Як відкрити онлайн-магазин кондитерських товарів: рекомендації для початківців

21.07.2023 15:25

Як відкрити онлайн-магазин кондитерських товарів: рекомендації для початківцівПекти торти або готувати інші десерти та солодощі на замовлення в домашніх умовах сьогодні дуже популярно. І, звичайно ж, усім домашнім кондитерам - і досвідченим, і не дуже - завжди потрібні спеціальні харчові інгредієнти, різноманітний інвентар, упаковка та багато іншого. В результаті ідея відкрити онлайн магазин кондитерських товарів може виявитися вдалим рішенням, якщо все правильно організувати.

Чому саме онлайн? Тому що ви не будете обмежені лише одним містом або районом, а зможете пропонувати свою продукцію кондитерам по всій вашій країні або навіть за її межами. Крім того, вам не потрібно буде шукати відповідне приміщення для торгового залу, а вистачить просто складу. Ну і, звичайно ж, вам не знадобиться цілий штат продавців-консультантів, що дозволить заощадити на витратах.

Насамперед, якщо у вас виникла ідея відкрити магазин товарів для кондитерів, вам потрібно ретельно проаналізувати дану нішу, виявити конкурентів, вивчити цільову аудиторію, дізнатися про її переваги, оцінити, яким може бути середній чек і який обсяг реалізації кожної товарної групи. Зробити це найкраще з допомогою компанії чи окремих фахівців, які надають послуги маркетингових досліджень, але також можна спробувати впоратися і самотужки.

Вивчіть ринок

Достатньо ввести в пошукову систему запит «все для кондитерів», щоб переконатися, що магазинів із кондитерськими товарами є вже чимало, а конкуренція справді висока. Але що саме собою являють ці магазини? Як давно вони існують, який асортимент пропонують, які в них умови оплати та доставки?

Проаналізуйте всю доступну інформацію, включаючи, до речі, відгуки покупців. Ви можете побачити, з якими проблемами при здійсненні замовлень стикаються споживачі, а також оцініти, як магазини реагують на це та які рішення знаходять.

Вивчіть цільову аудиторію

Зрозуміло, що у магазині кондитерських товарів потенційними покупцями насамперед будуть кондитери. Але не забувайте, що часто люди готують щось для себе і на аматорському рівні, однак при цьому теж хотіли б прикрашати свої вироби. Вирішіть, чи будете ви враховувати таких покупців? Чи буде у вас, що їм запропонувати?

Подумайте, чи будете ви орієнтуватися тільки на приватних кондитерів, чи вашими потенційними клієнтами можуть стати також кондитерські цехи та лавки, міні-пекарні? Проаналізуйте, що важливо для успішної покупки для різних представників цільової аудиторії.

Наприклад, ви можете виявити, що частини аудиторії важливіше за все швидка доставка замовлення, комусь потрібно, щоб була можливість купити потрібні товари відразу у великій кількості, а хтось хоче купувати продукцію лише певних брендів.

Складіть УТП

Унікальна торгова пропозиція (УТП) — це те, що дозволить виділитися на тлі конкурентів. Подумайте, чим саме ви зачепите свою цільову аудиторію. Відразу скажемо, що просто низькі ціни тут не підійдуть, оскільки вам важко буде забезпечити їхню підтримку на постійному рівні.

Дуже широкий асортимент? Можливо, але якщо ви тільки відкриваєте магазин, де гарантія, що весь ваш величезний асортимент буде затребуваний і розпродасться? Можливо, навпаки, вам потрібно зосередитися на якійсь одній чи кількох товарних групах, які мають високий попит, котрий не покривають магазини, що вже існують?

Як щодо сервісу? Пам'ятайте, що в магазин товарів для кондитерів покупці, якщо їм сподобається, будуть звертатися ще не раз, тому вашою перевагою перед конкурентами може стати саме ваше якісне обслуговування. Згадайте, чим були незадоволені клієнти конкурентів, і подумайте, як ви могли б уникнути подібних проблем.

Вашим УТП, крім іншого, може стати спеціальна програма лояльності або, наприклад, партнерська програма. Кондитери діляться у соцмережах готовими роботами. Запропонуйте їм в обмін на відгуки про ваш магазин або позначки в постах і сторіз якісь подарунки або знижки. Або ж, наприклад, давайте покупцям знижку за партнерським промокодом, а рефералам робіть кешбек, який вони зможуть використовувати для покупок у вас.

