Як наважитися на відкриття своєї справи

16.03.2023 13:47

Як наважитися на відкриття своєї справиДивлячись на історії успішних підприємців, здається, що запустити свій бізнес — легка справа, були б гроші. Але тільки-но доходить до реальних кроків для відкриття бізнесу, стає страшно, що нічого не вийде. Сьогодні пропонуємо вам дізнатися, як зважитися на відкриття своєї справи, якщо ви дуже хочете, але боїтеся.

Насамперед вам потрібно розібратися, чому саме вам так страшно розпочати бізнес. Головний страх — це, звісно ж, страх втрати вкладених грошей, особливо якщо це ваші єдині заощадження або кошти, взяті в кредит. Також страшно може бути взяти на себе всю повноту відповідальності за успіх розпочатого справи і фінансове благополуччя найнятих працівників, а ще может бути страшно через брак досвіду і знань, вірогідного засудження з боку оточуючих, втрати існуючого рівня життя.

Подібні страхи можуть бути цілком обґрунтовані, проте якщо ви дійсно хочете розпочати власний бізнес, з ними доведеться боротися. Щоб подолати страх невдачі та зважитися на відкриття своєї справи, потрібно зробити ось що.

Прийміть відповідальність

Якщо ви думаєте, що власник бізнесу може собі дозволити нічого не робити і лише підраховувати бариші, то змушені вас розчарувати. У бізнесі, особливо на етапі запуску, не буває класичної робочої 5-денки з 8 до 17, з вихідними, святами та стандартною відпусткою. Вам потрібно бути готовими працювати буквально 24/7 і повністю відповідати за можливі помилки та провали.

Не йдіть у незнайому сферу

Навіть успішна бізнес-ідея може провалитися, якщо ви абсолютно нічого не знаєте про нішу, в яку хочете потрапити. Так що чим краще ви знатимете особливості бізнес-процесів у тій чи іншій сфері, тим легше вам буде зважитися на відкриття своєї справи. Якщо ж ви хочете все ж таки ризикнути, то обов'язково вам потрібно поспілкуватися з експертами в обраній галузі, щоб дізнатися якнайбільше про різні нюанси.

Отримайте управлінський досвід

Якщо ви ніколи ніким і нічим не керували, наважитися на запуск свого бізнесу буде особливо складно. І вам потрібно постаратися отримати управлінський досвід до старту справи, щоб на практиці зіткнутися з тими завданнями, які ви повинні вирішувати в бізнесі. Якщо такої можливості немає, постарайтеся самостійно максимально докладно вникнути у деталі майбутніх бізнес-процесів.

Оцініть ризики

Як згадувалося, головний страх при відкритті власного бізнесу — це страх провалу. Боятися прогоріти абсолютно нормально, але не можна дозволяти подібному страху справді впливати на рішення про відкриття своєї справи. Краще натомість постаратися якомога точніше оцінити можливі ризики, а для цього обов'язково потрібно побудувати фінансову модель майбутнього бізнесу: ви повинні чітко розуміти, скільки коштів і сил потрібно вкласти, як довго вкладення окупатимуться і як швидко ви матимете прибуток.

Розбийте глобальні завдання на маленькі етапи

Один із страхів, пов'язаних із відкриттям своєї справи, - це страх глобальності майбутніх змін. Складно уявити навіть, з якого боку «підступитися» до бізнесу, і це заважає нарешті зважитися на власну справу. Однак якщо розбити глобальні завдання із запуску бізнесу на кілька етапів поменше, то все виглядає не так уже й страшно. Наприклад, можна спочатку в принципі перевірити життєздатність бізнес-ідеї, потім зайнятися списком необхідних для відкриття документів, далі зайнятися підбором приміщення та обладнання, якщо потрібно, тощо.

Використовуйте власні кошти для старту

Так, прогоріти в бізнесі і втратити гроші дуже страшно, але ще страшніше буває, якщо це були чужі гроші — взяті в борг у друзів, родичів і знайомих або ж взяті в кредит у банку. Тож по можливості запускати бізнес краще виключно на власні кошти, тоді і страх перед відкриттям своєї справи буде набагато меншим. До того ж, стимул зберегти і примножити гроші буде в даному випадку теж вищим.

Не бійтеся заощаджувати

Страх надто великих витрат на запуск та підтримку бізнесу — ще один у скарбничці потенційних підприємців: багатьом здається, що без повного комплекту нового високоякісного обладнання, «навороченого» офісу в кращому бізнес-центрі міста чи найдорожчих матеріалів успіху не досягти, і бояться починати свою справу, доки не накопичать достатньо коштів на все це. Але правда в тому, що зовсім не обов'язково витрати на бізнес мають бути настільки високими, на деяких аспектах можна і навіть потрібно економити, щоб якнайшвидше почати окупати вкладення.

Вчіться всьому, що може стати в нагоді

Страх відкрити свою справу може бути пов'язаний, як ми згадували на самому початку, з недостатністю знань та професіоналізму у вибраній сфері. Подолати такий страх вийде, якщо розпочати вчитися усьому необхідному якомога раніше. Це можуть за необхідності «живі» або онлайн-курси, спеціальні школи для підприємців-початківців, різні корисні книги — словом усе, де ви зможете почерпнути потрібні відомості, які допоможуть вам у майбутній справі.

Зважитись на свою справу складно і дуже страшно, але якщо ви дійсно хочете досягти в бізнесі успіху, то вам не потрібно боятися помилок і провалів, невдач і збитків, а потрібно бачити мету, розуміти, що, як і для кого ви збираєтеся робити, а також робити конкретні кроки для реалізації задуманого - тоді все напевно вийде!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7483