Що таке лід-магніт в онлайн-бізнесі

31.05.2023 13:46

Що таке лід-магніт в онлайн-бізнесіЯкщо інтернет-користувач не знайомий із брендом або компанією, йому зазвичай складно зважитися на покупку. Щоб подолати подібний бар'єр і завоювати довіру цільової аудиторії, в інтернет-маркетингу широко застосовуються так звані лід-магніти. Сьогодні пропонуємо вам дізнатися докладніше про те, що це таке та як може допомогти онлайн-бізнесу.

Лід-магніт - це безкоштовний корисний продукт, який потенційний покупець отримує в обмін на свої контакти, найчастіше - e-mail. Лід-магніт допомагає зруйнувати бар'єр недовіри між користувачем та брендом/компанією та сприяє ухваленню рішення про купівлю.

Якщо ви активно користуєтеся інтернетом, ви напевно вже неодноразово стикалися з лід-магнітами, адже вони поширені практично у всіх сферах e-commerce. Наприклад, дуже часто в ролі лід-магнітів виступають безкоштовні гайди, чек-листи, різні шаблони, купони знижок, електронні книги та інші подібні цифрові товари, для отримання яких на сайтах компаній пропонується заповнити просту форму, де потрібно вказати контактний e-mail .

Лід-магніт потрібен, щоб стимулювати інтернет-користувачів спуститися «глибше» по вирві продажів. Він застосовується на перших етапах взаємодії потенційних покупців з компанією (брендом) і допомагає зацікавити цільову аудиторію основним пропонованим продуктом: отримавши щось корисне абсолютно безкоштовно, користувачі більш охоче будуть знайомитися з пропозицією, більше довірятимуть компанії (бренду).

Щоб лід-магніт працював успішно, важливо зробити його простим, корисним, унікальним, автономним та доступним для використання відразу ж. На кожному з цих пунктів зупинимося докладніше.

Простота використання

Для того щоб лід-магніт дійсно залучав користувачів і викликав бажання ним скористатися, він повинен бути простим, тобто його застосування не повинно викликати жодних складнощів навіть у найбільш непідготовлених. В ідеалі користувач повинен відразу після заповнення форми лід-магніту отримувати на вказану адресу електронної пошти свій безкоштовний цифровий товар, будь то файл, посилання або промокод.

Користування

Головне у лід-магніті — це те, що він має обов'язково приносити користь цільовій аудиторії. Якщо безкоштовна пропозиція нічим не корисна, вона не стимулюватиме до купівлі основного продукту. Визначити, що саме може бути корисним цільовій аудиторії, допомагає ретельний аналіз її інтересів та потреб, проблем та шляхів вирішення.

Швидкий результат

Користь лід-магніт повинен почати приносити одразу після отримання. Наприклад, якщо користувачам як лід-магніт пропонується електронна книга або, скажімо, запис вебінара, то отримати доступ до цієї безкоштовної пропозиції користувачі повинні негайно: до електронного листа повинен бути прикріплений файл з книгою або посилання на відеохостинг, де розміщено запис; при цьому від користувачів не повинно вимагатися додаткових дій.

Автономність

Розробка кожного конкретного лід-магніту вимагає багато сил, часу і, звісно, фінансових вкладень. Тому створювати кілька магнітів для різних сезонів чи ситуацій просто невигідно, а потрібно створити один лід-магніт, який працюватиме без додаткових дій з боку компанії (бренду), тобто автономно.

Унікальність

Унікальність лід-магніту тісно пов'язана з його користю: він має пропонувати щось не просто корисне, а ще й ексклюзивне, чого не знайдеш деінде. В іншому випадку лід-магніт для користувачів безглуздий: так, він приносить користь, але цю ж користь користувачі легко можуть отримати в іншому місці, а значить їм немає сенсу взаємодіяти з компанією.

