Що таке інфопродукт та як його створити?

08.05.2023 15:46

Що таке інфопродукт та як його створити?Інфобізнесменів сьогодні нерідко зневажливо називають «інфоциганами», проте насправді вони можуть надавати реально цінні знання. Сьогодні купити такі товари не проблема, і ми пропонуємо вам дізнатися, що таке інфопродукт і як його створити, якщо ви хочете спробувати і свої сили на ниві інфобізнесу.

Під інфопродуктом прийнято розуміти цифровий товар, у який «упаковано» чиїсь знання та вміння. Зазвичай інфопродукти випускаються у вигляді аудіо- або відеокурсів, вебінарів, тренінгів, гайдів, марафонів, електронних книг, чек-листів та ін. Залежно від того, наскільки затребувані запропоновані автором інфопродукту знання , ціна цього продукту може бути різною.

Грамотно створений інфопродукт допомагає, як сьогодні виражаються, закрити конкретні болі покупців: хтось хоче дізнатися від професійного автомеханіка, як лагодити карбюратор, комусь хочеться навчитися готувати різотто не гірше за шеф-кухаря з мішленівськими зірками, а хтось мріє, припустимо, відкрити свій ресторан і хоче дізнатися про реальний досвід якогось успішного ресторатора…

Основну цінність становлять в інфопродукті саме унікальні знання, які більше ніде не можна отримати. Причому вартість доступу до таких знань зазвичай корелює з авторитетом автора у цільової аудиторії: якщо аудиторія вважає автора експертом, довіряє його думці і порадам, то й знання, якими автор ділиться, котируватимуться високо, навіть якщо об'єктивно вони й не такі вже й цінні.

Водночас навіть справді корисні інфопродукти можуть не мати попиту з тієї простої причини, що автори їх нічим не примітні, невідомі цільовій аудиторії і ще не встигли заслужити авторитету. Ось чому перш ніж братися за виготовлення інфопродукту, потрібно спочатку зайнятися розвитком особистого бренду, щоб розповісти цільовій аудиторії, чому саме вам можна довіряти в тому чи іншому питанні і чому саме вам потрібно платити гроші за доступ до пропонованих знань.

Але, припустимо, авторитет у вас вже є, а що ж робити далі? Як саме можна створити свій інфопродукт, якщо хочеться, щоб власні знання та вміння почали приносити дохід? Є безліч варіантів, але спочатку потрібно визначитися з конкретним видом інфопродукту, а це залежить і від рівня ваших знань, і від рівня підготовки, і від запитів цільової аудиторії, тому тут не все так просто.

Інфопродукти бувають різні за складністю: в одних випадках на створення потрібно лише кілька днів і мінімум обладнання, тоді як в інших — тижні і місяці кропіткої роботи, спецобладнання та додатковий час на зворотний зв'язок. Сьогодні розглянемо основні аспекти створення інфопродуктів кількох базових видів для початківців, щоб на їхньому прикладі в цілому зрозуміти, як робляться інфотовари.

Подкаст

Якщо для вашого інфопродукту не важлива візуальна складова, сміливо випускайте його у форматі подкасту або серії подкастів: по суті, це буде та ж лекція (або серія лекцій), але в цифровому форматі. Щоб створити інфопродукт в даному випадку, вам потрібно лише будь-яке звукозаписне обладнання, тобто в теорії вистачить навіть звичайного смартфона. Щоравда, якщо ви хочете досягти максимальної якості вашого продукту, краще записуйтеся в звукоізольованому приміщенні за допомогою гарного мікрофона.

Важливо при цьому не забути приділити увагу дикції, гучності начитки, відсутності слів-паразитів у мові тощо. Вам може також знадобитися робота над тембром голосу та швидкістю мови, над виразністю. Поширювати готовий продукт ви зможете електронною поштою або через месенджери, а також його можна «залити» на хостинг і давати покупцям посилання для доступу.

Майстер-клас

Майстер-клас — вид інфопродуктів, у яких автори наочно показують покупцям, як виконати те чи інше заявлене завдання. Майстер-класи сьогодні поширюються здебільшого у форматі відеоуроків, доступ до яких можна надавати за посиланням на хостинг або які можно розповсюджувати електронною поштою.

Майстер-класи можуть бути розраховані на різний рівень підготовки користувачів, можуть вимагати або не вимагати від учасників спеціального обладнання та матеріалів, їх можна проводити наживо або онлайн, в режимі реального часу або в записі.

Початківцям простіше пропонувати аудиторії майстер-класи в записі, коли можна зробити скільки завгодно дублів для отримання потрібного результату. Запис дуже бажано вести за допомогою досить гарної камери та з мікрофоном, щоб якість і відеоряду, і звуку не страждали.

Семінар або вебінар

Семінари — формат інфопродуктів для живого спілкування, де 90% часу відводиться на лекцію та 10% - на взаємодію з аудиторією. Семінари особливо затребувані як спосіб вирішити якусь конкретну проблему, з якою стикається аудиторія, вони дають покупцям можливість відразу ж отримати відповідь на питання, що цікавить.

Вебінар — це той самий семінар, але в онлайн-форматі. У певний час користувачі, що купили продукт, підключаються до онлайн-трансляції і слухають лекцію автора, дивляться демонстрацію тих чи інших дій, а також при необхідності задають питання по темі.

Окремо варто відзначити ще й так звані автовебінари, тобто продукти, які є записом проведеного вебінару. Подібні інфотовари цікаві тим покупцям, які не змогли бути присутніми на вебінарі в режимі реального часу, але хотіли б отримати запропоновані знання.

Аудит або особиста консультація

Аудит найчастіше має на увазі, що автор такого інфопродукту, ґрунтуючись на своїх професійних знаннях та досвіді, аналізує проблему, з якою зіткнувся покупець, а потім пропонує можливі варіанти вирішення.

Консультація є разовим або постійним спілкуванням з клієнтом або групою клієнтів в онлайн або офлайн форматі для вирішення різних клієнтських завдань. Як правило, консультація оцінюється вище, ніж просто аудит, оскільки передбачає більш глибоке залучення автора інфопродукту до вирішення проблем клієнта.

Інструкція (гайд)

В інфобізнесі інструкція, яка також називається гайдом, - це збірка конкретних дій, необхідних для досягнення результатів. У гайд може бути включений тільки текст, текст і фото або текст, фото та інфографіка. Також гайди можуть випускатись у відеоформаті.

Звісно, вищеописаними різновидами інфопродуктів не вичерпується весь спектр можливих варіантів. І існують, наприклад, ще різні інтенсиви, марафони, сайти або канали з платним доступом, електронні книги і навіть повноцінні онлайн-курси, але всі вони призначені більше для «просунутих» авторів, які мають необхідні ресурси для об'ємної та копіткої роботи з «упаковки» своїх знань та досвіду.

Залежно від вибраного виду інфопродукту робота щодо його створення може включати визначення основної теми, складання схеми освітнього процесу та таймінгу, вибір формату подачі інформації та безпосередньо створення цифрового матеріалу, що може майте на увазі, аудіо-або відеозапис, зйомку фото, написання супутніх текстів, створення інфографіки та ін.

Також до переліку робіт із створення інфопродукту зазвичай входить пошук цільової аудиторії та визначення способів його поширення, встановлення оптимальної ціни продукту, а також розробка безпосередньо схеми його просування. Після залишається тільки продавати створений інфотовар і отримувати дохід, хоча, звісно ж, тут ще можуть бути свої підводні камені.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7527