Підберіть асортимент

Погляньте на те, що пропонують магазини, які вже є, оцініть, наскільки складно і витратно це зберігати і як швидко зможете розпродати. Сьогодні практично всі магазини товарів для кондитерів торгують різними харчовими інгредієнтами, недоступними у звичайних магазинах, формами та різним інвентарем для випікання, продукцією для пакування десертів, кухонним обладнанням та начиннями, товарами для свят.

Подумайте, що найкраще буде продаватися у вашому магазині. Добре, якщо ви й самі хоч трохи знаєтеся на кондитерській справі, щоб розуміти, які товари можуть мати попит у цільової аудиторії, а які — ні. Пам'ятайте, що розширити свій асортимент ви встигнете завжди, а от якщо помилитеся і з самого початку закупите занадто багато непопулярних товарів, то вам буде дуже складно розпродати їх і відшкодувати свої витрати.

Знайдіть постачальників

Мабуть, один із найскладніших етапів під час відкриття онлайн-магазину кондитерських товарів — це пошук відповідних постачальників. Вам треба знайти тих, хто запропонує вам якісні товари за вигідними оптовими цінами, забезпечить швидке відвантаження та зручні умови співпраці. Але зробити це, на жаль, не так вже й просто, бо хто ж задарма поділиться такою інформацією?

Тільки практичним шляхом насправді вдасться підібрати таких постачальників продукції для вашого магазину, які влаштовуватимуть саме вас. І хоча у відкритому доступі сьогодні в цілому можна знайти відповідні бази даних, але вказаних у них контрагентів важливо ретельно перевірити перед співпрацею, знайшовши максимально докладну інформацію про них, а також вивчивши відгуки.

Зробіть список необхідного для складу

Якщо ви не плануєте продавати харчові продукти, то для зберігання товарів вам знадобляться тільки складські стелажі та відповідна тара — коробки, ящики, контейнери, пакети тощо. Якщо ж у вас будуть харчові інгредієнти, то потрібні відповідно холодильники та морозильники для зберігання швидкопсувних та заморожених продуктів.

Подумайте ще про клімат-контроль на вашому складі, особливо якщо йдеться про їстівні товари. Всі вони повинні зберігатися за певної температури та рівня вологості, і вам може знадобитися система зволоження або, навпаки, осушення повітря, а також кондиціонер та радіатор опалення тощо.

І не забудьте подумати про упаковку для надсилання замовлень. Онлайн-магазини надають можливість робити покупки віддалено, і вам потрібно подбати, щоб товари «дісталися» до покупців у цілості та безпеці. Пакувальний папір і пухирчаста плівка, паперові та поліетиленові пакети, скотч, пакувальні коробки - всі ці та інші подібні матеріали мають бути у вас під рукою в достатній кількості, щоб забезпечити швидке і безпечне відправлення.

Підберіть онлайн-майданчик для вашого магазину

Коли підготовчі етапи закінчені, настає черга зайнятися технічною стороною питання та вирішити, де і як саме буде створено ваш онлайн-магазин. Він може існувати як у форматі повноцінного інтернет-магазину, так і у форматі вітрини на маркетплейсі, інсташопа або навіть групи в месенджері — все залежить від ваших уподобань та можливостей, а також від особливостей цільової аудиторії.

Якщо ви хочете спочатку лише спробувати свої сили, подумайте про те, щоб скористатися яким-небудь маркетплейсом замість відкриття окремого інтернет-магазину на власному хостингу та зі своєю системою керування контентом (CMS). Або ж почніть з невеликої сторінки-вітрини в соцмережах чи на дошках оголошень, щоб «промацати» нішу, оцінити попит і з часом виявити, який варіант буде найперспективнішим для продажу.

Зрозуміло, всі ці етапи — лише мала частина того, що обов'язково потрібно врахувати, відкриваючи магазин кондитерських товарів. І вам належить ще, крім іншого, розібратися в нюансах ведення подібного бізнесу в умовах саме вашої країни або регіону. Але найголовніше — це пам'ятати, що дорогу здолає лише той, хто йде: якщо ви просто відкладатимете свою ідею і нічого не робитимете для її реалізації, то ваше місце напевно займе хтось інший і отримуватиме прибуток, який міг би стати вашим!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7590