Де можна працювати віддалено? ТОП-5 альтернатив офісу

28.03.2023 08:53

Де можна працювати віддаленоСьогодні віддалена робота дуже популярна навіть серед представників традиційно «офісних» професій. Тому питання про те, де можна працювати віддалено, щоб ніщо не відвертало увагу від поставлених завдань, також дуже популярне. Пропонуємо до вашої уваги ТОП-5 альтернатив офісу, які виручать вас у разі потреби попрацювати дистанційно.

У 2020 році життя всього світу змінилося, коли почалася пандемія коронавірусної інфекції COVID-19. Багато країн запровадили безпрецедентні карантинні заходи, заборонивши мешканцям навіть виходити з дому, окрім випадків гострої потреби. Й у зв’язку із цими подіями величезній кількості людей довелося зіткнутися з таким поняттям, як віддалена робота.

Раніше віддаленою роботою займалися переважно фахівці IT-сфери, бізнесмени, менеджери та представники різних творчих професій. Але в останні декілька років на неї часом доводилося переходити навіть вчителям, а це означає, що попит на локації, де можна спокійно та плідно попрацювати, значно зріс.

Тим, хто вперше зіткнувся з необхідністю працювати віддалено, може здатися, що нічого складного в цьому немає, а спальня чи кухня будинку можуть стати гарним робочим місцем. На жаль, це не зовсім так, і сьогодні ми з вами поговоримо про те, де ж працювати віддалено буде найефективніше й найзручніше.

Домашній кабінет

Працювати віддалено прямо в себе вдома — чи це не мрія? І справді, на перший погляд робота з дому здається чудовою альтернативою офісу, але насправді в домашніх умовах буває вкрай складно організувати себе, налаштуватися на робочий лад і не відволікатися на членів родини та різні домашні справи.

Виходить, працювати з дому не так уже й добре. Єдиний виняток можна зробити, якщо в будинку чи квартирі є можливість організувати повноцінний робочий кабінет, де ніхто не відволікатиме. Причому це не обов’язково має бути окреме приміщення, наприклад, робочий куточок можна зробити на утепленому балконі або в одній із житлових кімнат, відділивши простір перегородкою.

Коворкінг

Це, мабуть, один із найбільш логічних та вдалих варіантів. По суті коворкінг є повноцінною заміною офісу, і тут можна орендувати на кілька годин або на цілий робочий день індивідуальне робоче місце, окремий кабінет або переговорну кімнату.

У коворкінгу є все необхідне для плідної роботи — і безліч розеток для техніки, і безлімітний інтернет, і принтери зі сканерами. А ще тут зазвичай є кухня із чаєм чи кавою та солодощами, що вже включені у вартість оренди.

Як бачите, у коворкінгів є чимало переваг, але вони мають і один істотний мінус — важкодоступність та розцінки. У великих містах хороші коворкінги в зручних районах мають величезний попит, ціни там чималі, а місця в них потрібно бронювати заздалегідь. У маленьких містах коворкінгів, як правило, або немає, або дуже мало, а умови можуть бути не найпривабливішими.

Парк або сквер

За хорошої погоди працювати на свіжому повітрі — одне задоволення. Звичайно, повний робочий день на лавці в парку чи сквері не просидиш, але кілька годин плідної роботи в тихому місці забезпечені. Варто лише запастися ноутбуком, павербанком та смартфоном із доступом до мобільного інтернету чи мобільним модемом.

Якщо погода може підвести, можна прихопити із собою в парк теплий плед, а також термос із гарячим чаєм чи кавою. Вибирати місце та час для роботи найкраще так, щоб людей у парку чи сквері було мінімум, інакше є ризик регулярно відволікатися на сторонніх.

Кав’ярня

Для віддаленої роботи в кав’ярні потрібно мати із собою мінімум обладнання, адже там зазвичай є розетки, і доступ в інтернет. Плюс у кав’ярні завжди тепло та затишно незалежно від погоди за вікном. Єдиною проблемою є те, що просто так цілий день у кав’ярні не просидиш, а отже працювати там довго не вийде.

Під час віддаленої роботи в кав’ярні необхідно періодично хоча б щось замовляти, інакше персонал може навіть попросити піти, щоби звільнити місце для відвідувачів, які точно принесуть закладу гроші. Як варіант можна вибрати для віддаленої роботи не звичайну кав’ярню, а антикафе — місце, де можна сплатити час перебування і спокійно працювати, не замислюючись про те, що доведеться щось замовити з їжі чи напоїв.

Торговий центр

Віддалено працювати може бути зручно в лаунж-зоні якогось торгового центру. Там, як правило, дуже комфортні умови та є розетки, інтернет, їжа, туалет. А ще в торгових центрах за час перебування зазвичай не потрібно нічого платити, що може бути дуже вигідним.

Зрозуміло, для роботи найкраще вибирати ранкові та денні години в будні дні, коли в ТЦ малолюдно та тихо. Можливо, іноді вам доведеться змінювати локацію, щоб не привертати до себе пильну увагу персоналу.

Для віддаленої роботи можуть стати в нагоді ще такі не зовсім очевидні місця, як музеї та бібліотеки, а також заміські будинки. У кожному випадку будуть свої нюанси, але поєднує їх те, що попит на подібні місця серед фрілансерів невисокий, а витрати — мінімальні.

Працювати віддалено завжди складніше, ніж в офісі, хоча б із тієї причини, що для віддаленої роботи потрібна відмінна самоорганізація, а також здатність швидко підлаштовуватися під будь-які зміни в планах і завжди виконувати поставлені завдання, не відкладаючи їх «на потім». Тому правильний вибір місця для віддаленої роботи допоможе оптимізувати організаційні моменти та використати свій робочий потенціал на максимум.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7110