Хто такий таргетолог і як ним стати

02.05.2023 13:35

Хто такий таргетолог і як ним статиСеред сучасних діджитал-професій однією з найбільш недооцінених можна назвати професію таргетолога: часто роботодавці навіть не шукають такого фахівця окремо, а намагаються його функції доручати «універсальним» SMMщикам. Однак насправді хороший таргетолог для компанії, що рекламується в інтернеті, — на вагу золота, і сьогодні ми розповімо вам про те, що це за фахівець і як ним можна стати.

Щоб зрозуміти хто такий таргетолог і чим він займається, спочатку потрібно трохи дізнатися власне про таргетинг: він нерозривно пов'язаний з поняттями інтернет-реклами та конверсії і є рекламним механізмом, що дозволяє виділити з усієї аудиторії лише частину, що відповідає певним критеріям, а потім показати рекламу тільки цій частині.

Навіщо це потрібно? Насамперед — щоб не витрачати даремно кошти з рекламного бюджету, адже реклама може бути показана тисячам і десяткам тисяч користувачів, але якщо серед них не виявиться жодного, кому справді буде цікавий рекламований продукт, послуга, бренд чи компанія, то всі гроші будуть витрачені даремно, бюджет кампанії буде «злитий».

За допомогою таргетингу можна зробити так, щоб рекламу бачили саме ті, хто може стати покупцем або клієнтом компанії. Термін «таргетинг» утворено від слова target, що з англійської перекладається як «ціль». Таргетинг залежно від критеріїв відбору груп користувачів буває тематичним, за інтересами, географічним, соціально-демографічним, поведінковим тощо.

Аудиторія, на яку спрямований таргетинг, називається цільовою, а результатом правильного застосування таргетингу є зазвичай вчинення цільової дії — перехід по рекламному посиланню, реєстрація, підписка, дзвінок, покупка та ін. Чим вище кількість цільових дій по відношенню до загального числа показів реклами, тим вище конверсія і тим ефективніше витрачається рекламний бюджет.

Таргетолог — це той, хто налаштовує проведення рекламних кампаній так, щоб оголошення було показано саме цільовою аудиторією, яку може зацікавити пропонований продукт чи послуга. Зазвичай таргетологи сьогодні працюють у соціальних мережах, але також вони можуть працювати і з сервісами контекстної реклами в пошукових системах, а також взагалі з будь-якими рекламними системами та майданчиками, де потрібне налаштування цільової аудиторії.

У професії таргетолога наразі не існує якихось єдиних стандартів, таргетингу не навчають у коледжах чи університетах, і робочі обов'язки такого фахівця в кожній конкретній компанії можуть бути свої. До того ж далеко не всі власники бізнесу, які проводять рекламні кампанії в інтернеті, взагалі зацікавлені у наймі саме таргетолога, оскільки вважають, що налаштуваннями реклами можна займатися і своїми силами.

В результаті, щоб стати таргетологом, потрібно, по-перше, ретельно вивчити вакансії на ринку праці та скласти перелік вимог, які пред'являються роботодавцями до таргетологів, а також вивчити перелік посадових обов'язків та види виконуваних робіт. Ви повинні чітко уявляти собі, чим вам належить займатися як таргетологу, щоб визначити, які вам потрібні навички та знання для такої роботи.

Наприклад, у загальному випадку робота таргетолога на проекті включає аналіз рекламованого продукту і створення стратегії просування, створення креативів і запуск реклами, а також аналіз результатів та оптимізацію реклами. На різних етапах роботи вам можуть знадобитися стратегічне мислення, вміння аналізувати аудиторію, конкурентів та самі продукти, працювати з майнд-картами, створювати рекламні тексти, банери чи відеоролики, а також власне налаштовувати критерії відбору цільової аудиторії та підбирати рекламний бюджет. Крім того, вам знадобиться розуміння ключових показників інтернет-маркетингу та вміння їх відслідковувати та аналізувати.

Для роботи таргетологом вам потрібно будь-яким доступним чином отримати необхідну теоретичну підготовку у сфері інтернет-реклами та таргетингу, використовуючи для цього офлайн- та онлайн-курси, майстер-класи, воркшопи, а також самоосвіта . Причому знайте, що ваше навчання насправді не завершиться ніколи, адже постійно з'являються нові і нові рекламні інструменти, змінюються тренди в інтернет-рекламі та потреби цільової аудиторії, тож вам завжди потрібно тримати руку на пульсі.

Скільки може отримувати тартеголог за свою роботу? Це залежить від багатьох факторів, включно з рівнем професіоналізму та досвідом такого фахівця, кількістю проектів, розмірами рекламних бюджетів і, що найважливіше, самим форматом роботи: таргетологи-фрилансери зазвичай самі встановлюють розцінки на послуги та формують власну зайнятість, а у таргетологів, що працюють в агентствах, може бути як фіксована ставка, так і ставка + відсотки від отриманих результатів.

Почати працювати таргетологом можна як «з нуля», так і вже з певним досвідом у сфері інтернет-маркетингу. У новачків-фрілансерів зазвичай низькі розцінки і мало проектів, тому на старті кар'єри можна спробувати свої сили спочатку у ролі помічника таргетолога: зазвичай це передбачає виконання нудних рутинних завдань та досить низьку зарплату, але це дасть необхідну практику.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7523