Як продавати жіночий одяг в «Інстаграмі»

13.07.2023 14:40

Як продавати жіночий одяг в «Інстаграмі»Сьогодні для продажу в інтернеті вже в більшості випадків не потрібен окремий сайт, а широкі можливості у сфері онлайн-торгівлі надають різні маркетплейси, соцмережі і навіть месенджери. Коли ж йдеться про торгівлю жіночим одягом, одним із найпопулярніших майданчиків для цього вважається Instagram, і сьогодні ми розповімо вам, як продавати жіночий одяг в «Інстаграмі».

Жіночий одяг — це, мабуть, один із найвигідніших та найперспективніших напрямків в онлайн-торгівлі, оскільки попит на нього є завжди. При цьому зазвичай неважливо, де географічно розташований онлайн-продавець, адже завдяки широкому вибору поштових, транспортних і кур'єрських компаній доставити одяг можна в різні куточки країни або навіть за кордон.

Завдяки зосередженості саме на візуальній складовій Instagram можна вважати особливо придатною платформою для продажу жіночого одягу в інтернеті, причому як додатковою до основного каналу продажів, так і повністю самостійною. Сьогодні мова піде якраз про другий варіант.

Визначтеся, чи потрібен вам свій склад

Маючи власний склад, ви отримуєте можливість відправляти замовлений через «Інстаграм» одяг максимально швидко, що може бути однією з ваших конкурентних переваг. Але ви можете зіткнутися з цілою низкою проблем. По-перше, склад обов'язково потрібно обслуговувати, інакше одяг зіпсується.

По-друге ж, вам доведеться взяти на себе всі ризики, пов'язані з нерозпроданими вчасно товарними залишками, адже буває складно передбачити, які моделі та розміри будуть продаватися краще, а які - гірше.

У результаті вам може більше сподобатися модель дропшипінгу, коли ви заздалегідь нічого не купуєте, а викупаєте замовлений одяг у постачальника тільки після отримання оплати (або часткової передоплати) і відправляєте покупцю. Або ж постачальник взагалі може безпосередньо відправляти покупцям одяг, а ви отримуватимете свою різницю між ціною постачальника та вашою.

Сформулюйте УТП

Погодьтеся, такий ходовий товар як жіночий одяг є практично скрізь. У тому числі є й безліч інстамагазинів одягу. То чому ж покупці звертатимуться саме до вас? Вся справа у вашій УТП, тобто унікальній торговій пропозиції: якщо ви можете запропонувати покупцям щось, чого немає в інших, вони прийдуть за одягом саме до вас.

Щоб якось позначити вашу унікальність, подумайте, чим можете «зачепити» цільову аудиторію. Наприклад, якщо саме у вас є одяг певних брендів, фасонів чи розмірів, якого більше ні в кого немає у вашому місті, регіоні чи цілій країні, то це буде ваша УТП.

Також якщо у вас є унікальні умови співпраці, скажімо, зручні покупцям умови оплати або повернення/обміну, вигідна система знижок та бонусів, онлайн-консультації з питань стилю тощо, це також можна вважати УТП.

Створіть та заповніть сторінку

Якщо опустити всі юридичні моменти, які для кожної країни можуть бути своїми, то для старту торгівлі жіночим одягом в «Інстаграмі» зазвичай достатньо лише створити сторінку, наповнити її відповідним контентом і почати активно просувати, щоб отримати перші замовлення. Але що варто написати на такій сторінці?

По-перше, вам потрібен правильний неймінг та грамотне оформлення «шапки» профілю. Ваша назва має добре запам'ятовуватися і при цьому має відображати суть вашого бізнесу, бути унікальною та зрозумілою. У «шапці» ви повинні вказати ключові відомості про свій магазин, у тому числі сформульовану раніше УТП.

Не забудьте перерахувати доступні способи зв'язку з вами, а в «Актуальне» («хайлайтси») додайте основну інформацію про особливості оплати та доставки, правила здійснення замовлень, а також правила обміну та/або повернення одягу, який не підійшов за розміром або має неналежну якість (брак).

Підберіть контент

Контент сторінки-магазину повинен включати 3 категорії публікацій — продаючі, інформаційні, розважальні. Основну частину контенту повинні становити, звісно ж, ваші товарні картки - публікації з фотографіями або відеооглядами одягу і докладним текстовим описом. Також вам слід публікувати інформаційні оголошення, наприклад, про початок розпродажів або якихось акцій, зміни в ціновій політиці тощо.

Що ж стосується розважального контенту, то його частка має бути найменшою, але він потрібен обов'язково, оскільки Instagram, як і раніше, є соцмережею, в яку люди приходять не стільки за покупками, скільки за спілкуванням і приємним проведенням часу.

Пам'ятайте, що покупці бояться купувати одяг «наосліп», адже є високий ризик того, що він не підійде за розміром або «сяде» по фігурі не так, як очікувалося. Тому завжди намагайтеся описувати представлені товари максимально докладно і зрозуміло, вказуйте перелік доступних розмірів, розмірну сітку, особливості крою, матеріалу, фасону, посадки по фігурі тощо. Чим точніше користувачі зможуть уявити собі, як на них виглядатиме запропонований вами одяг, тим вищі шанси, що вони здійснять покупку.

Розвивайте свій магазин

Просто створити і наповнити сторінку в Instagram мало, щоб продажі були успішними, потрібно обов'язково її ще розвивати і просувати. Для цього використовуйте всі доступні способи, серед яких, наприклад, популярні хештеги, коментування, співпраця з блогерами, офіційна реклама, відгуки покупців, конкурси та розіграші призів, акції та розпродажі.

Не забувайте користуватися можливостями Reels. Наприклад, показуйте в «рілсах» частину «закулісного» життя вашого магазину, щоб викликати довіру потенційних покупців, а також діліться якимись корисними порадами і лайфхаками, цікавими знахідками тощо. Підвищуйте залучення користувачів за допомогою ігор, опитувань, вікторин та усілякого подібного інтерактиву.

Забезпечте зворотний зв'язок

Щоб залучені на сторінку покупці поверталися ще не раз, важливо не лише пропонувати якісний одяг за прийнятними цінами, а й давати аудиторії можливість поставити запитання, висловити зауваження та побажання тощо. Для цього необхідно, щоб на зв'язку з підписниками та відвідувачами сторінки були ви самі чи ваші представники. В іншому випадку потенційні та реальні покупці можуть просто не дочекатися від вас зворотного зв'язку та піти до інших продавців — їх багато.

Зверніть увагу, що в міру зростання вашої аудиторії та ваших продажів вам можуть знадобитися «додаткові руки», щоб обробляти всі заявки, питання, відгуки, претензії, повернення, обміни тощо. Пам'ятайте, що користувачі «Інстаграма» < span class="bold">не люблять довго чекати реакції від продавця і за той час, поки ви «розгребете дірект», вони можуть піти до конкурентів. Втім, це не означає, що ви повинні бути на зв'язку обов'язково 24/7: зазначте, як і в звичайному магазині, години роботи і дотримуйтесь їх.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7583