощі заздалегідь. Крім того, пропонувати такий десерт можна як на замовлення, так і у вільному продажу.

У тому, що попит на крафтовий зефір є, можна легко переконатися, зайшовши в популярні соціальні мережі або відкривши сторінку пошуку в браузері. І якщо ви вмієте готувати такий десерт або тільки збираєтеся навчитися з метою заробітку, то у вас є всі шанси на успіх, щоправда, ви повинні розуміти, що ваша пропозиція має бути максимально цікавою і унікальною для цільової аудиторії, щоб бути вище за конкурентів.

Що вам потрібно знати та вміти, щоб зробити приготування зефіру своїми руками прибутковим бізнесом? Ось основні аспекти:

  • рецептура та техніка приготування стабільної зефірної маси відповідно до вашого асортименту;
  • основи фудфотографії та відеозйомки;
  • основи просування у соціальних мережах;
  • основи флористики, якщо займаєтеся зефірними букетами;
  • правила легальної роботи вдома.

Це необхідний мінімум, а далі ви можете розширювати та поглиблювати свої знання в залежності від обраного напрямку вашої справи. Наприклад, якщо ви хочете пропонувати потенційним покупцям не просто класичний круглий зефір різних смаків, а зефір у вигляді квітів, шишок, ягід тощо, вам потрібно додатково навчитися цього, відвідуючи відповідні майстер-класи або купуючи онлайн-курси.

Якщо ви досить впевнені у своїх силах і готові перейти від хобі до бізнесу, кілька головних рекомендацій допоможуть вам почати.

Ретельно опрацюйте асортимент

Якщо ви тільки починаєте заробляти на зефірі, не намагайтеся відразу ж пропонувати широкий асортимент продукції, адже в цьому випадку вам знадобиться багато різноманітних інгредієнтів, інвентарю та витратних матеріалів, а вкладення будуть окупатися повільніше. Краще почати з декількох базових, але при цьому добре відпрацьованих позицій, завдяки яким ви зможете зарекомендувати себе. Так, для перших продажів досвідчені майстри крафтового зефіру радять вибирати не більше 4-5 смаків або різновидів.

Підберіть УТП

Крафтовий зефір, як уже говорилося, цінний своєю ексклюзивністю — його у звичайному магазині не купиш. Але зефірних майстрів і майстринь у наш час з'явилося вже чимало, тому важливо запропонувати майбутнім покупцям щось таке, за чим вони звертатимуться саме до вас. Наприклад, вашою «родзинкою» може стати якийсь дуже незвичайний і цікавий смак або рецептура (веганський, ПП) зефіру, його незвичайна форма або упаковка, адресна доставка тощо.

Зробіть розрахунки

Щоб заробити на зефірі, а не залишитися у збитку, ваш прибуток від його приготування має перевищувати ваші витрати. Для цього дуже важливо правильно розрахувати собівартість зефіру. І хоча цей десерт вважається одним із найдешевших і при цьому високомаржинальних, ваші помилки у розрахунках можуть призвести до втрати прибутку.

Зокрема обов'язково враховуйте не тільки вартість продуктів, необхідних для виготовлення зефіру, але також і вартість витратних матеріалів, амортизацію інвентарю та техніки, вартість електрики та води. І не забудьте, що ціна готового зефіру повинна враховувати і власне вартість вашої ручної роботи, при цьому в середньому на крафтовий зефір ціна варіюється від трьох- до чотириразової собівартості.

Складіть перелік необхідних інгредієнтів, інвентарю, матеріалів

Для приготування зефірної маси вам будуть постійно необхідні такі інгредієнти, як свіжі або заморожені фрукти та ягоди або пастеризовані чизаморожені фруктові та ягідні пюре; цукор та цукрова пудра; агар-агар та/або пектин (залежить від рецептури); яєчні білки в замороженому, пастеризованому або сухому вигляді або готова кондитерська суміш для зефіру і подібних солодощів.

Додатково в залежності від вашого асортименту можуть бути потрібні сублімовані ягоди та фрукти (цілі або в порошку), какао-порошок, натуральний шоколад або шоколадна глазур, горіхи, мармелад, цукати, сухофрукти. Також вам будуть потрібні харчові барвники, стаціонарний або ручний міксер, сотейники для варіння пюре та сиропу, кулінарні термометри, кондитерські мішки та насадки, столик або спеціальна підставка для сушіння зефіру, пергаментний папір або силіконові килимки для відсадки, контейнери для зберігання, морозильна камера, якщо використовуєте заморожені пюре, пакувальні матеріали (коробки, стрічки, пакувальний папір).

Подумайте про канали збуту та рекламу

Якщо навіть ваш зефір ручної роботи буде дуже смачним, красивим і доступним за ціною, його може ніхто не купити, якщо ви не запропонуєте ласощі у правильному місці, у правильний час та з правильною подачею. Сьогодні домашній зефір найчастіше продається через сторінки в соціальних мережах, деякі майстри та майстрині також пропонують такий товар на маркетплейсах або навіть на власних сайтах. Оффлайн-продаж також можливий - як правило, на умовах співпраці з якими-небудь кафе, кав'ярнями або магазинами.

Вам потрібно заздалегідь подумати, де і як саме ви продаватимете свій зефір, а також як рекламуватимете його. Якщо захоплення крафтовим зефіром — це ваше давнє хобі, то перші покупці, напевно, знайдуться серед друзів і знайомих, а далі «сарафанне радіо» рознесе про вас поголос, проте сподіватися тільки на цей спосіб не варто, а важливо ще й активно просувати свій продукт у соціальних мережах, особливо якщо ви готові відправляти зефір в інші міста.

Будь-який бізнес вимагає вкладення сил, часу і, що цілком логічно, грошей. Будьте при цьому готові, що навіть якщо всі довкола хвалили ваш зефір і радили скоріше почати продавати його, це ще не означає, що з першої ж звареної партії ви почнете заробляти нечувані гроші. Але якщо ви не опустите руки і зумієте запропонувати потенційним покупцям дійсно цікавий і цінний продукт, то ваші старання окупляться досить швидко.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7478