Як налаштуватися на роботу після перерви

19.06.2023 08:55

Як налаштуватися на роботу після перервиНавіть якщо робота загалом подобається, часом налаштовуватися на робочий ритм буває дуже складно, скажімо, після довгих вихідних, свят чи відпустки. Як у такому разі бути? Як налаштуватися на роботу, щоб ефективно виконувати поставлені завдання та раціонально витрачати робочий час? Про це докладніше поговоримо далі.

Коли ми день у день ходимо працювати й регулярно виконуємо одні й самі чи схожі завдання, ми звикаємо до певного ритму. Живучи в цьому ритмі, ми легко налаштовуємося на роботу щоранку, але коли він збивається, ми відчуваємо труднощі з поверненням у звичну колію.

Якщо ви були у відпустці або на довгому вікенді, то напевно під час відпочинку ви дозволяли собі спати довше звичайного, робити те, що хочеться, а не те, що треба. У результаті, коли вам після перерви терміново потрібно повернутися до робочого режиму, ви відчуваєте млявість, сонливість і цілковите небажання працювати.

На щастя, навіть якщо ваша робота й не є мрією всього вашого життя, ви однаково зможете зробити так, щоби праця була вам на радість, а не на тягар. Дотримуйтеся для цього кількох простих рекомендацій у перші дні після повернення на роботу.

Виспіться перед першим робочим днем

Якщо перед першим робочим днем після тривалої перерви ви ще й не виспитеся, навіть не розраховуйте, що зможете швидко включитися у звичний режим. Цілий день вас клонитиме в сон, і ви тільки й думатимете, як би не заснути, замість того щоби працювати.

Прийміть контрастний душ уранці

Освіжитися, підбадьоритися і, будьмо чесними, остаточно прокинутися вам допоможе ранковий контрастний душ. Додатково використовуйте гель для душу з ефірними оліями, що мають властивість підбадьорювати, наприклад, мандариновою, коричною, м’ятною, шавлієвою, лимонною.

Поснідайте

Якщо вранці ви не нагодуєте себе смачним та ситним сніданком, забудьте про правильний робочий настрій: ви відчуватимете млявість та слабкість і навряд чи знайдете сили на здійснення трудових подвигів.

Упорядкуйте робоче місце

Як тільки прийдете на роботу, приділіть кілька хвилин наведенню ладу на робочому місці. Коли воно буде чистим та акуратним, ви відчуєте, що готові сконцентруватися на робочих завданнях.

Складіть список справ

Особливо важко буває увійти в робочий ритм після довгої перерви, якщо ви знаєте, що за час цієї перерви накопичилася безліч справ, а ось виконувати їх щось не хочеться. У цьому випадку обов’язково складіть список завдань і оцініть пріоритет кожного з них. Насамперед беріться за найтерміновіші та найважливіші, як би не хотілося їх відкласти на потім.

Працюйте в міру сил

Безумовно, свою роботу ви завжди маєте виконувати якісно, якщо ви цінуєте себе як професіонала. Однак першого ж робочого дня після перерви не поспішайте бити рекорди продуктивності: краще працюйте розмірено і спокійно, поступово підвищуючи складність завдань або обсяг робіт.

Нормальним у робочому середовищі вважається одноденний адаптаційний період після перерви, іноді до декількох днів — залежно від того, наскільки довгою була перерва. Але якщо на «розгойдування» вам потрібен тиждень, а то й більше, то це є серйозним приводом для роздумів, адже зазвичай найважче «включатися» в роботу, якщо він не приносить радості.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6004