Усі лід-магніти можна розділити в основному на інформаційні, експертні, навчальні та розважальні. Інформаційні дають доступ до якоїсь інформації, яка закрита для інших. Причому це можуть бути як якісь унікальні дані, отримані компанією в процесі її діяльності, так і корисна «вичавка» вже обробленої інформації, що перебуває в загальному доступі.

Головне тут те, що компанія виступає експертом у тій чи іншій сфері, а значить, до отриманої від неї інформації довіра висока. Приміром, чек-лист з написання текстів для підвищення продажів від професійної студії контенту, за плечима якої успішна співпраця з десятками відомих компаній, викликає довіру: якщо з такою студією працювали настільки «великі» клієнти, значить тут дійсно знають, як писати тексти.

Приклади інформаційних лід-магнітів включають згадані чек-листи, а також різні шпаргалки, гайди (керівництва), добірки корисних сервісів, книг або інших джерел інформації, набори шаблонів, інфографіки.

Експертні лід-магніти — своєрідне продовження інформаційних. Такі лід-магніти складніші і для створення, і для сприйняття користувачами, але вони добре сприяють формуванню лояльності до компанії через її експертність. Як уже було сказано раніше, довіра до інформації від експертів у тій чи іншій сфері висока, тому подібні лід-магніти можуть діяти дуже ефективно.

Як експертні лід-магніти можна розглядати, наприклад, електронні книги, різні тематичні звіти, дані досліджень та аналітики, а також запрошення до закритих професійних спільнот на тій чи іншій. платформі.

Якщо говорити про навчальні (освітні) лід-магніти в онлайн-бізнесі, то це, мабуть, найбільша група. Безкоштовно вчитися чогось дійсно корисного люблять багато інтернет-користувачів, а після безкоштовних навчальних матеріалів їм завжди можна запропонувати платні. Що може стати навчальним лід-магнітом?

Будь-який урок у форматі фото або відео, вебінар або запис лекції, розбір помилок або навіть цілі безкоштовні курси — все це підходить на роль лід-магніту. Найбільше подібні пропозиції підходять тим компаніям і брендам, які безпосередньо заробляють саме на навчанні, але ці лід-магніти можуть бути корисні й іншим видам онлайн-бізнесу.

Щодо розважальних лід-магнітів, то їхня користь для потенційних клієнтів полягає в тому, що вони допомагають весело та цікаво провести час. Різні тести, ігри, гороскопи, добірки кумедних історій, розіграші призів (знижок), комікси, конкурси, стікер-паки для месенджерів, опитування чудово впораються з подібним завданням. І в даному випадку примітно те, що прямий взаємозв'язок між розважальним лід-магнітом та необхідністю здійснити покупку інтернет-користувачі не бачать, вони не відчувають «тиску» з боку компанії (бренду) і легше погоджуються на взаємодію. При цьому навіть якщо покупка і не буде здійснена найближчим часом, користувачі все одно запам'ятають бренд, їх контакти будуть в базі і можна буде розраховувати на лояльність при подальших взаємодіях.

На окрему увагу заслуговують ще так звані вигідні лід-магніти, які мають на увазі пряму фінансову вигоду для потенційних покупців. Це можуть бути промокоди або купони на знижки, демо-версії продукту, доступ до тестового періоду, безкоштовні консультації, «заморозки» цін, безкоштовні марафони, подарунки, акції, безкоштовні доставки, доступ до попереднього замовлення тощо.

Лід-магніти отримали свою назву за те, що вони, подібно до реальних магнітів, притягують до компанії/бренду лідів, тобто майбутніх покупців або клієнтів. Однак щоб «магнітний» ефект спрацював, розробці лід-магніту важливо приділити достатньо уваги, постаравшись максимально точно визначити потреби цільової аудиторії, знайти спосіб їх часткового (!) закриття і грамотно розмістивши свою безкоштовну пропозицію як на власному сайті компанії, так і на різних рекламних майданчиках.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7545