Хто такий shopping-асистент і як ним стати

25.04.2023 14:14

Хто такий shopping-асистент і як ним статиЩе нещодавно про таку професію, як shopping-асистент, мало хто чув, а сьогодні до послуг подібних фахівців звертається все більше і більше покупців. Ми пропонуємо вам дізнатися, хто такий shopping-асистент і як ним стати, щоб перетворити свою любов до шопінгу і стилю в пристойні гроші.

Shopping-асистент (шопінг-асистент), відомий також як персональний шопер, - це той, хто супроводжує клієнта під час покупок. Хоча в цілому напрям роботи шопінг-асистента може бути будь-яким, найчастіше подібні фахівці затребувані при виборі одягу, взуття та аксесуарів, коли вони можуть підказати покупцям найбільш вдалі з погляду моди та стилю варіанти, знайти найвигідніші пропозиції або навіть повністю зібрати гардероб під певні запити.

Асистент з шопінгу, як правило, має освіту стиліста або дизайнера, до переліку його послуг може входити як повний супровід клієнта «під ключ», так і частковий. При цьому клієнтам корисні не тільки пізнання персонального шопера у сфері моди та стилю, але й можливість заощадити час чи гроші: шопінг-ассистент знає, де, що і за скільки продається, та допомагає швидко знайти необхідне в рамках обумовленого бюджету.

Персональні шопери можуть бути незалежними або можуть працювати в агентствах або безпосередньо великих магазинах ачибо торгових мережах. Як правило, послуги шопінг-супроводу незалежних спеціалістів оплачуються погодинно або в розмірі 5-10% від суми покупок, тоді як робота персональних шоперів, найнятих агентствами чи магазинами, може оплачуватись за фіксованою ставкою.

У рамках шопінг-супроводу асистенту зазвичай належить проаналізувати потреби клієнта, проконсультувати з питань стилю, кольоротипу зовнішності, типу фігури, правильного поєднання кольорів, фасонів тощо. Професійний шопінг-асистент може працювати без обмежень за статтю, віком, національністю або іншою ознакою, але при необхідності може спеціалізуватися і на якійсь одній категорії покупців.

Шопінг-помічник ніколи не повинен нав'язувати клієнту те, що подобається йому самому. Так, він повинен певною мірою мати дар переконання і вміти довести свою точку зору, але право остаточного вибору завжди належить тільки покупцеві. І до необхідних навичок для особистого шопера входить вміння виявити реальне ставлення клієнта до запропонованих речей, і такожвміння брати інтерв'ю і давати зворотний зв'язок.

Shopping-асистент допомагає підібрати стильні образи, вкластися до певного бюджету та загалом оновити імідж та гардероб. Він повинен постійно «тримати руку на пульсі», щоб бути в курсі всіх модних трендів, повинен чудово орієнтуватися в різноманітності пропозицій від різних магазинів і, звичайно ж, повинен постійно підвищувати свою кваліфікацію. Професійний особистий шопер може вельми пристойно заробляти, адже звертаються до подібних фахівців зазвичай люди з статком вище середнього.

Як можна стати shopping-помічником? Почати потрібно, зрозуміло, з навчання. Найчастіше в персональних шоперів перекваліфікуються ті, хто вже має той чи інший досвід роботи у сфері моди та краси, наприклад, це стилісти, візажисти, перукарі, баєри, асистенти стилістів, але можна навчитися професії шопінг-супроводу і «з нуля» - на очних або онлайн-курсах стилістів-іміджмекерів та професійних шоперів. Тут потрібна дійсно хороша теоретична база, тому не нехтуйте навіть найменшою можливістю отримати потрібні знання в тематиці стилю, моди, типів фігури та кольоротипів зовнішності, колористики тощо.

Крім теорії, вам обов'язково потрібна практика. Звісно, ніхто не захоче бути «піддослідним кроликом» у фахівця-початківця за гроші, а от запропонувати свою допомогу рідним, друзям і знайомим безкоштовно — відмінний спосіб потренуватися і відточити свої навички. До того ж, якщо ваша допомога дійсно виявиться корисною, ваші близькі із задоволенням розкажуть про це іншим і ви зможете зібрати свою першу базу потенційних клієнтів.

Пам'ятайте, що особистий бренд — голова всьому. Фахівцю-одинаку обов'язково потрібно не просто активно рекламуватися на різних візуальних майданчиках на кшталт Instagram, TikTok та Youtube, але й демонструвати свою експертність, показувати успішні кейси, співпрацювати з магазинами та брендами, відвідувати професійні заходи тощо. Вам потрібно заробити репутацію професіонала у своїй справі і показати потенційним клієнтам, як з вашою допомогою вони зможуть робити вигідні покупки та отримувати стильні образи, якими всі захоплюватимуться.

Будьте готові до того, що відчутний дохід професія шопінг-помічника почне приносити не відразу, адже для накопичення досвіду, знань та репутації потрібен час. До того ж для роботи персонального шопера характерні явні сезонні коливання, адже в основному клієнти замислюються про зміну гардеробу восени та навесні. З іншого боку, як спеціаліст ви в майбутньому зможете не тільки ефективно продавати свої послуги і підвищувати дохід, але й за бажання вийти на співпрацю зі світовими брендами або подорожувати з клієнтами в рамках шопінг-турів.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7517