Що таке дорожня карта у бізнесі

18.10.2023 14:25

Що таке дорожня карта у бізнесіДорожня карта (roadmap) — це спосіб візуалізації стратегії розвитку компанії чи стадій розробки конкретного проекту чи продукту, покликаний побудувати єдине бачення того, що й навіщо треба робити у реалізації задуманого. Сьогодні дорожні карти в бізнесі дуже популярні, тому ми розповімо вам докладніше, що вони собою являють і в яких випадках використовуються.

Щоб бізнес розвивався успішно і приносив очікуваний дохід, діяти навмання не можна, а важливо чітко встановлювати цілі, ретельно планувати всі кроки та вибудовувати стратегію діяльності. Для цього сьогодні існує безліч різних інструментів, і дорожні карти — якраз один з них.

За допомогою дорожньої карти можна наочно зобразити, яким буде шлях від точки А до точки Б під час реалізації того чи іншого проекту, запуску бренду чи нового продукту або навіть створення компанії. Завдяки графічному поданню дорожня карта наочна і тому зрозуміла різним учасникам процесу незалежно від їхньої ролі.

У дорожніх картах інформація структурована і допомагає побудувати спільне бачення цілей і завдань, очікуваних результатів, можливих ризиків і, власне, термінів реалізації, що корисно як для бізнесу, так і для його клієнтів. Використовуються дорожні карти переважно у project-менеджменті в IT-секторі, але сфера їх застосування насправді може бути будь-якою.

Всі дорожні карти в залежності від призначення діляться на різні види, наприклад, продуктові, технологічні, галузеві, корпоративні, проектні та тощо. При цьому всі дорожні карти за способом складання поділяють на 2 основних типи: каскадні (waterfall) та гнучкі (agile).

У каскадному типі передбачається чітка послідовність етапів без можливості повернутися на попередній крок. У гнучкому типі процес розбивається на цикли для досягнення короткострокових цілей.

Каскадні дорожні карти розраховуються на проект загалом, використовуються для довгострокового планування і орієнтовані на саму бізнес-команду; групи виконавців послідовно переходять за картою від кроку до кроку, а паралельна робота не передбачається.

Зі свого боку, гнучкі дорожні карти орієнтуються на клієнта і передбачають його безпосередню участь. Вони призначені для короткострокового планування (наприклад, на 1-3 місяці), передбачають розподіл ресурсів між окремими командами та допускають паралельну роботу.

Каскадні дорожні карти дозволяють налаштувати просту та зрозумілу структуру процесу, але через відсутність гнучкості вони можуть бути гірше адаптовані до різких змін у проекті. Гнучкі ж карти високоадаптивні, дозволяють підтримувати постійну взаємодію між усіма учасниками та оперативно вносити зміни, проте вимагають гарного досвіду та високої кваліфікації керівника та виконавців, щоб необхідність правок була вчасно помічена.

Вибирати тип та вид дорожньої карти слід виходячи з того, навіщо вона потрібна в конкретному випадку. Якщо, скажімо, вона робиться для інвесторів, щоб ті могли оцінити, наскільки вигідними будуть їх вкладення в бізнес, то можна зробити вибір на користь каскадної корпоративної карти, яка покаже процес розвитку компанії і досягнення її довгострокових цілей на таймлайні. А от якщо, наприклад, дорожня карта призначається для працівників компанії, що виконують конкретний проект, то в даному випадку стане в нагоді проектна гнучка карта, де будуть описані етапи та терміни виконання, позначені відповідальні особи/команди, зазначені підзавдання і т.д.

Як створити дорожню карту для бізнесу?

Дорожні карти — це лише спосіб візуалізації інформації, а тому єдиного універсального інструменту для створення дорожніх карт не існує. Карти, зокрема, можна створювати за допомогою електронних таблиць, графічних редакторів, а також спеціалізованих онлайн-платформ. Крім того, часто функціонал побудови дорожніх карт включається до CRM-систем, платформ для дизайнерів тощо.

Наприклад, можна створювати дорожні карти для бізнесу, використовуючи відповідні шаблони, за допомогою популярної онлайн-платформи для управління проектами Trello. Аналогічну можливість дають також Asana чи Jira.

Ще можна використовувати відому платформу для створення об'єктів графічного дизайну Canva, де шаблони для дорожніх карт можна знайти за запитом roadmap і адаптувати для себе. Також можуть стати у нагоді онлайн-інструменти для візуалізації інформації на зразок GanttProject, Visio або Lucidchar.

До числа спеціалізованих платформ для створення дорожніх карт належать Aha!, ProductPlan або ProdPad, KeepSolid Goals, Roadmunk та інш. Особливістю подібних платформ є те, що вони переважно платні, тоді як безкоштовно доступний або обмежений функціонал, або пробна версія.

Вирішуючи, який саме інструмент використовувати для створення дорожньої карти, важливо не забувати про те, що її форма та зміст залежать як від розв'язуваних завдань, так і від цільової аудиторії. Тому не завжди потрібно «гнатися» за широким функціоналом, а часто буває досить найпростіших і найдоступніших інструментів: пам'ятайте, що якщо в карті доводиться довго розбиратися, вона своїх функцій не виконує.

Дорожня карта — це не покроковий план реалізації будь-якого проекту, а лише загальний його огляд, корисний для комунікації всіх зацікавлених сторін, встановлення пріоритетів, відстеження прогресу та управління ризиками. Звідси випливає, що на практиці дорожня карта потрібна далеко не завжди: якщо в компанії або команді всього кілька осіб (3-5), якщо вже використовується програмне забезпечення для управління проектами та його функціоналу вистачає, якщо у бізнесі не задіюється стратегічне планування або бізнес-процеси через динамічність ніші дуже складно прогнозувати, то roadmap може виявитися зайвим і цілком можна обійтися без нього.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7647